20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu ažiotāžai Rīgā nav pamata
Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu ažiotāžai Rīgā nav pamata
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 22. februāris 2012, 17:25
Rīdzinieki sākuši saņemt paziņojumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu, un ļoti daudzi steigušies iesniegt pieteikumus par šā nodokļa atvieglojumu piešķiršanu.


Tā kā pirmais maksājuma termiņš būs tikai 2. aprīlī, Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde skaidro, ka ir pietiekami daudz laika, lai nepieciešamos dokumentus nokārtotu bez liekas steigas un uztraukuma, raksta NRA.lv.

Pēc Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes informācijas, atvieglojumi varētu attiekties uz aptuveni 25 000 nodokļa maksātāju par kopējo summu 1,3 miljoni latu. Lai jau aprīlī saņemtu pārrēķinātu NĪN maksājumu, pieteikumus var iesniegt gan februārī, gan martā. Ja to izdarīs vēlāk, tiks veikts pārrēķins un starpību cilvēks saņems atpakaļ, šī nauda nepazudīs. Pārrēķinu iespējams veikt par visu gadu, iesniedzot iesniegumu līdz 15. oktobrim, uzsver pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis.

Pašvaldības ieņēmumu pārvalde ir sagatavojusi un izsūtījusi aptuveni 255 000 paziņojumu par NĪN nomaksu 2012. gadā tiem iedzīvotājiem, kuriem Rīgā pieder nekustamais īpašums. «Paziņojumus saņemot, jau kopš pagājušās nedēļas cilvēki aktīvi interesējas par atvieglojumu piešķiršanu. Saprotam, ka cilvēkiem gribas visu izdarīt ātrāk, bet pašlaik viņiem jāgaida rindās, jo mūsu iespējas ir ierobežotas, ja dienas laikā jāapkalpo ļoti daudz apmeklētāju,» saka I. Ziedonis. Lai lieki netērētu laiku, pieteikumus par NĪN atvieglojumu piešķiršanu var sūtīt arī pa pastu.

Pašvaldības noteiktos NĪN atvieglojumus, kas ir no 25 līdz pat 90 procentiem, var saņemt sociāli mazāk aizsargātie rīdzinieki, piemēram, trūcīgas un maznodrošinātas personas, vientuļi pensionāri, invalīdi, politiski represētie, ģimenes, kurās aug vismaz trīs bērni u.c. Izsmeļošāku informāciju var iegūt gan Rīgas domes mājaslapā, gan zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni.

Rīgas domē informē, ka galvaspilsētā pašvaldība šajā gadā ir noteikusi NĪN 25 procentu pieauguma ierobežojumu zemei. Ar nodokli netiek aplikti šķūnīši un citas palīgēkas, izņemot garāžas. Ar NĪN tiek aplikti laukumi – inženierbūves, kurus izmanto kā transportlīdzekļu maksas stāvvietas, piemērojot tiem nodokļa likmi 1,5 procenti no kadastrālās vērtības. Savukārt, lai veicinātu vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu, tās tiek apliktas ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nekustamais īpašums, NĪN, Rīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats