19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Bērnu skološana ar katru gadu izmaksā dārgāk
Bērnu skološana ar katru gadu izmaksā dārgāk
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 3. septembris 2012, 13:25
Lai sapostu bērnus skolai, vecāki lielākoties cenšas izmantot atlaides, jo šogad skolas bērna sapošana mācību gada sākumam izmaksā dārgāk nekā pirms diviem gadiem.


Tomēr, neraugoties uz to, šodien pirmklasnieku vecāku prieks un lepnums par savu atvasi ir lielāks nekā raizes par izdevumiem.

Pirmklasnieks Justs Vītols Āgenskalna sākumskolas durvis šodien never pirmo reizi, jo šajā skolā pirms dieviem gadiem mācības uzsāka viņa brālis Mikus un Justs jau jūnijā vienu nedēļu apmeklēja skolu un iepazinās ar klases audzinātāju. Vislabāk viņam, protams, patika sports, bet arī citi mācību priekšmeti esot interesanti. Justam mācību gads sācies arī Rīgas Vingrošanas skolā, kur viņš trenējas sporta vingrošanā, un šogad treniņi jau būs intensīvāki. Justs, zinot to, ka sākumskolā notiek arī basketbola treniņi, ir pārliecināts, ka paspēs arī apmeklēt šos treniņus, un nepacietīgi jautā, kad varēs pieteikties. Bet vakaros iet kopā ar brāli skolas pagalmā spēlēt bumbu.

Justa tētis Uldis Vītols Neatkarīgajai atzina, ka dēlu sagatavot skolas gaitām šogad bijis vieglāk nekā pirms diviem gadiem, kad skolas sākumam vajadzēja post vecāko dēlu Miku. «Kopumā lēšu, ka no finansiālā viedokļa Justa palaišana skolā mums izmaksāja lētāk, jo nebija jāiegādājas jauni apavi sportam – tie bija labi saglabājušies no brāļa, kā arī skolas soma, kas izrādījās izturīga un būs derīga vēl divus gadus. Mikum gan nācās nopirkt jaunu somu. Tāpat atsevišķus mācību līdzekļus, kuri Mikum nebūs vairs vajadzīgi, piemēram, uzdevumu krājumu matemātikā, šogad izmantos Justs, un tie mums nav vairs jāiegādājas. No brāļa palikuši arī divi izejamie tērpi, kas bērniem īpaši nenolietojas, jo tos uzvelk trīs četras reizes gadā. Tomēr vecākajam brālim šogad bija jānopērk jauns uzvalks, un tas maksāja 25 latus.

Diemžēl visas darba burtnīcas gan jāpērk jaunas, kā arī viena grāmata – vācu valodā, jo tā ir izmantojama individuāli, bērni tajā raksta un līmē, to nevar nodot citiem. Visas pārējās grāmatas nodrošina skola,» teic U. Vītols. Tomēr, neraugoties uz to, ka Justa vecākiem viņa skolas gaitu uzsākšanai bija jātērē lielāka naudas summa nekā pirms diviem gadiem, kad skolas gaitas uzsāka Justa brālis Mikus, U. Vītols ir pārliecināts, ka kopumā kancelejas un citas preces šo divu gadu laikā ir kļuvušas dārgākas. Atsevišķas darba burtnīcas ir par pāris santīmiem lētākas nekā 2010. gadā, taču šis ietaupījums neatsver citu cenu kāpumu. Šogad, piemēram, par 1,35 latiem bijis jāiegādājas ūdens trauks, kas ir vajadzīgs zīmēšanas nodarbībām. Arī darba burtnīcām ir nepieciešami vāciņi, lai tās tik ātri nenolietojas.

Daudz lielāki tēriņi ir tad, ja skolā jālaiž divas vai vairāk atvases, jo papildus kancelejas preču iegādei vajadzēs maksāt par ārpusklases nodarbībām un savu artavu ziedot tā sauktajai fonda naudai. Ar to rēķinās arī Justa un Mikus vecāki. «Visādā ziņā es varu tikai lauzīt galvu, kā visu skolai nepieciešamo sagādā vecāki, kuriem nav darba vai ienākumi ir ļoti nelieli. Esmu pārliecināts, ka tikai nelielai daļai vecāku Latvijā skolas gada sākums nesagādā nekādas raizes. Vēl vēlos uzsvērt, ka satraukums pozitīvā nozīmē un prieks, kas ir vecākiem, kad bērns sāk iet 1. klasē, ir daudz lielāks nekā bažas par izmaksām,» atzīst U. Vītols.

Pirmklasnieces Līvas Egles mamma Linda Egle Neatkarīgajai atzina, ka pēdējās nedēļas nav bijušas pārāk raižpilnas, jo jau jūnijā bijis zināms, kas Līvai būs nepieciešams skolai, un tas arī tika gādāts laikus. Turklāt Egles ģimenē Līva nav pirmais pirmklasnieks, kas ir bijis jāpoš skolas sākumam, tāpēc vecākiem bijis vieglāk. L. Eglei šķiet, ka kancelejas preces pēdējo gadu laikā nav kļuvušas būtiski dārgākas, tomēr šai ģimenei bērnu skološana tagad izmaksā dārgāk, jo skolas lietas jāgādā jau divām atvasēm uzreiz

Savukārt Māris, kura dēls šogad uzsāk mācības 1. klasē privātskolā Patnis, stāsta, ka no skolas lietām dēlam bija jānopērk vien penālis. Pat skolas somu varēja nepirkt, jo bērni izmācīsies skolā, tāpēc nebūs nekādas nepieciešamības nest grāmatas, burtnīcas, dzēšgumijas, klades vai citas skolas lietas no rīta uz skolu un vakarā mājās. «Apģērbs, protams, bija vajadzīgs, arī treniņtērps, taču to iegādei nebija nekādu īpašu prasību,» Neatkarīgajai stāsta Māris. Lai gan skolas maksa nav maza – 150 latu mēnesī, tomēr viņš izvēlējās dēlam tieši šo skolu. Tam bijuši vairāki iemesli. «Pirmkārt, skola atrodas tuvu mūsu dzīvesvietai, otrkārt, skolai ir laba reputācija gan mācību spēku, gan mācību kvalitātes ziņā,» skaidro Māris.

Izmanto atlaides

2009. gadā kancelejas preču iegāde skolasbērnu vecākiem lielākoties izmaksāja apmēram no 10 līdz 20 latiem. Aptaujājot pirmklasnieku vecākus, Neatkarīgā secināja, ka šogad lielākajai daļai vecāku skolas lietu iegāde izmaksājusi apmēram 40 līdz 50 latu. Savukārt lielveikalu pārstāvji apgalvo, ka skolas somu un kancelejas preces iespējams iegādāties lētāk, īpaši tad, ja izmanto atlaides. Maxima Latvija aprēķini liecina, ka skolas somas nokomplektēšana (blociņš, krāsainais papīrs, rasēšanas papīrs, plastmasas mape, līme, plastilīns, pildspalva, kalkulators, lineāls, zīmēšanas albums, zīmulis, krāsainie zīmuļi, dzēšgumija, flomāsteri, zīmuļu asināmais, guašas krāsas, akvareļu krāsas, otiņas, šķēres, 10 burtnīcas, 10 burtnīcu vāciņi, kartons un penālis, pati soma) šogad izmaksā apmēram 9,77 latus, ja preces pirktas pagājušās nedēļas beigās, kad spēkā bija atlaides. Ja skolas lietas sāk gādāt tikai šodien, tad identisku preču komplekta iegādei jārēķinās ar 15,04 latu tēriņiem, Neatkarīgajai skaidroja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Savukārt Rimi Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere Neatkarīgajai uzsvēra, ka ir grūti aprēķināt, cik varētu izmaksāt šādas skolas somas nokomplektēšana, jo preču piedāvājums veikalos ir atšķirīgs.

«Akcijas Skolas soma noslēguma pasākumā 15 bērniem no Limbažu novada bija iespēja Rimi hipermārketā Damme noteiktas skolas lietas atlasīt pašiem. Tas nozīmē, ka bērni izvēlējās nevis pēc principa – ņemam lētāko, bet gan to, kas labāk patīk. Vienai nokomplektētai somai pēc tam pie kases pārbaudījām izmaksas. Tās par šo komplektu bija 24,25 lati. Laba ziņa skolēnu vecākiem, kas vēl nav iepirkuši visu skolai nepieciešamo – no pagājušās nedēļas piektdienas līdz šodienai visām kancelejas precēm Rimi veikalos ir 40% atlaides,» teic D. Valnere.

Veikalu tīkls Elvi gan uzskata, ka viena skolēna sagatavošanai skolai optimāli būtu nepieciešams līdz 200 latiem, rēķinot arī skolai nepieciešamo apģērbu.

«Elvi veikalu tīkla veiktajā aptaujā noskaidrojām, ka šobrīd vecāki viena skolēna sagatavošanai jaunajam mācību gadam tērē vidēji 50 līdz 100 latu. Tomēr, lai bērns būtu pilnībā sagatavots 1. septembrim, lielākā daļa vecāku norādījuši, ka optimāli būtu nepieciešams līdz pat 200 latiem,» stāsta SIA Pārtikas tirdzniecības apvienības, kas ir Elvi franšīzes turētājs, komercdirektore Laila Vārtukapteine un piebilst, ka lielai daļai vecāku galvenais kritērijs tās vai citas skolai nepieciešamās preces iegādei ir zemākā cena. «Aptaujā noskaidrojām, ka gandrīz 74% respondentu cenšas iegādāties veikalos pieejamās akciju preces, kas ļauj būtiski ietaupīt. Tikai nedaudz vairāk par 5% vecāku atļaujas pirkt to, kas patīk bērniem vai pašiem, neskatoties uz cenu!» Aptuveni 43% respondentu norādījuši, ka lielākās izmaksas ir tieši jaunāko klašu skolēnu sagatavošanai jaunajam mācību gadam, savukārt vismazāk jātērē vidējo klašu bērnu vecākiem. Lielākā daļa vecāku cenšas iegādāties jaunas skolas gaitām nepieciešamās lietas – tikai 8% respondentu atzinuši, ka plāno vajadzīgo aizlienēt no draugiem, radiem vai paziņām. «Patīkami, ka lielākā daļa vecāku, neskatoties uz steigu un izdevumiem, tomēr plāno atzīmēt jaunā skolas gada sākumu – 75% respondentu plāno svinības ģimenes vai draugu lokā,» bilst L. Vārtukapteine.

Arī pētījumu aģentūras TNS un telekompānijas LNT raidījuma 900 sekundes aptaujā noskaidrots, ka tieši skolas lietu un grāmatu iegāde ir lielākās problēmas, ar ko jāsaskaras, gatavojot atvases skolai. Vairākums Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka galvenās problēmas, ar kādām saskaras bērnu vecāki, sagatavojot bērnu skolas gaitām, ir drēbju, somu un apavu augstās izmaksas (73%) un dārgi mācību līdzekļi (71%).

Kancelejas preču rekordiegāde

Augusts un septembra sākums ik gadu ir laiks, kad būtiski palielinās kancelejas preču tirdzniecības apjoms. Veikalu tīkla Elvi pārdošanas dati rāda, ka augusta pirmajās divās nedēļās dažādu kancelejas un biroja preču tirdzniecības apjoms palielinājies par 277%, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu jūlijā. «Paredzam, ka kopējie kancelejas un biroja preču pārdošanas apjomi augustā būs pat lielāki nekā pērn, kad, salīdzinot ar jūliju, augustā pieaugums bija 166%. Tomēr novērojam, ka daudzi vecāki uzreiz nevar iegādāties visu skolai nepieciešamo, kā arī to izvēles pamatā lielākoties ir preču cena,» uzsver L. Vārtukapteine.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, izdevumi, nauda, skola

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats