19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pašvaldības mokās ar nodokļa parādniekiem
Pašvaldības mokās ar nodokļa parādniekiem
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 11. aprīlis 2012, 11:10
Pašvaldības nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) parādus pacieš, lieki nestresojot, un arī valdības vēlmi pašvaldībām noteikt vienotas prasības NĪN likmei pašlaik vērtē bez satraukuma un arī bez azarta.


Grozījumi likumā par NĪN paredz noteikt vienotus principus, kuri pašvaldībām jāievēro, īstenojot tām ar likumu deleģētās tiesības noteikt NĪN likmi vai likmes. Tomēr, ja vietējā vara neizdos attiecīgus saistošos noteikumus ar izmaiņām, NĪN likmes paliks tādas pašas kā šogad. Tāpēc pašlaik nav iespējams precīzi pateikt, kādi būs ienākumi vai zaudējumi pēc grozījumu stāšanās spēkā.

Visticamāk, ienākumi no NĪN iekasēšanas būtiski nepalielināsies, jo Neatkarīgā vairākās Latvijas pašvaldībās noskaidroja, ka NĪN piemērošanā maksimālo likmi neizmanto jau tagad un daudzi iedzīvotāji saņem ievērojamas atlaides. Tādas plānots saglabāt arī turpmāk. Ne mazums fizisko un juridisko personu ir NĪN maksājumu parādnieki, turklāt – gadiem ilgi. No viņiem laiku pa laikam izdodas piedzīt kavētās summas.

Piemēram, pagājušā gada nogalē izskanēja informācija, ka Jelgavā parāda summa ir gandrīz miljons latu. «Jelgavas pilsētā NĪN parāds par 2011. gadu ir 805 000 latu,» informē Jelgavas pilsētas pašvaldības preses sekretāre Līga Klismeta. Pērn NĪN plāns bija 1 781 869 lati, izpilde – 1 946 424 lati jeb 109,25 procenti. Šogad plānots iekasēt 2 335 860 latu.

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis saka – jāsagaida grozījumu galīgā redakcija un pēc tam varēs vērtēt, kā plānotās izmaiņas ietekmēs pilsētas budžetu. Rīgā NĪN parādnieki mēdz norēķināties pēc tam, kad saņēmuši pirmo rēķinu martā. Tātad aprīlī un maijā gaidāms, ka rīdzinieki vismaz daļu parāda segs kopā ar kārtējo maksājumu, viņš prognozē. Līdz šā gada 1. janvārim NĪN parādnieku skaits Rīgā bija vairāk nekā 99 000 cilvēku, kopējā NĪN parādsumma – 5,99 miljoni latu. Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē norāda, ka, salīdzinot ar 2010. gadu, kad parāda īpatsvars bija 15%, maksājumu iekasēšana ir uzlabojusies, tomēr labprātīga nodokļu samaksa samazinās un kopš 2010. gada strauji palielinājies pasludināto maksātnespējas procesu skaits gan fiziskām, gan juridiskām personām. Galvaspilsētā Rīgā nodokļu atlaides ir un arī tiks saglabātas.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Viktors Gotfridsons uzskata, ka novadā NĪN parādi «nav traki», nodokļu atlaides tiek saglabātas, tomēr kopējo situāciju varēšot vērtēt gada beigās. Kuldīgas novadā NĪN parāds 2011. gada nogalē tuvojās 300 000 latu. Krāslavas novadā NĪN parādsumma bija sasniegusi gandrīz 100 000 latu. Tur lielākie nemaksātāji bijuši juridiskās personas.

Savukārt Jūrmalā NĪN parāds par zemi un ēkām uz 1. janvāri bija 2 205 720 latu, tajā skaitā par 2011. gadu – 1 008 104,28 lati.

***

PLĀNOTĀS IZMAIŅAS

Šobrīd likumā: ar 2013. gada janvāri pašvaldībām būs tiesības lemt par piemērojamo NĪN likmi noteiktā likmes intervāla robežās – no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Grozījumi paredz: pašvaldības drīkstēs noteikt maksimālo likmi līdz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, savukārt virs 1,5% – atsevišķos gadījumos.

Ja pašvaldība līdz pirmstaksācijas gada 1. oktobrim nebūs izdevusi (publicējusi) saistošos noteikumus, nākamajā taksācijas gadā tā piemēros tādas pašas nodokļa likmes kā 2012. gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilmārs Ziedonis, NĪN, parādnieki, pašvaldības

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats