25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » DNB banka Lietuvā veiksmīgi īstenojusi Lietuvas valsts eiroobligāciju emisiju
DNB banka Lietuvā veiksmīgi īstenojusi Lietuvas valsts eiroobligāciju emisiju
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 20. aprīlis 2012, 17:29
Šajā nedēļā Lietuva starptautiskajos finanšu tirgos izplatīja eiroobligācijas 400 miljonu eiro jeb apmēram 1,38 miljardu litu vērtībā. Pieprasījums obligāciju izplatīšanas brīdī vairāk nekā divas reizes pārsniedza piedāvājumu un sasniedza gandrīz 1 miljardu eiro – šo veiksmīgo Lietuvas eiroobligāciju emisiju īstenojusi DNB banka Lietuvā sadarbībā ar HSBC banku.


Izlaisto Lietuvas parāda vērtspapīru ienesīgums otrreizējā tirgū sasniedz apmēram 4%. „Tas, ka eiro nominētu Lietuvas vērtspapīru ienesīgums pirmo reizi pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma ir mazāks nekā 5%, pierāda to, ka starptautiskā kapitāla tirgus dalībnieki uzticas valsts ekonomiskās un fiskālās politikas stabilitātei,” norāda DNB Markets vadītājs Lietuvā Mindaugs Tutlis (Mindaugas Tutlys).

Lietuva šogad jau otro reizi iesaistījās starptautiskajos finanšu tirgos, piedāvājot investoriem pirkt eiro denominētas sešu gadu obligācijas. Eiroobligācijas tiek izplatītas pēc trīs gadu pārtraukuma, un līdz ar to Lietuva papildina iepriekš izlaisto 2018.gadā izpērkamo eiroobligāciju emisiju. Pēc papildināšanas tās apjoms sasniegs 1 miljardu eiro. Šīs emisijas procentu likme ir 4,85% - tas nozīmē, ka patlaban obligācijas ir izplatītas ar vērtību, kas ir lielāka nekā nominālvērtība.

Kā liecina Lietuvas Finanšu ministrijas informācija, par obligācijām iegūtie līdzekļi tiks izmantoti valsts parādu pārfinansēšanai un budžeta deficīta finansēšanai. DNB banka, kas kā pirmā banka Lietuvā ir pilnvarota darījumu īstenošanai ar valsts eiroobligācijām starptautiskajos tirgos, ir aprēķinājusi, ka valstij jāaizņemas 2,7 miljardi eiro (apmēram 9,3 miljardi litu). No tiem 1,7 miljardi eiro ir nepieciešami iepriekš izlaisto obligāciju izpirkšanai, savukārt 1 miljards eiro — budžeta deficīta finansēšanai.

Lietuva jau ir nodrošinājusi 55% nepieciešamā aizņēmuma finansējuma — 1,13 miljardu eiro starptautiskais aizņēmums ir ņemts gada sākumā, bet vēl 270 miljonu eiro aizņēmums ir paņemts vietējā tirgū. Gada sākumā Lietuva aizņēmās arī 1,5 miljardus ASV dolāru (gandrīz 4 miljardus litu).

Kā norāda DNB bankas Lietuvā vecākais analītiķis Roks Bencenavičs (Rokas Bancenavičius), Lietuvai šogad, iespējams, būs jāveic aizņēmums starptautiskajos tirgos arī trešo reizi, lai nodrošinātu pietiekamu līdzekļu daudzumu iepriekš izlaistās obligāciju emisijas izpirkšanai. Šo obligāciju izpirkšanas termiņš ir nākamā gada martā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: DNB, HSBC, Lietuva, Mindaugs Tutlis, Roks Bencenavičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats