20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Pārtika, veselīgs uzturs » Aktualitātes pārtikas izplatīšanas uzraudzībā
Aktualitātes pārtikas izplatīšanas uzraudzībā
Autors: Latvijas Tirgotāju Asociācija / 21. augusts 2018, 14:20
Šodien, 21. augustā, ikgadējā Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) un PVD tikšanās. Tās gaitā Pārtikas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova informēja par aktualitātēm pārtikas izplatīšanas uzraudzības jomā un atbildēja uz uzņēmēju - tirgotāju un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, jautājumiem.


Valsts beidzot pieņēmusi saprātīgus noteikumus attiecībā uz medicīniskajām pārbaudēm pārtikas apritē strādājošajiem. Turpmāk pārbaude veicama tikai pie sava ģimenes ārsta pirms darba uzsākšanas. Par atkārtotām pārbaudēm lemj darba devējs, novērtējot darbinieka veselības stāvokli vai atkarībā no sarežģītības veicamajā darbā ar pārtiku. It sevišķi ēdinātājiem ir jābūt uzmanīgiem. Tā nesen kādā viesu namā īpašnieks ļāva ēdienu gatavot saslimušam pavāram, kā rezultātā saslima viesi un kāzu ceļojuma vietā līgava ar līgavaini nokļuva slimnīcā.

Daudzus pircējus satrauc patlaban savairojušies mazie sunīši, kurus īpašnieki ņem līdzi pērkot pārtiku. Ne vienmēr tirgotāji spēj laikus pamanīt šos mazos dzīvniekus un aicināt ar tiem veikalā neienākt, kā to paredz prasības. Rezultātā no suņiem rodas piesārņojums, kas rada risku pārtikai pārējiem pircējiem. Tirgotāji aicina suņu īpašniekus cienīt līdzpilsoņus un neiet iepirkties kopā ar mājdzīvniekiem.

Atsevišķa tēma – pārtikas tirdzniecība publiskās vietās. Tirgotājus un PVD satrauc tas, ka pašvaldības nevēlas informēt kontrolējošās institūcijas par izsniegtajām pārtikas tirdzniecības atļaujām. Rezultātā izbraukuma tirdzniecība ar gaļas, piena un citu produktu izplatīšanu notiek bez atbilstošām atdzesēšanas iekārtām, kā arī norit importēto augļu un dārzeņu nelegāla tirdzniecība.

Savukārt LTA apņēmās atkārtoti informēt ēdinātājus par nepieciešamību norādīt alergēnus ēdienkartēs. Tirgotājiem jāpievērš uzmanība pamatprodukta sastāvdaļas produktu marķējumā. Piemēram, ja produkts saucas “Piena kliņģeris”, tad marķējumā jānorāda piena īpatsvars produktā.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats