20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » Prezidentu grausts apdraud Dziesmu svētku dalībniekus
Prezidentu grausts apdraud Dziesmu svētku dalībniekus
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 26. februāris 2018, 15:53
Informācija par to, ka nams Rīgā, Brīvības ielā 38, kur dzīvokļi ierādīti diviem bijušajiem Valsts prezidentiem, klasificēts kā B kategorijas grausts, skan intriģējoši. Taču daudz nopietnāk vērtējama informācija par to, ka gar šo ēku notiks Dziesmu svētku gājiens, kurā piedalīsies tūkstošiem dalībnieku un kuru vēros tūkstošiem skatītāju. Ja kādu no tiem traumēs bīstamais balkons vai cita laikus nenovākta cilvēka veselību vai dzīvību apdraudoša fasādes detaļa, tad būs par vēlu uzdot tipisko jautājumu, kurš vainīgs. Rīgas pašvaldības lēmums ir uzskatāms par delikātu mājienu sakārtot īpašumu līdz Dziesmu svētkiem.


Bijušajiem Latvijas Valsts prezidentiem tiks ierādīta cita mājvieta, ja ēka Brīvības ielā 38 tiešām kļūs bīstama, par to nav vērts pat satraukties. Uztraukuma vērts ir cits fakts. Gar šo ēku notiks Dziesmu svētku dalībnieku gājiens šogad vasarā. Bija tikai laika jautājums, kad Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija šo ēku klasificēs kā graustu, lai arī ne kā pašu bīstamāko pilsētā. Neatkarīgā vairākas reizes ir rakstījusi, ka ēkai Rīgā, Brīvības ielā 38, kurā diviem bijušajiem Latvijas Valsts prezidentiem piešķirti dzīvokļi, atsevišķas fasādes detaļas apvilktas ar zaļu aizsargsietu. Tas nav pieļaujams kopš pagājušā gada 1. septembra. Pirms tam īpašniekiem Rīgas dome deva vairākas būvniecības sezonas laika, lai sakārtotu īpašumus.

Taču Brīvības ielā 38 ēkas īpašnieki, kopskaitā septiņi, nolēma, ka fasādi nav nepieciešams sakārtot. Kopīpašniekiem - Latvijas valstij Finanšu ministrijas personā, trim juridiskām un trim fiziskām personām - tas nešķiet būtiski. Ēkas apsaimniekošanu veic SIA NIRA fonds apsaimniekošana. Tur Neatkarīgajai sacīja, ka jāsagaida lēmums no Rīgas pašvaldības, lai varētu komentēt paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi. Tā būs liela - vairāk nekā 55 000 eiro līdzšinējo apmēram 17 700 eiro apmērā.

Ēkas apsaimniekotājs šā gada februārī ir iesniedzis atzinumu, kurā norādīts, ka ēkas fasāde kopumā ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, tomēr atsevišķas apmetuma zonas un dzegu elementi ir bojāti un ir sliktā tehniskā stāvoklī, kas rada apdraudējumu personu drošībai. Līdz ar to nepieciešams veikt bīstamo elementu demontēšanu. Tomēr ēkas kopīpašnieki sapulcē nolēmuši neveikt ēkas fasādes atjaunošanu. Tāpēc Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija nolēma būvi klasificēt kā B kategorijas vidi degradējošu būvi un piemērot paaugstināto NĪN likmi.

Šajā ēkā dzīvoklis tika piešķirts eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai VīķeiFreibergai. Uzraukuma vērts ir fakts, ka paaugstināto nodokļa likmi nāksies apmaksāt Latvijas nodokļu maksātājiem. Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs uzsvēra, ka pastāv iespēja nemaksāt paaugstināto nodokļa likmi, ja īpašnieki nolems ēkas fasādi sakārtot. Nepieciešams vien demontēt bīstamās detaļas. Viņš pieminēja Rīgas Juridisko augstskolu, kurai pašvaldība lēma piemērot paaugstinātu NĪN likmi, bet šis īpašums tika sakārtots divas nedēļas pēc Vidi degradējošo būvju komisijas lēmuma, tāpēc paaugstināto NĪN likmi maksāt nevajadzēja.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats