26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Par šķūnīšu nodokli lemj atšķirīgi
Par šķūnīšu nodokli lemj atšķirīgi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 19. janvāris 2012, 13:08
Pat neskatoties uz to, ka pašvaldības zaudēs daļu no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, lielākā daļa no Neatkarīgās aptaujātajām vietējām varām izmantos iespēju noteikt zemes nodokļa kāpuma ierobežojumu.


Arī šķūnīšu nodoklis daudzviet Latvijā vēl šogad netiks ieviests. Taču vairākos gadījumos pašvaldības kavēs to ieviešanu nevis labdarības apsvērumu dēļ, bet gan tādēļ, ka izmaksas šā nodokļa administrēšanai būs lielākas nekā ieņēmumi.

Iepriekšējos četrus gadus zemes īpašniekus no pārmērīgi liela nekustamā īpašuma nodokļa kāpuma sargāja likumā Par nekustamā īpašuma nodokli ietvertā norma, kas nepieļāva lielāku nodokļa palielinājumu par 25% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Šogad katra pašvaldība pati var izlemt, vai piemērot šo ierobežojumu un kādā apmērā.

Rīgas, Ventspils un Jelgavas dome jau ir pieņēmušas lēmumu, kas nepieļaus nodoklim par zemi pieaugt vairāk nekā par ceturto daļu salīdzinājumā ar 2011. gadu. Tāpat ir lēmušas arī Ādažu, Carnikavas, Ikšķiles, Mārupes un Rojas novada domes.

Garkalnes novada dome pieņēmusi lēmumu, kas paredz 2012. gadā nepaaugstināt nekustamā īpašuma nodokli par zemi. «Nekustamā īpašuma nodoklis nepārsniegs 2011. gada nodokļa apmēru pat tad, ja pieaugs zemes kadastrālā vērtība,» Neatkarīgajai apstiprināja Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Gunārs BauzeKrastiņš.

Rēzeknē nodoklis kāps

Savukārt Rēzeknes pilsētas dome nolēmusi rīkoties pretēji – nepiemērot nodokļa pieauguma ierobežojumu zemei. Rēzeknes pilsētas domes Finanšu pārvaldes Nodokļu nodaļas vadītāja juriste Ilona Žavoronkova Neatkarīgajai šo lēmumu pamatoja tā: «Tas skar ļoti nelielu daļu zemes īpašnieku, un viņi nav trūcīgi. Viņiem ir lielas platības, kurās pārsvarā nekas nenotiek. Arī tai nelielajai īpašnieku daļai, kurai nepieder lieli zemes īpašumi, finansiālā situācija nav smaga.»

Valsts zemes dienesta (VZD) rīcībā esošā informācija liecina, ka Rēzekne ir vienīgā no deviņām Latvijas pilsētām, kurā šogad ir pieaugusi zemes kopējā kadastrālā vērtība. Pēc VZD datiem, pieaugums ir bijis aptuveni viens procents.

Jūrmala zaudēs Ls 20 000

Lai gan ar šo gadu ar nekustamā īpašuma nodokli ir paredzēts aplikt arī dzīvojamo māju palīgēkas, kas ir lielākas par 25 m2, šogad visā Latvijā šis nodoklis vēl netiks ieviests. Rīgas, Ventspils, Jelgavas pilsētas, Ādažu, Carnikavas, Ikšķiles, Mārupes, Rojas un Garkalnes novados šis jautājums jau ir izlemts par labu šķūnīšu īpašniekiem, jo šogad vēl netiks piemērots nodoklis par šāda veida īpašumiem.

Kaut arī Jūrmalas dome pagaidām vēl nav pieņēmusi lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis skaidroja, ka arī Jūrmalā nav plānots aplikt ar nodokli dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot garāžas. «Tās ir aptuveni 5000 kadastrālās vienības (šķūnīši, āra tualetes un tamlīdzīgi), kas naudas izteiksmē Jūrmalas pašvaldības budžetā nesasniegtu 20 000 latu. Tā ir salīdzinoši neliela summa, bet resursi nodokļa administrēšanai būtu pārāk lieli. Par to Jūrmala cīnījās un panāca, ka tas jau no šā gada tiek ieviests, bet Jūrmalā tas šogad vēl netiks piemērots, jo vēl nav sakārtoti normatīvie akti, kas nepārprotami, bez interpretācijas iespējām definētu gan pašu grausta jēdzienu, gan citus. Lai iekļautu jaunu nodokļa pozīciju, jāpaveic daudz administratīvo sagatavošanas darbu, bet to nevar pagūt līdz 1. februārim, kad jābūt spēkā esošiem saistošajiem noteikumiem par nodokļa aprēķināšanu 2012. gadā,» teica G. Truksnis.

Aicina precizēt kadastra datus

Arī Mārupes novadā nebūs jāmaksā nodoklis par šķūnīšiem un citām palīgtelpām, kuras ir lielākas par 25 m2, informēja Mārupes domes vadītājs Mārtiņš Bojārs. Pašvaldība aicina iedzīvotājus precizēt informāciju par palīgtelpām. Ja šķūnīši vai citas palīgtelpas neeksistē, tad šogad informāciju ir iespējams izdzēst no reģistra bez maksas. Nākamgad šis pakalpojums būs par maksu, skaidroja M. Bojārs. Neatkarīgā jau rakstīja, ka to bez maksas var izdarīt, no pašvaldības saņemot izziņu, ka šāda būve dabā nepastāv, un līdz 1. oktobrim to iesniedzot VZD.

Jūrmalas, Liepājas pilsētu un Saulkrastu, Babītes un Salaspils novadu pašvaldībās vēl nav lemts par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu. Šo novadu pašvaldībās ir izstrādāti priekšlikumi, kuri atbalsta piemērot zemes nodokļa kāpuma ierobežojumu 25% apmērā. Savukārt par šķūnīšu un palīgēku nodokli viedokļi atšķiras. Jūrmalā, Liepājā, Saulkrastos un Babītē tiek domāts nepiemērot nodokli par šķūnīšiem un citām palīgēkām. Savukārt Salaspils novada domē Neatkarīgajai norādīja, ka saskaņā ar likumu nodoklis būs jāmaksā tiem iedzīvotājiem, kuru īpašumā esošās palīgēkas pārsniedz 25 m2. Pagaidām tie ir tikai priekšlikumi, par kuriem pašvaldībās vēl tiks lemts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mārtiņš Gunārs BauzeKrastiņš, Nodokļi, šķūnīši, VZD

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats