28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » NEPLP preses brīvības ekspertiem uzsvērs Krievijas kanālu retranslāciju Latvijā
NEPLP preses brīvības ekspertiem uzsvērs Krievijas kanālu retranslāciju Latvijā
Autors: IR.lv / 14. marts 2012, 9:27
Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vadītās ekspertu grupas preses brīvības jautājumos lēmums izbraukuma sēdē apmeklēt Latviju varētu pievērst uzmanību daudzo Krievijas kanālu retranslācijai Latvijā un to sekām, BNS teica Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska-Cālīte.


Viņa norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) ekspertu vizīte, kas Latvijā gaidāma 17.aprīlī, nenozīmē, ka tiks veikta kāda izmeklēšana vai ir pastiprināta interese par preses brīvību Latvijā. "Mums tā būs unikāla pieredze, un neko sliktu tas nenozīmē. Tas mūs mudina vairāk apzināties mediju situāciju, kāpēc viss Latvijā ir tā, kā ir," paskaidroja NEPLP pārstāve.

Ar Vīķi-Freibergu tikšanās laikā pirmdien vairāk runāts par Krievijas televīziju kanālu retranslāciju īpatsvaru Latvijā. "Daudz runā par Ungāriju, bet mediju vidē ir daudz un dažādas problēmas. Mūsu situācija arī ir liela problēma, tā jāaktualizē. Daudzi Krievijas kanāli, kas šeit tiek retranslēti, apraides tiesības šeit ieguvuši, jo viņi ir reģistrējušies Anglijā. Lielbritānija droši vien neko ļaunu nenojauta, viņiem ļaujot reģistrēties, lai gan bija skaidrs, ka viņiem programmas netiks rādītas. Ja Eiropas Savienība saprastu kopsakarības un tālākās sekas, kas nav tiešas, bet netiešas, ko nevaram atrisināt ar saviem likumiem," ieguvumu no vizītes minēja Dulevska-Cālīte.

Viņa uzskata, ka ekspertu vizītes laikā "problēma faktiski tiks ieraudzīta ar eiropiešu acīm - par Krievijas ietekmi, mediju imperiālismu".

NEPLP ir vairāki priekšlikumi situācijas uzlabošanai, ar kuriem trešdien tiks iepazīstināta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Paredzams, ka parlaments atvērs Elektronisko plašsaziņas līdzekļa likumu, lai pārskatītu tā saucamo "must curry" principu un ļautu nacionālajiem kanāliem par savu programmu izplatīšanu prasīt samaksu no kabeļoperatoriem. Viens no NEPLP priekšlikumiem ir definēt programmu paketi, raksta IR.LV.

Jau ziņots, ka eksprezidentes vadītā ekspertu grupa preses brīvības jautājumos apmeklēs arī Latviju. Šo valstu vidū būs arī Ungārija, kas izpelnījusies starptautisku kritiku par pārāk lielajām pilnvarām, kādas ir Ungārijas plašsaziņas līdzekļu uzraudzības padomei. Eksprezidente aicinājusi NEPLP sagatavot ziņojumu, kas ir tie jautājumi Eiropas kontekstā, kurus Latvija vēlas izcelt saistībā ar demokrātijas un plurālisma principu saglabāšanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievijas televīzijas kanāli, NEPLP, Vaira Vīķe-Freiberga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats