28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Pārtika, veselīgs uzturs » Portālā manabalss.lv tiek vākti paraksti par Bisfenola A (BPA) aizliegšanu pārtikas iepakojumos
Portālā manabalss.lv tiek vākti paraksti par Bisfenola A (BPA) aizliegšanu pārtikas iepakojumos
21. septembris 2016, 11:23
Kādēļ vēža un diabēta pacientu skaits pēdējo 15 gadu laikā ir dubultojies? Mēs cīnāmies ar sekām – slimībām cenšamies likvidēt simptomus, bet pārāk maz aizdomājamies, kas ir šo slimību cēloņi. Mūsu veselības cēlonis primāri ir meklējams veselīgā dzīvesveidā. Viens no lielākajiem slimību cēloņiem ir toksiskās vielas, kuras mēs ik dienas uzņemam kopā ar pārtiku.



Viena no šīm vielām ir bisfenols A jeb BPA.

Bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, tas iejaucas hormonālajā sistēmā, izraisot diabētu, krūts un prostatas vēzi u.c. slimības. 2003. un 2004. gada pētījumā, ko veica ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC), šī viela tika atrasta 93% no 2517 urīnparaugiem, kurus nodeva gan pieaugušie, gan bērni. It īpaši kaitīga šī viela ir bērniem, jo iejaucas hormonālajā sistēmā tās aktīvās attīstības posmā. 2015. gadā arī tika veikts pētījums Japānā, kas pierādīja, ka augstākam bisfenola A daudzumam organismā ir saistība ar atkārtotiem spontānajiem abortiem. Šis pētījums tika uzsākts, pamatojoties uz agrāk veiktiem pētījumiem ASV, kas paredzēja, ka BPA pelēm izraisa tā saucamo mejotisko aneiploīdiju, kas ir vistipiskākais spontāno abortu izraisītājs.

 Pagaidām ASV un Eiropā bisfenols A ir aizliegts bērnu pudelīšu izgatavošanā, taču Francijā kopš 2015. gada bisfenols A ir aizliegts visu pārtikas produktu iepakojumos. PBA visā pasaulē joprojām tiek ražots milzīgos apjomos (piemēram, 2002. gadā tika saražots apmēram 2,8 miljoni tonnu šīs vielas). Lielražotāju lobijs ir tik spēcīgs, ka medijiem ir noteikts par šo klusēt. Kamēr Latvijā šāds aizliegums vēl nav stājies spēkā, ir svarīgi pašiem sekot līdzi tiem pārtikas iepakojumiem, kurus izmantojam ikdienā. Būtu jāizvērtē konservi, jāizpēta plastmasas marķējums, kas redzams iepakojuma apakšā (izvairies no savienojumiem - "PC", "PVC", "PC-7"), kā arī obligāti jānomazgā rokas pēc veikalu čeku aiztikšanas, jo arī to pārklājumā tiek izmantots bisfenols A. Jāizvairās no plastmasas karsēšanas, tai skaitā mikroviļņu krāsnīs, un plastmasu nedrīkst atstāt tiešos saules staros, jo bisfenols A visvairāk izdalās tieši siltumā.

Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas ražotāji, kuri piedāvā BPA free pārtikas iepakojumu būtiskākajās kategorijās, ir: (a) lielās ūdens pudeles (18,9l) – Memory Water (www.memorywater.com); (b) virtuves piederumi - Tupperware (www.tupperware.lv); (c) konservu kārbas – diemžēl šobrīd visi ražotāji Latvijā izmanto BPA. Aicinām arī citus ražotājus parūpēties par mūsu sabiedrības veselību un piedāvāt savu produkciju pārtikas iepakojumā, kas nav kaitīgs cilvēka veselībai un nesatur bisfenolu A jeb BPA.

Ienāc https://manabalss.lv/i/1050 un paraksties par veselīgām izmaiņām Latvijā!

„Par Veselīgu Latviju” ir zaļi domājošu cilvēku kustība, kuras misija ir informēt ikkatru par to, lai padarītu mūsu dzīvi veselīgāku un kvalitatīvāku. Mēs vēlamies pievērst uzmanību īstajiem slimību cēloņiem, jo lielākā sabiedrības daļa ir pieradusi cīnīties ar sekām, bet ļoti bieži tad jau ir par vēlu.

Foto: Steven Depolo/ https://www.flickr.com/photos/stevendepolo/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats