28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Maksātnespējas administratori aicina uzņēmējus vairāk sadarboties
Maksātnespējas administratori aicina uzņēmējus vairāk sadarboties
Autors: bizness.lv / 11. oktobris 2010, 23:01
Uzlabojot informācijas apmaiņu starp uzņēmējiem un maksātnespējas administratoriem, varētu tikt novērsti maksātnespējas gadījumi, kuri radušies uzņēmēju nekompetences vai nezināšanas dēļ, secinājuši eksperti šodien notikušajā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas organizētajā diskusijā "Maksātnespēja - gals vai sākums?".

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas šobrīd uztrauc uzņēmējus, ir pārāk ilgā maksātnespējas procesa "stiepšana". Tā rezultātā pieaug kreditoru skaits, tiek kropļota uzņēmējdarbības vide un apdraudēta godīga konkurence. Tāpēc ļoti būtisks ir maksātnespējas administratoru darbs, kuriem jāizvērtē, kurš uzņēmējs ir spējīgs turpināt darbu, bet kuram pēc iespējas ātrāk jāuzsāk bankrota procedūra. Tajā pat laikā Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija iesaka pašiem uzņēmējiem būt piesardzīgākiem un rūpīgi izvērtēt savus sadarbības partnerus, neticēt tukšiem solījumiem, bet pagarinot parāda atmaksas grafikus pretim prasīt nodrošinājumu, piemēram, ķīlu.

Sertificēto maksātnespējas procesu administratoru asociācijas valdes loceklis Māris Sprūds atzīmēja, ka līdz maksātnespējai noved nevis viena kļūda, bet gan sistemātisks kļūdu kopums. Bez tam, uzņēmēji bieži vien slēpjot savas problēmas un piesaka maksātnespēju tikai tad, kad vairs nekas nav glābjams. Viņaprāt, uzņēmēji ļoti reti izmanto administratora konsultāciju pirms radušās nopietnas problēmas, taču tā ir uzņēmēju kļūda, jo tieši administrators var palīdzēt atrisināt problēmu, kamēr vēl nav par vēlu.

Kā uzsvēra Sprūds - gan uzņēmēju, gan administratoru interesēs ir veicināt tādu tiesisko regulējumu, kas ir labvēlīgs uzņēmējdarbības videi kopumā. Tādēļ diskusijas laikā tika apspriestas arī potenciālās problēmas, kas varētu rasties uzņēmējiem līdz ar jaunā maksātnespējas likuma spēkā stāšanos. Abas puses secināja, ka uzņēmējiem aktīvāk jāiesaistās šī tiesiskā regulējuma pilnveidošanā, jo tieši viņi ikdienā būs tie, kas saskarsies ar likumdošanas iespējamajām nepilnībām. Tāpēc diskusijas gaitā nolemts, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedri ziņos Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijai par problēmām, kas tiem rodas saistībā ar jauno likumu un nāks klajā ar konkrētām iniciatīvām un ierosinājumiem.

Vienlaicīgi Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija aicināja uzņēmējus ziņot par administratoriem, kuri nekvalitatīvi pilda savus darba pienākumus, jo asociācijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir uzlabot administratoru vidi, apvienojot tajā profesionālus un kvalificētus speciālistus.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: maksātnespēja

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats