29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » BVKB liedz atsākt būvniecību Salaspils Enerģētiķī
BVKB liedz atsākt būvniecību Salaspils Enerģētiķī
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 20. aprīlis 2018, 14:40
Lai arī būvniecības sezona jau rit pilnā sparā, daļēji sagrautajā kultūras namā Enerģētiķis Salaspils centrā celtnieki joprojām nav atgriezušies. Būvniecības valsts kontroles birojs pieprasījis veikt jaunu tehnisko apsekošanu. Objekts ir bīstams.

Neatkarīgā jau vēstīja par iestrēgušo kultūras nama rekonstrukcijas projektu. Pērn, sākot tā pārbūvi un daļēji demontējot vienu no fasādēm, nesošajās konstrukcijās parādījās plaisas. Deformācija notika ar tādu ātrumu, ka celtniekiem lika nekavējoties evakuēties. Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) aizliedza pat teritoriju sakopt, tāpēc pašā pilsētas centrā kopš pagājušā gada maija izskatās kā pēc bumbas sprādziena. Ēkas fasāde daļēji sagrauta, pa būvlaukuma teritoriju mētājas būvgruži. Trešdien uz objekta apsekošanu bija ieradies būvinspektors - izvērtēt, vai darbus iespējams atsākt. Taču pērn pieņemtais liegums atstāts spēkā. Vispirms no jauna jāveic ekspertīze. BVKB pārstāvis Dainis Matulis skaidro, ka objekts pa ziemu nav ticis iekonservēts, un ļoti iespējams, ka laikapstākļi ir ietekmējuši ēkas stāvokli. Tādēļ ir nepieciešama papildu tehniskā ekspertīze. Kamēr tās rezultāti netiks iesniegti birojā un nebūs skaidrs, kādi papildu darbi veicami, liegums paliks spēkā. Konstruktīvie elementi jānovērtē. Ja tiks konstatētas kādas jaunas novirzes un plaisas, jāizvērtē, kādi pasākumi veicami ēkas stabilitātes nodrošināšanai. Pilns būvinspektora atzinums Salaspils domei jānosūta piecu dienu laikā. Taču pašvaldība jau ir uzrunājusi ekspertu, kas varētu veikt Enerģētiķa tehnisko apsekošanu. Divas trīs nedēļas tam būtu nepieciešamas. Izpilddirektors Mareks Kalniņš stāsta, ka principā situācija šobrīd nav mainījusies. No projektētājiem tiek gaidīts pārzīmētais projekts. Pasūtītājs nebija apmierināts ar tā kvalitāti, vairākkārt konstatēja rupjas kļūdas - lika pārstrādāt. Pēc apstiprināšanas būvvaldē projektu iesniegs izvērtēšanai BVKB.

Šobrīd jau skaidrs, ka pašvaldības lēmums, neieziemot būvi, būs izraisījis vismaz kavēšanos ar būvdarbu atsākšanu, bet sliktu rezultātu gadījumā - arī tēriņu pieaugumu. Nemierā par to ir opozīcija. Tā šonedēļ vērsusies ar iesniegumu Valsts kontrolē, «lai iegūtu papildu informāciju un ticamību, ka pašvaldības resursi nav izlietoti negodprātīgi un pašvaldības amatpersonu rīcība saistībā ar Salaspils kultūras nama Enerģētiķis rekonstrukciju ir pamatota». Deputāti Jānis Nebars un Ernests Moisejs lūdz veikt revīziju. Iesniegumā skaidrots, ka «demontāžas laikā atklātas progresējošas plaisas esošajās konstrukcijās un to stāvoklis kopš pagājušā gada ir tikai pasliktinājies, un tas noticis arī tāpēc, ka Salaspils domes vadība nespēja atrisināt jautājumu par ēkas iekonservēšanu ziemas periodā». Vēl opozīcija piemin zaudējumus gandrīz 500 000 eiro apmērā. Tajos acīmredzot ieskaitīti gan papildu tēriņi, kas būs nepieciešami ēkas stiprināšanai, gan nauda, kas vēl pirms diviem gadiem tika ieguldīta cokola hidroizolācijā un pamatu siltināšanā. Vismaz daļēji toreiz izdarīto nācies ārdīt laukā, jo jaunajā projektā būtiski mainās ēkas konfigurācija.

Būvobjekts jau gandrīz gadu stāv pamests, un šobrīd jau ir pilnīgi skaidrs, ka plānotajā termiņā 11. augustā tas netiks pabeigts. Jācer, ka rudenī vismaz jumts tiks uzlikts. Ja ne īsts, tad pagaidu - jo pašlaik nesošās konstrukcijas ir atsegtas, pakļautas vējam, lietum un ziemā arī salam. Enerģētiķa rekonstrukcija ir iestrēgusi ekspertīžu posmā, tikmēr Salaspils kultūras dzīve un 25 amatiermākslas kolektīvi ir iespiesti lielā šaurībā otrā kultūras namā - Rīgava.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats