25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Uzņēmēji neuzticas Zatleram
Uzņēmēji neuzticas Zatleram
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 17. maijs 2012, 11:34
«Uzņēmēji par partijām balso ar naudu» – caur šo politiskās patiesības prizmu papētot ziedojumus partijām šā gada pirmajos četros mēnešos, var konstatēt, ka uzņēmēji visvairāk balso par valdošo partiju Vienotība, turpretī Zatlera Reformu partijai (ZRP) uzticas vismazāk.


Gada četros mēnešos Vienotība ziedojumos ir saņēmusi 56 600 latus, bet tā sauktajās lielajās biedra naudās (t.i., lielākās par 200 latiem gada laikā) – vēl vairāk nekā 10 000 latu.

Turpretī otra valdošā partija – ZRP – ziedojumos saņēmusi tikai 1423 latus, bet lielās biedra naudas neviens zatlerietis nav maksājis. KNAB mājaslapā, kur var atrast šo informāciju, pat vēl nav ieviests partijas jaunais nosaukums Reformu partija. Tas nozīmē, ka pēdējā laikā šim politiskajam spēkam nav ziedots pat 1 santīms. Turklāt 1000 latu ZRP marta beigās ir noziedojis uzņēmējs no Jelgavas Māris Bušs viens pats – citādi materiālais atbalsts valdošajai partijai izskatītos vēl smieklīgāk. Vienotībai ir 20 mandātu Saeimā, premjera un Saeimas priekšsēdētāja krēsli, četri ministru portfeļi un vēl divi pusportfeļi (politiskā atbildība par bezpartejisko satiksmes ministru Aivi Roni un zemkopības ministri Laimdotu Straujumu). Savukārt ZRP ir 16 mandātu Saeimā un pieci ministru portfeļi, arī šīs partijas pārstāvji vada tieši par uzņēmējdarbību atbildīgās Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, raksta NRA.lv.

Trešajam valdošajam spēkam – Nacionālajai apvienībai (14 deputāti, divi ministru portfeļi neekonomiskajā blokā) – šogad saziedots četras reizes vairāk nekā ZRP – 6252 lati. Turklāt krietni vairāk ir ziedots Nacionālās apvienības sastāvdaļām. Tā partijai Visu Latvijai! ir saziedoti 17 593 lati (bijis daudz ziedotāju, bet maksātnespējas administrators Māris Sprūds viens pats ir noziedojis 15 000 latu), savukārt apvienībai Tēvzemei un Brīvībai/LNNK – 3000 latu, plus lielajās biedra naudās – vēl 3200 latu (Roberts Zīle – 2000 latu, Kaspars Gerhards – 500 latu).

Vairāk par ZRP uzņēmēji atbalsta pat opozīcijas partijas. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šogad ziedojumos saņēmusi 18 491 latu, ZZS ietilpstošā Latvijas Zaļā partija – 1875 latus, bet Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība – 8041 latu. Savukārt Saskaņas centrs ar savām sastāvdaļām kopā saņēmis 18 600 latu atbalstu.

Interesants ir Vienotības lielāko ziedotāju saraksts. To vidū spilgti izceļas partijā ietekmīgās Viņķeļu ģimenes. Pēteris Viņķelis partijai ir ziedojis 9600 latu, kā arī vēl 2400 latu samaksājis biedra naudās. Dāsnos ziedojumus zināmā mērā var uzskatīt arī kā pateicību par augstajiem un labi apmaksātajiem amatiem: pats Pēteris ir eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes palīgs un premjera Valda Dombrovska ārštata padomnieks, bet viņa dzīvesbiedre Darja Kulagina – eiroparlamentārieša Kārļa Šadurska palīdze. Partijai 700 latu ir ziedojis Pētera brālis Juris Viņķelis, 345 latus – Pētera svaine, labklājības ministre Ilze Viņķele, bet 350 latu – Ilzes brālis Kaspars Vidiņš.

Vērā ņemamas summas ziedojuši uzņēmēji Oskars Getliņš (3500 latu), Jānis Knēziņš (2000 latu) Daiga un Erviņš Kišuro (2000 latu) Egīls Trumpe (2000 latu), Guntars Indriksons (2450 latu), Juris Zvirbulis (3000), Arvils Ašeradens (300 latu), uzņēmuma Sniedze un partneri (iepriekš nosaukums bija Ašeradens un partneri) īpašniece Dzintra Sniedze (2000), Edgars Krūmiņš (4450).

Partijai ziedojis arī pensionārs Jēkabs Kļava (5000 latu), kurš atbilstīgi datu bāzes firmas.lv informācijai nav iesaistīts uzņēmējdarbībā, kā arī Apes novada Gaujienas internātskolā dibinātās biedrības Konsultatīvais centrs bērniem valdes locekle Daina Graudiņa (3000 latu).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Reformu partija, Uzņēmēji, Valdis Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats