24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ministrs atceļ liegumu smēķēt uz balkoniem, Apinis nikns
Ministrs atceļ liegumu smēķēt uz balkoniem, Apinis nikns
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 9. janvāris 2012, 12:09
Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris Apinis asi reaģējis uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) lēmumu apturēt Ozolnieku pašvaldības pieņemtos noteikumus, kas aizliedz smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem.


Ārstu biedrības vadītājs nosaucis ministru par «atpakaļrāpuli», savukārt daudzi no interneta vietņu komentētājiem, aizstāvot ministru, apelē pie smēķētāju tiesībām, uzsverot: mans balkons, gribu – smēķēju, raksta NRA.lv.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau pagājušā gada novembrī sniedza negatīvu atzinumu par Ozolnieku novada domes saistošajiem noteikumiem, kas paredz ierobežot smēķēšanu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, jo tie bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu, informē ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa. Atbilstoši likumam Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu un Administratīvo pārkāpumu kodeksam pašvaldības nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu. Tas nozīmē, ka ministrijai nav bijis tiesiska pamata šos noteikumus saskaņot un tāpēc ministrs izdevis rīkojumu Ozolnieku pašvaldības lēmumu apturēt.

Tajā pašā laikā VARAM esot aicinājusi Ozolnieku domi šo ideju saskaņot ar Veselības ministrijas speciālistiem, lai novērstu pretrunas, un tā, lai tie būtu atbilstoši arī likumam. Veselības ministrija pauž atbalstu Ozolnieku domes noteikumiem un, visticamāk, virzīs grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežojumiem. Tomēr pagaidām E. Sprūdžs nolēmis apturēt šo noteikumu darbību, uz ko viņam kā ministram ir tiesības.

Ozolnieku novadā noteikts, ka nedrīkst smēķēt uz daudzdzīvokļu namu lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem. Šādu pašvaldības lēmumu pozitīvi vērtēja LĀB, kas cīnās par arvien stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem. «Rīkojums par Ozolnieku pašvaldības pieņemto un izsludināto saistošo noteikumu darbības apturēšanu būs pirmais pabeigtais ministra Sprūdža dokuments viņa politiskajā pieredzē. Lielais reformators ir radījis «savu» dokumentu, kas aicina pūst dūmus virsū bērniem un sievietēm,» norāda P. Apinis. Viņš kā piemēru min situāciju, kad uz lodžijas izvests zīdainītis ratiņos, bet pirmajā stāvā kāds onka velk dūmu. «Tabakas dūmi uz visu mūžu sagandē zīdainīša veselību, bērna elpošanas un sirds asinsvadu sistēmai tiek nodarīts neatgriezenisks kaitējums,» norāda P. Apinis. Viņš kā piemēru min arī Singapūru: «Lai nebūtu nekādu diskusiju – kur, kad vai kā pīpēt, Singapūrā strikti noteikts – smēķēt telpās, nojumēs, balkonos un citās apjumtās vietās stingri aizliegts. Sods 1000 dolāru. Ticiet, nevienam pat prātā nenāk šo likuma normu pārkāpt – ne skolās, ne slimnīcās, ne pazemes autostāvvietās, ne autobusu pieturās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, LĀB, Pēteris Apinis, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats