20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Internets ceļojumos kļūst lētāks
Internets ceļojumos kļūst lētāks
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 5. jūlijs 2012, 18:09
Latvijas iedzīvotāji, atrodoties ārzemēs, savus tālruņus izmanto ne tikai zvanīšanai un īsziņu sūtīšanai, bet arī interneta pārlūkošanai. Eiropas Komisija (EK) apņēmusies panākt, lai divu gadu laikā interneta viesabonēšanas tarifs samazinātos par 90% salīdzinājumā ar to maksu, kuru par datu pārraidi ārzemēs līdz šim prasīja vairums mobilo sakaru operatoru Eiropas Savienībā.


Visbiežāk ārzemēs internets telefonā tiek izmantots, lai noskaidrotu kādu ar konkrēto ceļojumu saistītu lietu, piemēram, iespēju noīrēt automašīnu, sabiedriskā transporta kursēšanas sarakstus, laika ziņas. Telefonā bieži tiek lasītas arī jaunākās ziņas un epasta vēstules, kā arī apmeklēti sociālie tīkli. Tā kā kopš jūlija sākuma ES regula aizliedz pārsniegt noteiktu maksu par datu pārraidi viesabonēšanā, prognozējams, ka interneta izmantošana viesabonēšanā šovasar būtiski pieaugs.

Privātpersonu finanšu institūta veiktā aptauja liecina, ka atvaļinājuma laikā ceļojumā uz ārzemēm plāno doties katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs. 23% aptaujāto plāno doties ceļojumā uz kādu Eiropas valsti, savukārt 5% Latvijas iedzīvotāju iecerējuši aizceļot kur tālāk ārpus Eiropas. Taču arī vēl pirms atvaļinājuma sezonas sākuma visu trīs mobilo sakaru operatoru – Latvijas mobilais telefons (LMT), Tele2 un Bite – klienti, atrodoties ārzemēs, savus mobilos telefonus lietojuši vairāk nekā pērn.

«2012. gada pirmajā pusē, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, novērojams neliels viesabonēšanas balss pakalpojumu izmantotāju skaita pieaugums. Savukārt interneta viesabonēšanas lietotāju skaits audzis apmēram par trešdaļu, un patērētais datu pārraides apjoms Internets ceļojumā piedāvājuma reģionos palielinājies vidēji četras reizes,» Neatkarīgajai stāstīja LMT Starpoperatoru pakalpojumu daļas vadītājs Normunds Lapoško. LMT klientu veikto un saņemto zvanu kopējais ilgums ārvalstīs ir saglabājies iepriekšējā gada līmenī.

Savukārt Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis Neatkarīgajai atzina, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos Tele2 viesabonēšanas pakalpojumu patēriņš palielinājies par 10%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. «Tarifi ir pakāpeniski samazinājušies pēdējo gadu laikā un noņēmuši psiholoģisko barjeru – cilvēki daudz brīvāk, neuztraucoties par rēķina apmēru, lieto mobilo sakaru pakalpojumus, atrodoties ārzemēs. Mēs paredzam, ka cilvēki, atrodoties ārvalstīs, zvanīs, sūtīs īsziņas un lietos mobilo internetu tikpat bieži kā savā valstī. Vislielākais lēciens viesabonēšanā arī turpmāk notiks tieši datu pakalpojumu sfērā – mobilo internetu ārvalstīs lietos gan lai plānotu ceļojumu, gan lasītu jaunākās ziņas un epastu un apmeklētu sociālos tīklus,» prognozēja J. Spoģis.

Pēc Bite aprēķiniem, gada laikā teju uz pusi pieaudzis Bites klientu – ceļotāju skaits. «Jāteic, ka ne tikai vairāk cilvēku lietojuši mobilos sakarus, izbraucot uz ārzemēm, bet arī to darījuši stipri aktīvāk nekā pērn. Piemēram, vidēji viens Bites klients, zvanot no sava telefona, esot ārzemēs, runājis teju par piekto daļu vairāk nekā pērn. Savukārt internets telefonā lietots uz pusi vairāk. Tas nozīmē, ka cilvēki jūtas droši lietot savu mobilo telefonu, atrodoties arī ārzemēs,» Neatkarīgajai teica Bite Latvija sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Grafa.

Samazina tarifus

Stājoties spēkā jaunajai ES viesabonēšanas regulai, mobilo sakaru operatori no saviem klientiem, kas atrodas ārzemēs, nedrīkst prasīt vairāk par 20 santīmiem minūtē (bez PVN) par sarunām, 49 santīmus par viena megabaita izmantošanu (bez PVN), lietojot internetu telefonā, savukārt īsziņas cena nedrīkst pārsniegt 6 santīmus (bez PVN). Visi Latvijas mobilo sakaru operatori ir ieviesuši izmaiņas savos viesabonēšanas tarifos, kas lielākoties ir pat zemāki nekā ES noteiktie griesti.

LMT klientiem, atrodoties ārzemēs, zvanīt uz Latviju un citām Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, pēc N. Lapoško teiktā, tagad ir par 19 procentiem lētāk nekā iepriekš, cena par zvana saņemšanu samazinājusies par 29%, savukārt īsziņu sūtīšana no ārvalstīm ir kļuvusi par 16% lētāka. Tele2 viesabonēšanas tarifus ienākošiem zvaniem noteicis par 5% zemākus, nekā paredz ES regula, savukārt īsziņas cena bez PVN ir 5 santīmi, kas ir par 17% zemāka nekā ES regulējums.

«Viesabonēšanas tarifu samazinājums ir laba ziņa, īpaši ņemot vērā, ka cilvēki vasarā aktīvāk ceļo, dodas ārpus Latvijas un, atgriežoties mājās, savā rēķinā ierauga ailīti par izmantotajiem telefona sakariem, esot ārzemēs. Tā kā mūsu partneris ir Vodafone, kas ir teju visā Eiropā, mums bija iespēja vēl vairāk samazināt cenas zvaniem un īsziņām, zem tā, ko nosaka Eiropas Savienība, tāpēc Bites klienti cenu samazinājumu izjutīs vēl vairāk. Īpaši liels cenu kritums ir internetam – cenas griesti ir samazināti vairāk nekā trīs reizes. Un tas ir tikai cilvēcīgi, ka klientiem ārzemēs nav savs telefons jāpadara par rāciju, atslēdzot internetu, lai tik neiegrābtos lielā rēķinā, atgriežoties mājās. Turklāt turpmāk interneta lietošana, cilvēkiem atrodoties Eiropā, tiks uzskaitīta ļoti precīzi, proti, iztērētās vienības netiks noapaļotas uz augšu. Tas ir godīgi pret klientiem. Starp citu, līdzīgi principi būtu jāievēro arī operatoriem Latvijā, nodrošinot vietējos zvanus. Proti, ja cilvēks pa telefonu runā dažas sekundes, tad par tām arī maksā, nevis par veselu, noapaļotu minūti,» Neatkarīgajai teica Bite Latvija mārketinga vadītāja Kristīne Britāne.

Pēc EK aplēsēm, pilnveidotais ES viesabonēšanas regulējums – ieskaitot sarunas, īsziņas un datus – aptuveni par 75% samazinās izmaksas patērētājiem, salīdzinot ar 2007. gada cenām. Paredzams, ka šogad eiropieši par viesabonēšanas pakalpojumiem samaksās piecus miljardus eiro, proti, par teju 15 miljardiem mazāk nekā tad, ja par tiem pašiem pakalpojumiem būtu jāmaksā cenas, ko operatori prasīja pirms ES pirmās viesabonēšanas regulas stāšanās spēkā 2007. gadā. EK cer panākt, ka 2014. gadā maksimālā cena par datu lejupielādi būs vien 20 centu par megabaitu plus PVN, tātad par 90% mazāka nekā daudzi no tarifiem, kas tika piedāvāti klientiem, pirms bija stājies spēkā regulējums par datu pārraides maksas ierobežošanu.

Brīdina par tēriņiem

Kaut arī datu pārraidei noteikti maksas griesti, ES regulā ir ietverts vēl viens ES regulas jauninājums: no 2012. gada 1. jūlija ļaudīm, kas ceļo ārpus ES, ir jāsaņem brīdinājuma īsziņa, epasts vai uznirstošs logs, ka maksa par datu lejupielādi tuvojas 50 eiro bez PVN (35 latiem) vai citam iepriekšnoteiktam līmenim. Turklāt šāda prasība tiek attiecināta ne tikai uz EEZ valstīm, bet arī ārpus tās. EK uzskata, ka tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, saņemot rēķinu. Lai turpinātu datu viesabonēšanu, patērētājam būs jāapstiprina, ka viņš vēlas šo līmeni pārsniegt.

Neatkarīgā pārliecinājās, ka visi trīs mobilo sakaru operatori ir ieviesuši šādu automātisku brīdinājuma sistēmu viesabonešanā. LMT brīdina savu klientu, kad tuvojas 42 latu limits, Bite – kad ir sasniegts 40 latu limits, Tele2 – 38 latu limits.

Nākotnē EK paredzējusi vēl vairāk liberalizēt mobilo sakaru tirgu, paredzot, ka patērētājs varēs izvēlēties atsevišķu viesabonēšanas līgumu pirms došanās ceļā vai pāriet pie cita pakalpojumu sniedzēja, nonākot galamērķī, līdzīgi, kā notiek WiFi tīkla izvēle. Šādu regulējumu EK plāno ieviest 2014. gada 1. jūlijā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Bite, Eiropas Komisija, internets, LMT, Tele2

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats