25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aptauja: 85% vecāku atbalsta Ķīļa reformas
Aptauja: 85% vecāku atbalsta Ķīļa reformas
Autors: NRA.lv / 15. februāris 2012, 13:06
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzsāktās reformas nozarē kopumā pozitīvi novērtē 84,8% aptaujāto vecāku, liecina biedrības „Latvijas privāto pirmsskolu biedrība” (LPPB) rīkotā pētījuma dati.


Ņemot vērā, ka vairums uzsākto IZM reformu skar tieši pirmsskolas un sākumskolas bērnus, LPPB, kas apvieno 30 privātās pirmsskolas mācību iestādes Rīgas reģionā, februāra sākumā interneta sociālajos tīklos rīkoja aptauju, kā rezultātā tika noskaidrots, ka lielākā daļa vecāku jeb 97,6% uzskata, ka Latvijas izglītības sistēmā reformas ir nepieciešamas, turklāt, 84,8% aptaujāto pozitīvi novērtēja IZM uzsāktās aktivitātes uzlabot un pilnveidot esošo izglītības nozari.

Pētījums atklāj, ka 71,2% respondentu atbalsta IZM ieceri no 2013./2014.mācību gada sākuma ieviest pamatizglītības apguvi no 6 gadu vecuma, pie nosacījuma, ka fiziski bērnu mācību vide – skola vai pirmsskolas izglītības iestāde – nemainīsies, un atstājot izvēles iespējas arī gadu agrāk vai vēlāk, savukārt, 28,8% vecāku ir pretējās domās.

Vairumam vecāku nav iebildumu, ja skolās pirmo svešvalodu būtu iespēja apgūt jau no 1. klases, ko atzinīgi novērtēja 89,1% vecāku, un tikai 10,9% aptaujāto domā, ka pirmās svešvalodas apguve no 1. klases ir pa agru.

Mazāka vienprātība respondentu vidū novērojama jautājumā par mācību gada pagarināšanu, kur 68,2% aptaujāto uzskata, ka vajadzētu mainīt skolēnu noslodzi mācību gada ietvaros – pagarinot mācību gada garumu, tajā pašā laikā piešķirot papildus brīvlaiku mācību gada ietvaros un samazinot apgūstamās vielas intensitāti, bet 31,8% vecāku vēlas saglabāt esošo sistēmu.

Atbalstu vecāku vidū izpelnās arī lielāka IKT izmantošana mācību procesā – 71,8% aptaujāto atbalsta viedokli, ka mācību procesā vairāk ieviešot modernas metodes un palielinot IKT izmantošanu pirmsskolā un sākumskolā būtu panākama lielāka mācību apguves kvalitāte, taču 28,2% uzskata, ka tas neko nemainīs.

Tāpat, kā jau pirms pusgada citas aptaujas ietvaros, vecāki kopumā nav mainījuši savu nostāju attiecībā uz pirmsskolas finansēšanas modeli – proti, 94,3% respondentu atbalsta IZM plānu nodrošināt pilnībā publiski finansētu pirmsskolas izglītību un aprūpi no pusotra gada vecuma saskaņā ar principu „nauda seko bērnam” līdz pirmsskolas izglītības iestādei.

„Nav šaubu, ka lielākā daļa vecāku ir vienisprātis ar IZM uzsāktajām aktivitātēm nozarē, un tas ir pats galvenais, jo tieši viņi zina vislabāk, kas ir vajadzīgs bērniem. Diemžēl sabiedrība pēc definīcijas ir pasīva un uz visu jauno, dažkārt radikālo, skatās ar lielo skepsi un bažām, – īpaši to varētu teikt par daudziem nozarē strādājošajiem, kas nevēlas pārmaiņas, iespējams, slinkuma pēc. Taču ir jāsaprot, ka darba tirgū vērojamā zemā konkurence ir sekas mūsu izglītības sistēmai, kas sauc pēc palīdzības to reformēt”, vērtē Daina Kājiņa, „Latvijas privāto pirmsskolu biedrības” valdes priekšsēdētāja.

LPPB aptauju veica februāra sākumā, pusotras nedēļas laikā interneta vidē aptaujājot vairāk kā 350 vecākus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daina Kājiņa, Izglītība, Izglītības un zinātnes ministrija, LPPB, reformas, Roberts Ķīlis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats