29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Reorganizē ne vien nozari, bet arī Izglītības ministrijas gaiteņus
Reorganizē ne vien nozari, bet arī Izglītības ministrijas gaiteņus
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 9. augusts 2012, 13:23
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzsācis vērienīgu reorganizāciju ne vien nozarē, bet arī ministrijas gaiteņos.


Divu mēnešu laikā resorā mainījusies gandrīz visa augstākā vadība – dažādu iemeslu dēļ amatus zaudējis gan līdzšinējais valsts sekretārs, gan visi piecu departamentu direktori, kuri vienlaikus pilda arī valsts sekretāra vietnieku funkcijas.

Reformu partiju pārstāvošais Roberts Ķīlis ir viens no tiem nozaru ministriem, kurš pieteicis visplašākās reorganizācijas – sākot ar mācību gada pagarināšanu un sešgadnieku apmācību, līdz pat mācību procesa digitalizācijai un augstskolu programmu pārvērtēšanai. Kamēr šīs pārmaiņas izglītības sistēmā plaši apspriež, tikmēr resora iekšienē bez plašas rezonanses notiek ne mazāk vērienīgas pārbīdes.

Nav ierasta prakse

Nepilnu divu mēnešu laikā dažādu iemeslu dēļ amatus zaudējuši visi pieci līdzšinējie departamentu direktori, kuri vienlaikus pilda arī valsts sekretāra vietnieka funkcijas. Kāds – labprātīgi uzrakstījis atlūgumu, kāds – pārtraucis darbu valsts pārvaldē, bet kāds – patriekts par atklātiem pārkāpumiem.

Piemēram, posteni ministrijā nācās pamest ilggadējam Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāram Marekam Gruškevicam, kuram tika pārmesta nekorekta konkursa organizēšana par 9 miljonus latu vērtas datortehnikas iepirkumu. Līdz ar M. Gruškevicu amatu zaudēja arī valsts sekretāra vietniece, IZM Finanšu departamenta direktore Inga Štāle, kura toreiz nekautrējās norādīt – Robrts Ķīlis vēlas atbrīvoties no zinošiem un pieredzējušiem cilvēkiem, lai viņu balstītu viegli manipulējama komanda.

Arī virkne politologu Neatkarīgajai ir atzinuši, ka tik plašas un vienlaicīgas augstāko vadītāju pārbīdes nav ierasta prakse valsts pārvaldē, kas radot aizdomas, ka izglītības ministrs tik tiešām grib atbrīvoties no cilvēkiem, kuriem varētu būt iebildes pret viņa ieplānoto revolūciju izglītības sistēmā. Der pieminēt – lai arī M. Gruškevica postenis jau mēnesi ir vakants, ministrs tomēr nesteidzas tajā iecelt kādu citu pieredzes bagātu nozares pārstāvi.

Maina tradīcijas

IZM pārstāve Inita Blačforda Neatkarīgajai norādīja, ka joprojām tiekot lemts par to, vai šim postenim izsludināt atklātu konkursu nozares profesionāļiem vai tomēr rotācijas kārtībā meklēt kandidātu starp kādas citas ministrijas vadošajiem darbiniekiem. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka tieši valsts sekretāri ikvienā resorā tiek uzskatīti par visvērtīgākajiem kadriem, jo, ilgus gadus atrodoties postenī, viņi nozares problēmas dažubrīd pārzina daudz labāk nekā politisko peripetiju ceļā portfeli ieguvušie ministri. Tieši tāpēc pastāv tradīcija, ka, pat mainoties valdībām, valsts sekretāri amatu saglabā.

Diametrāli pretējos resoros

Pašreizējā koalīcija šo principu gan ir centusies lauzt, ieviešot rotācijas principu, kad svarīgajā postenī iecelti cilvēki, kuri iepriekš ieņēmuši, lai arī vadošus amatus, taču diametrāli pretējos resoros. Piemēram, šā gada sākumā kultūras ministre Žaneta JaunzemeGrende un ilggadējā valsts sekretāre Solvita Zvidriņa nespēja rast kopīgu valodu un S. Zvidriņa bija spiesta pamest amatu, un viņas vietā tika aizrotēts ilggadējais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrijas darbinieks Guntis Puķītis, kurš pēc izglītības ir ķīmiķis. Tikmēr līdzšinējais Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aleksandrs Antonovs ir nonācis VARAM vadībā.

IZM šobrīd ir ne vien vakanta valsts sekretāra pozīcija, bet arī ir nomainīti visu departamentu vadītāji, kuri pilda arī valsts sekretāru vietnieku funkcijas. Sarunā ar Neatkarīgo I. Blačforda norādīja, ka ir izveidota arī pilnīgi jauna struktūra – Politikas iniciatīvu un attīstības departaments, kuru vada Līga Lejiņa.

***

Izmaiņas IZM piecu departamentu vadībā

Politikas un iniciatīvu attīstības departaments

Ar 2012. gada 25. jūniju Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora amatā iecelta līdzšinējā Struktūrfondu departamenta direktora vietniece Līga Lejiņa.

Izglītības departaments

Atklātā amata pretendentu konkursa rezultātā valsts sekretāra vietnieka – Izglītības departamenta direktora amatā ar 2012. gada 1. augustu iecelta Evija Papule.

Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departaments

Valsts sekretāra vietnieka – Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora amatā ar 2012. gada 9. jūliju iecelts līdzšinējais Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieks Dmitrijs Kuļšs.

Sporta un jaunatnes departaments

Atklātā amata pretendentu konkursa rezultātā valsts sekretāra vietnieka – Sporta un jaunatnes departamenta direktora amatā ar 2012. gada 30. jūliju iecelta Ulrika Auniņa.

Struktūrfondu un starptautisko finanšu instrumentu departaments

Valsts sekretāra vietnieka – Struktūrfondu un starptautisko finanšu instrumentu departamenta direktora amatā ar 2012. gada 25. jūniju iecelta līdzšinējā valsts sekretāra vietniece Lauma Sīka.

Nodrošinājuma un finanšu departaments

Valsts sekretāra vietnieks – Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktors – izsludināts atklāts amata pretendentu konkurss (pieteikšanās līdz 2012. gada 13. augustam).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: reformas, Roberts Ķīlis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats