28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » 500 latu par dažām minūtēm: rosina atcelt radio klausīšanās nodevu
500 latu par dažām minūtēm: rosina atcelt radio klausīšanās nodevu
Autors: Apollo.lv / 24. maijs 2012, 17:45
Nacionālā apvienība (NA) iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Autortiesību likumā, rosinot atcelt «radio klausīšanās nodevu». NA pārstāve Ieva Līne portālu «Apollo» informēja, ka to atbalsta arī «Vienotība» un «Reformu partija».


Līne norādīja, ka priekšlikumi iesniegti, ņemot vērā asās domstarpības jautājumā par publiskā izpildījuma piemērošanu un sekojošajiem bargajiem sodiem par radio atskaņošanu darbavietā. Priekšlikumi paredz, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu, līdz ar to tā dēvētā «radio klausīšanās nodeva» nebūtu jāmaksā.

Šobrīd sabiedrībā notiek plašas diskusijas par personu tiesībām atskaņot mūziku savās darbavietās, neatkarīgi no tā, vai mūzikas atskaņošana ietekmē uzņēmuma darbību, t.i., piesaista klientus, vai nē. Šo likumdošanas nepilnību spilgti ilustrē nupat notikušais gadījums, kad 500 latu sods par valsts radio ziņu programmas un mūzikas atskaņošanu dažu minūšu garumā tika piemērota SIA «Mājas svētība», kura ar mūzikas atskaņošanu peļņu negūst, norāda apvienībā.

No esošās publiskā izpildījuma definīcijas izriet, ka arī gadījumos, kad draugu kompānijā vai privātās darbinieku ballītēs tiek atskaņota mūzika, ir nepieciešams iegādāties licenci.

Autortiesību un blakustiesību izmantošanas jomā Latvijā joprojām, neskatoties uz Eiropas praksi, netiek atsevišķi vērtēts, vai ar autortiesībām un blakustiesībām aizsargāta darba pārraidīšana vai atskaņošana notiek komerciālā vai nekomerciālā nolūkā. Attiecīgi arī atlīdzība ir jāmaksā vienādi neatkarīgi no tā, vai persona tādējādi gūst kādu labumu vai nē.

Pašreiz ir nepieciešamas licences gan raidorganizācijām, gan arī personām, kuras uztver raidorganizāciju veidotos raidījumus un ar radioaparātiem vai televizoriem tos dara pieejamākus plašākam sabiedrības lokam. Pēc minēto grozījumu veikšanas licences būs nepieciešamas tikai raidorganizācijām.

Izstrādājot minētos priekšlikumus grozījumiem Autortiesību likumā, NA konsultējās ar Latvijas Tirgotāju asociāciju, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju un Latvijas Raidorganizāciju asociāciju. Visas minētās asociācijas likumprojektu atbalsta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ieva Līne, Mājas svētība, Nacionālā apvienība, radio, Reformu partija, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats