25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Nosaukti Baltijas produktīvākie uzņēmumi
Nosaukti Baltijas produktīvākie uzņēmumi
Autors: bizness.lv / 12. oktobris 2010, 14:45
Pētījumā, kas tiek veikts 40 pasaules valstīs, noskaidroti Latvijas un Baltijas produktīvākie uzņēmumi 2009. gadā. Kopumā 12 nozarēs no 31 pētījumā aptvertās augstākais produktivitātes indekss Baltijā ir uzņēmumiem no Latvijas. Baltijā produktīvākais lauksaimniecības uzņēmums ir "Balticovo", finanšu uzņēmums - "Swedbank Līzings" un farmācijas uzņēmums "Roche Latvija". 

Lietuvas uzņēmumi uzrādījuši labāko produktivitātes rezultātu 12 nozarēs un Igaunijas uzņēmumi 7. Produktīvākie Latvijas un Baltijas uzņēmumi noskaidroti, izanalizējot 1480 uzņēmumu finanšu rādītājus.

Pētījumā Baltijā konstatēts, ka viens no būtiskākajiem produktivitāti veicinošajiem faktoriem ir vadītāji. Tāpēc darbs turpinās pie veiksmīga vadītāja profila un metodisko ieteikumu izstrādes produktivitātes celšanai.

"Baltijas valstis starptautiski pieņemts uzlūkot bez ievērojamām atšķirībām. Taču šī topa ietvaros novērojams, ka katrai no Baltijas valstīm noteiktās nozarēs ir izteikti labāki produktivitātes rādītāji nekā kaimiņvalstīm," stāsta Arta Biruma, PI partnera Latvijā, SIA "EiroPersonāls" vecākā konsultante. "Latvija ir produktivitātes līderis auto, finanšu pakalpojumu, medicīnas un farmācijas, transporta un loģistikas, kā arī mežistrādes nozarēs. Lietuva ir spēcīgāka apdrošināšanas, kuģu būves un mazumtirdzniecības jomās. Visbeidzot Igaunija spējusi attīstīt Baltija efektīvāko industriālo ražošanu, tekstilrūpniecību un koka māju ražošanu."

Pētot faktorus, kas produktīvākajiem uzņēmumiem ļāvuši sasniegt savus rezultātus, secināts, ka būtiskākais no tiem ir vadītāju vadītprasme. "Pie mums populārākais arguments, kuru lieto zemas uzņēmuma produktivitātes attaisnošanai, ir ierobežots pieejamās naudas daudzums investīcijām. Taču 10 identificētie svarīgākie faktori visi kā viens runā par vadītprasmēm. Piemēram, kā uzņēmumā strādājošie vadītāji nosprauž mērķus un plāno resursus to sasniegšanai. Tas nozīmē - ja vēlamies celt valstī produktivitāti, domāšana jāpārorientē teju par 180 grādiem," uzsver Eva Selga, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas prezidente.

Saskaņā ar pētījumu augstākā efektivitāte ir uzņēmumiem, kas:

  • attīstījuši uz darba sasniegumiem orientētu kultūru,
  • skaidri definējuši kritērijus tam, kādi cilvēki atbilst konkrētajai darba kultūrai,
  • kritiski izvērtē lūgumus palielināt/samazināt strādājošo skaitu,
  • inovāciju izvēle norit ciešā sasaistē ar esošo produktu un procesu attīstību,
  • proaktīvi identificē un attīsta savu vadītāju prasmes.
IT un telekomunikācijas nozarē laureāts gan Lietuvā, gan Latvijā ir "Tele 2". ""Tele2" "ģenētiskajā kodā" ir ielikta uzņēmuma filozofija - strādāt cik vien iespējams efektīvi un ar zemām izmaksām. Šī nav ekonomikas krīzes uzspiesta lietu kārtība, bet mūsu pārliecība par moderna uzņēmuma ikdienas darbības pamatprincipiem. Visi "Tele2" grupas uzņēmumi vienpadsmit valstīs darbojas pēc vienotiem principiem," saka "Tele 2" Latvijā valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. "Mēs centralizējam funkcijas, panākot mēroga ekonomiju, un plaši izmantojam ārpakalpojumus, ļaujot darīt partneriem to, kas viņiem izdodas vislabāk. Kā rutīnas procedūras esam ieviesuši līgumu pārskatīšanu un nepārtrauktu sekošanu līdzi darbības procesiem, uzlabojot pat tās jomas, kas šķietami jau darbojas labi. Efektivitātē balstīta darbība mums nodrošina iespēju piedāvāt tirgū labāko darījumu mūsu klientiem - zemāko cenu par augstas kvalitātes mobilo sakaru pakalpojumiem."

Pašreiz Latvijas uzņēmumi bez maksas var pieteikt savu dalību pētījumā, lai novērtētu savu spēcīgāko vadītāju prasmes.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats