28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Komersanti aicināti sagatavoties kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanai muitā
Komersanti aicināti sagatavoties kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanai muitā
Autors: Lidija Dārziņa / LV.LV / 8. oktobris 2010, 9:30
Jau pēc pāris mēnešiem, 2011. gada 1. janvārī, komersantiem, kas darbojas tirgos ārpus ES, muitā būs obligāti jāiesniedz preču ievešanas un izvešanas kopsavilkuma deklarācijas. 31. decembrī beidzas ES regulā ar 2009. gada 1. jūliju noteiktais pusotra gada pārejas periods, kad tas nebija obligāti.


Informatīvā sanāksmē par muitas pakalpojumiem speciālisti atgādināja uzņēmējiem par galvenajiem nosacījumiem, par iespējām iegūt informāciju, kā arī ieteica kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanu aprobēt, vismaz sākot ar 1. decembri. Igauņi attiecīgo deklarēšanas sistēmu sākuši ieviest jau obligāto noteikumu pārejas periodā, raksta LV.LV.

Izmaiņas muitas informācijas sistēmās veiktas saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām drošības un drošuma jomā, informēja VID Muitas pārvaldes E-muitas daļas vadītāja Laila Bumbule. Attiecīgie drošības noteikumi paredzēti ar grozījumiem Regulā Nr. 648/2005 un Nr. 1875/2006, savukārt drošības noteikumu piemērošanas pārejas periods fiksēts Regulā Nr. 273/2009, bet pieļaujamās dokumentu formas - Regulā Nr. 414/2009.

Ar 2011. gada 1. janvāri komersantam obligāti pirms kravas faktiskās ievešanas vai izvešanas no Eiropas Savienības elektroniski jānosūta muitai attiecīga ievešanas vai izvešanas kopsavilkuma deklarācija - noteiktas formas elektroniski sagatavots un iesniegts dokuments. Deklarācijā iekļaujamo datu kopums, kā arī tās iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no kravas transportēšanas veida, un tas noteikts Regulā Nr. 2454/93.

Komisijas Regulā Nr. 273/2009 paredzēts: pēc 2010. gada 31. decembra ievešanas un izvešanas kopsavilkuma deklarācijas elektroniskā veidā ar datiem, kas minēti Regulas (EEK) Nr. 2454/93 30. A pielikumā, ir jāiesniedz norādītajā termiņā par precēm, kuras ieved Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās, un atvieglojumi, kas paredzēti Regulas (EEK) Nr. 2454/93 285. a panta 2. punktā, vairs netiks piemēroti.

Preces izvedot

Sistēmas šo deklarāciju iesniegšanai muitā jau ir ieviestas no 2009. gada 1. jūlija. Kā skaidrots VID informācijā, jau kopš 2009. gada 1. jūlija izvešanas kopsavilkuma dati ir iekļauti un iesniedzami kopā ar izvešanas muitas deklarāciju Eksporta kontroles sistēmā (EKS). Līdz ar to attiecībā uz preču izvešanu būtisku izmaiņu nav - sākot ar 2011. gada 1. janvāri, izvešanas kopsavilkuma deklarācija jāiesniedz tikai tajos gadījumos, kad izvešanas muitas deklarācija nav nepieciešama.

Riska analīzi un kontroli veiks eksporta muitas iestāde.

Preces ievedot

Ievedot preces Kopienas muitas teritorijā, preču pieteikšana muitas procedūrai (imports vai tranzīts) vai novietošana pagaidu uzglabāšanā būs iespējama tikai, ja muitas iestādēm būs pieejama attiecīgā ievešanas kopsavilkuma deklarācijas informācija.

Attiecībā uz ievešanu ir divi iespējamie scenāriji. Pirmais: kopsavilkuma deklarācija un muitas deklarācija tiek iesniegtas kā divi atsevišķi dokumenti. Ievešanas kopsavilkuma deklarāciju iesniedz pirmajā ievešanas muitas iestādē, kur arī tiek veikta riska analīze.

Fiziskā kontrole, ja tāda būs nepieciešama konkrētai kravai, tiks veikta tajā dalībvalstī, kur precei tiks piemērota muitas procedūra.

Obligāti šajos gadījumos, kad ievešanas kopsavilkuma deklarācija un muitas deklarācija ir divi atsevišķi dokumenti, muitas deklarācijā ir jānorāda attiecīgās kopsavilkuma deklarācijas kustības atsauces numurs jeb MRN numurs.

Muitas darbiniekiem obligāti būs jāpārliecinās par to, vai ir iesniegta kopsavilkuma deklarācija.

Ievešanas kopsavilkuma deklarācijas dati iesniedzami, lietojot importa kontroles sistēmu (IKS). Muitas deklarācijas dati iesniedzami, tāpat kā līdz šim iekšzemē, muitas deklarēšanas sistēmā ASYCUDA un tranzīta gadījumā - tranzīta kontroles sistēmā TKS KM.

Otra iespēja ir iesniegt tranzīta muitas deklarāciju vai TIR karneti papildinot ar ievešanas kopsavilkuma deklarācijas datiem.

Pēc pārejas perioda vēl iespējams pielaidīgums

Regula pieļauj dalībvalstīm piemērot soda sankcijas par kopsavilkuma deklarācijas neiesniegšanu. Taču zinot, ka ne visi ES komersanti, iespējams, ir paguvuši visu izdarīt kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanai, vēl kādu laiku sodi netikšot piemēroti, bet tiks atļauts šo deklarāciju iesniegt uz robežas.

Kopsavilkuma deklarācijas pārejas periodā kopš 2009. gada 1. jūlija atsevišķu valstu komersanti jau ir praktizējuši, tostarp Igaunijā, kurai pirms regulas obligātās spēkā stāšanās jau ir uzkrāta praktiskā pieredze. Kā liecina statistika, šā gada augustā ievešanas kopsavilkuma deklarācijas iesniegtas Čehijā, Nīderlandē un Igaunijā, visvairāk autotransportā - 837 gadījumos un aviotransportā - 153 gadījumos. Kontrole ir veikta 63 gadījumos no 990, ko procentuāli var uzskatīt par pietiekami lielu kontroļu skaitu.

Ja šīs kontroles šādā apjomā saglabāsies, tas būtiski var palēnināt muitošanas procesu un radīt papildu izmaksas komersantiem, skaidro L. Bumbule. Tāpēc Eiropas Komisijā riska analīzes grupa analizē visus kritērijus, pēc kuriem notiek kontroles, un analizēs, vai iespējams padarīt šīs kontroles vaļīgākas.

Attiecībā uz līgumiem nekas nav mainījies. Lai piekļūtu importa, eksporta un tranzīta kontroles sistēmām, ar Valsts ieņēmumu dienestu ir jānoslēdz līgums par elektronisko deklarēšanu (EDS). Liela daļa komersantu to jau ir izdarījuši. Tiem komersantiem, kuri vēlēsies sasaistīt muitas informācijas sistēmu ar savām sistēmām, papildus nekādu līgumu vai prasību nav. Noslēdzot EDS līgumu, ir iespēja iesniegt deklarāciju, gan to aizpildot manuāli, gan sasaistot ar savām sistēmām, gan ielādējot muitas informācijas sistēmās komersanta informāciju no faila.

No Latvijas uzņēmumiem pirmais kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanu muitā ir uzsācis "Latvijas dzelzceļš". L. Bumbule norāda, ka ir būtiski jaunajā sistēmā iesaistīties ātrāk, lai 1. janvārī nebūtu lieka stresa un mazāk nezināmu jautājumu. Tāpēc komersanti tiek aicināti sākt kopsavilkuma deklarāciju iesniegšanu vismaz 1. decembrī.

Komersantiem vēl tiks organizētas mācības par regulu prasību piemērošanu.

Papildu informāciju var uzzināt EKS palīdzības dienestā: ecshelpdesk@vid.gov.lv. Tālr. 67111262; 67111263; 67111265; 6711264. IKS palīdzības dienestā: icshelpdesk@vid.gov.lv. Tālr. 67111268; 67111269. Informācija atrodama arī Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, kā arī Eiropas Muitas informācijas portālā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bizness

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats