29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ja vecāki izvēlētos profesiju bērnam, uzņēmēju Latvijā būtu visvairāk
Ja vecāki izvēlētos profesiju bērnam, uzņēmēju Latvijā būtu visvairāk
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 18. maijs 2012, 11:18
Swedbank jau piekto gadu pēc kārtas ir veikusi pētījumu, aptaujājot esošos un topošos vecākus par vēlamo nākotnes profesiju viņu bērniem. Līdzīgi kā iepriekš arī šogad vairāk nekā trešdaļa respondentu (35%) norādījuši, ka savam bērnam nākotnē vēlas uzņēmēja karjeru. Popularitāti saglabājušas ārsta (29%), baņķiera vai finanšu speciālista (23%) un arhitekta (21%) profesija. Pēc gada pārtraukuma TOP 5 atgriezusies jurista profesija (27%),


Šogad arī vairāk vecāku izvēlas aktīvi veidot uzkrājumus savu bērnu nākotnei – 2012.gada pirmajā ceturksnī Swedbank klienti noslēguši par 56% vairāk līgumu nekā šajā periodā pērn. Visbiežāk uzkrātie līdzekļi tiek novirzīti bērna augstākās izglītības izdevumu segšanai, liecina Swedbank dati. 

Izmaiņas vecāku iecienītāko profesiju topā
Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aptauju, daļēji popularitāti zaudējušas tādas vēlamās bērnu nākotnes profesijas kā arhitekts (no 33% pērn uz 21% šogad), dizaineris (no 23% pērn uz 17% šogad), žurnālists vai PR speciālists (no 13% pērn uz 7% šogad), kā arī sportists (no 18% pērn uz 13% šogad). Visiecienītākā profesija – uzņēmējs – šogad piedzīvojusi popularitātes kritumu tikai par vienu procentpunktu (no 36% pērn uz 35% šogad), savukārt ārsta profesijas popularitāte par vienu procentpunktu ir pieaugusi (no 28% pērn uz 29% šogad).

“Šis ir jau piektais gads, kad veicam aptauju par vecāku vēlamajām profesijām viņu bērniem, un ir redzams, ka iecienītākās profesijas šajā laikā praktiski nav mainījušās. Lai gan privātuzņēmēja profesijas popularitāte gadu gaitā ir samazinājusies, liela daļa vecāku joprojām vēlas, lai viņu bērni paši būtu noteicēji pār savu karjeru un ienākumiem. Tāpat sabiedrības acīs prestižu saglabā tādas profesijas kā ārsti, arhitekti, finanšu speciālisti un juristi. Priecājamies redzēt, ka arvien vairāk vecāku plāno bērnu nākotni ilgtermiņā un laikus sāk veidot finanšu uzkrājumus, lai nodrošinātu bērniem iespēju kļūt par konkurētspējīgiem profesionāļiem savā izvēlētajā darbības nozarē,” saka Ģirts Bērziņš, Swedbank valdes loceklis Latvijā un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs.

Interesanti, ka lauku teritorijās dzīvojošie gandrīz divreiz biežāk nekā Rīgas iedzīvotāji norādījuši, ka nākotnē saviem bērniem vēlētos mākslinieka profesiju (atbildi norādījuši 16% lauku iedzīvotāju un 9% Rīgas iedzīvotāju), savukārt Rīgā dzīvojošie divreiz biežāk vēlētos, lai viņu bērns kļūtu par pilotu (12% Rīgā dzīvojošo pret 6% lauku iedzīvotāju). Respondenti ar augstākiem ienākumiem biežāk vēlas redzēt savus bērnus kā uzņēmējus vai arhitektus (attiecīgi 50% un 44% respondentu ar mēneša ienākumiem virs Ls 600). Turpretī iedzīvotāji ar mēneša ienākumiem līdz Ls 150 biežāk vēlētos bērnus redzēt kā sportistus (22%) un skaistumkopšanas speciālistus vai frizierus (10%).



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, pētījums, profesija, Swedbank, Uzņēmējdarbība, vecāki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats