28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » Ušakovs: Pašvaldība nav pietiekami informējusi par NĪN atlaidēm
Ušakovs: Pašvaldība nav pietiekami informējusi par NĪN atlaidēm
Autors: BNA / 31. marts 2017, 10:32
Neraugoties uz to, ka liela daļa Rīgas iedzīvotāju sūdzas par lielo nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), Rīgas mērs Nils Ušakovs norāda, ka galvaspilsētas iedzīvotājiem pieejama virkne NĪN atlaižu.


Intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” Ušakovs norādīja, ka Rīgā, tāpat kā visā pārējā Latvijā, NĪN likme ir 1.5%. Rīgā ir aptuveni 270 000 nodokļu maksātāju. 250 000 no šiem cilvēkiem maksā likmi 0.2-0.6%.

Komentējot iedzīvotāju nespēju panest NĪN slogu, Ušakovs norādīja, ka Rīgas iedzīvotājiem pieejamas dažādas atlaides, kuru rezultātā tiek samazināta NĪN likme. Viņš pieļāva, ka, iespējams, pašvaldība nav pietiekami informējusi par pieejamajām atlaidēm. Turklāt arī tiem, kuriem ir problēmas šo nodokli samaksāt noteiktajā termiņā ir iespēja lūgt pašvaldībai izstrādāt grafiku, ar kuru nosaka, cik ilgā laikā nodoklis jāsamaksā.

Jau vēstīts, ka neizpratni un neapmierinātību sabiedrībā rada arī šobrīd necaurskatāmā nodokļa aprēķina formula un vienotas atlaižu piemērošanas politikas trūkums.

Ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) piedāvājis atbrīvot no NĪN īpašumus ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro.

Par atbalstāmu ministrs atzīmē ieceri noteikt tādu NĪN aprēķināšanas kārtību, kas būtu taisnīga un ko neietekmētu tajā deklarēto personu skaits.

Šāds risinājums paredz NĪN aprēķinā par dzīvojamo ēku un tai piekritīgo zemi izmantot trīs komponentes – fiksētu maksājumu par katru dzīvojamās ēkas kvadrātmetru, fiksētu maksājumu par katru dzīvojamajai ēkai piekritīgo zemes kvadrātmetru un likmi procentos no nekustamā īpašuma kopējās kadastrālās vērtības.

Ja tiktu atbalstīti šādi priekšlikumi, varētu atcelt normas, pēc kurām pašvaldība var aprēķināt NĪN 0,2-3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Tikmēr partija “Vienotība” pauž, ka NĪN maksājumu apjoms iedzīvotājiem ir “jāiesaldē” 2013.gada līmenī līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta un ieviesta jauna, līdzsvarota un samērīga NĪN aprēķina metodika, nepieļaujot turpmāku NĪN pieaugumu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats