19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Apšauba policijas metodes negodprātīgu pārdevēju tvarstīšanā
Apšauba policijas metodes negodprātīgu pārdevēju tvarstīšanā
Autors: Kristīne Klauze / NRA.lv / 18. jūnijs 2012, 13:44
Divu Ventspils novada veikalu īpašnieki apstrīd policijas metodes, kas provocējušas pārdevējas nepilngadīgajiem pārdot alkoholiskos dzērienus. Policija pārmetumus noraida.


Atbilstoši likumdošanai pārdevējas nedrīkst pārdot alkoholiskos dzērienus un cigaretes personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Ir jāprasa jaunietim uzrādīt vecumu apliecinošu dokumentu. Valsts policija visā Latvijā šobrīd aktīvi veic reidus, ar nepilngadīgu personu palīdzību izdarot kontrolpirkumus. Šādas pārbaudes veikusi arī Ventspils policija. Tikuši pārbaudīti arī vairāki Ventspils novada Vārves pagasta veikali, un divos no tiem pārdevējas iekrita. Abām pārdevējām noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, un katrai uzlikts 200 latu naudas sods. Vēlāk 500 latu naudas sods uzlikts arī juridiskajām personām, proti, diviem uzņēmējiem, kam pieder veikali.

Uzņēmēji par policijas metodēm ir sašutuši. Viens no viņiem Kārlis Akums uzskata, ka notikusi prettiesiska darbība. Viņš uzliktos sodus apstrīdēs un ir gatavs cīnīties par taisnību. Ja vajadzēs, iešot arī līdz tiesai. Veikala īpašnieks ir pārliecināts, ka policija pati izprovocējusi pārdevējas uz pretlikumīgo darbību. Par to liecina fakts, ka viņa veikalā iegājusi kāda jauna sieviete kopā ar nobriedušu vīrieti. Pārdevēja nospriedusi, ka tas ir precēts pāris, un viņai pat prātā nav ienācis prasīt jaunietei personu apliecinošu dokumentu. Turklāt pircēja nemaz neesot izskatījusies pēc nepilngadīgas.

Līdzīgi varējis pārprast arī otrajā veikalā. Pārdevēja Neatkarīgajai stāsta, ka tirdzniecības iestādē iegājusi jauna sieviete kopā ar mazāku meiteni. Pārdevēja nodomājusi, ka tā ir viņas meita. Jaunā sieviete bijusi stipri uzkrāsojusies, padūšīga un izskatījusies tik pieaugusi, ka veikalniece pat nav iedomājusies paprasīt personas vecuma apliecinājumu.

K. Akums, atsaucoties uz likumiem, atzīmē, ka par bērnu tiek uzskatīta persona līdz 18 gadu vecumam, ja tā nav stāvoklī un nav precējusies. Šajos gadījumos ļauts noprast, ka viena persona ir precējusies, bet otrai ir bērns. «Uzskatu, ka pārbaudes var veikt citādi, nevis speciāli provocējot,» norāda K. Akums. Turklāt nav arī nekādu pierādījumu, ka personas, kurām alkohols pārdots, tiešām ir nepilngadīgas. Pārdevējām neviens dokuments, kas apliecinātu jauniešu nepilngadību, tā arī nav ticis parādīts. K. Akums arī apšauba, vai nepilngadīgajiem bijis darba līgums ar policiju. Viņš aicinās Valsts darba inspekciju to pārbaudīt. K. Akums ir izstudējis virkni likumu un tiesas izrakstu, kas liecina, ka viss ir noticis prettiesiski, tāpēc ir pamats šīs darbības apstrīdēt.

Sašutums izteikts arī par nesamērīgi lielo sodu pārdevējām – jau pirmajā pārkāpuma reizē uzlikti 200 lati, kas principā ir lauku pārdevējas visa mēneša alga.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins akcentē, ka tas ir minimālais iespējamais sods un šis pārkāpums pat neparedz brīdinājuma izteikšanu. Piemērojamais sods pārdevējām ir no 200 līdz 250 latiem, bet juridiskajām personām – no 500 līdz 1000 latiem. Ģ. Kokins arī kategoriski noraida izteiktos pārmetumus par it kā lietotajām provocējošajām metodēm. Tāda esot policijas taktika, kā tiek atklāti pārkāpumi. Viss ticis izdarīts likumīgi, un pārējais ir tikai emocijas, sacīja Ģ. Kokins, uzsverot, ka pārdevējām bija obligāti jāprasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai arī kādas personas pircējām atradās blakus. Alkohola pārdošana nepilngadīgajiem ir nopietns pārkāpums, un arī priekšniecība ir uzdevusi pievērst lielāku uzmanību pārkāpumiem, kas skar nepilngadīgos, sarunas nobeigumā piebilst policijas pārstāvis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alkohols, Ģirts Kokins, Kārlis Akums, policija, veikali, Ventspils novads

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats