18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kā pēc čekiem atpazīt nodokļu nemaksātājus?
Kā pēc čekiem atpazīt nodokļu nemaksātājus?
Autors: NRA.lv / 17. jūnijs 2012, 23:20
Visbiežāk pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksātāji krāpjas, izsniedzot pircējiem tā sauktos pirmčekus, bet īstos čekus tā arī nemaz neiedod, informē raidījums TV3 raidījums Nekā Personīga.


Kopš pagājušās nedēļas, kad Nekā Personīga ziņoja par izsniegtajiem atšķirīgajiem čekiem Liepājas picērijās, kas bija iemesls Finanšu policijas veiktām kratīšanām, raidījums saņēmis telefona zvanus un sūtījumus ar daudzviet sabiedriskās ēdināšanas vai citos tirdzniecības uzņēmumos saņemtiem čekiem. Iedzīvotāji vēlējās uzzināt, kā pēc izsniegtā čeka noteikt, vai uzņēmums strādā godīgi vai tomēr krāpjas ar nodokļu nomaksu valstij.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaidro, ka bieži vien izsniegtais pirmčeks ir vienkārši rēķina aizstājējs, kas pats par sevi neapstiprina, ka darījums noticis. Līdz ar to tas netiek reģistrēts un nodoklim paredzētā summa, ko klients nomaksā, netiek valstij, bet nonāk uzņēmēja kabatā, raksta NRA.lv.

VID iesaka: saņemot pirmčeku, noteikti jāprasa arī īstais čeks. Citādi arī sūdzību gadījumā nebūs iespējams pierādīt, ka pakalpojums vai prece ir saņemta. Bieži vien šie pārkāpumi tiek konstatēti, veicot ēdienu piegādi mājās. Pircējiem ir tiesības pieprasīt izsniegt arī gala čeku, ko var izsist ar pārnēsājamu kases aparātu.

VID Nodokļu pārvaldes metodikas speciāliste Kristīne Ābola stāsta, ka visneapmierinātākie cilvēki ir gadījumos, kad prece jāatdod atpakaļ, bet atklājas, ka īsto čeku viņi nemaz nav paņēmuši.

Lai izvairītos no šādām situācijām, jāpārliecinās, vai čekos parādās visi obligātie ieraksti – uzņēmuma nosaukums, adrese, reģistrācijas numurs, kases aparāta šasijas numurs, datums, čeka izdrukāšanas laiks, darījuma nosaukums un samaksātā un izdotā nauda.

Vairāki Nekā Personīga atsūtītie čeki bija bez norādes par PVN. VID skaidro, ka tādos gadījumos katrs var pārbaudīt VID mājaslapā, vai attiecīgais uzņēmums ir nodokļu maksātājs, jo PVN ir tiesības nemaksāt mazajiem uzņēmumiem, kuru gada ieņēmumi nepārsniedz 35 tūkstošus latu. Tāpat VID mājaslapā ir iespējams konstatēt, vai izsniegtajā čekā norādītais kases aparāta šasijas numurs ir reģistrēts uz attiecīgā uzņēmuma vārda. Ja novērojamas nesakritības, jāraksta iesniegums jebkurai VID nodaļai, pievienojot arī aizdomīgo čeku.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā pēc Nekā Personīga veikta pētījuma, Finanšu policija veica kratīšanas Liepājas uzņēmēja Aloiza Norkus firmas ,,Pica serviss,, piederošajās picērijās. Analizējot picērijās izsniegtos atšķirīgos čekus, policija izteikusi aizdomas, ka apmēram trešdaļa PVN konkrētajās ēstuvēs iet garām valsts kasei. Par notikušo Finanšu policija ir ierosinājusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: čeki, Kristīne Ābola, nodokļu nemaksātāji, pvn, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats