28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » Pētījums Nodoklim par īpašumu nevajadzētu pieaugt
Pētījums Nodoklim par īpašumu nevajadzētu pieaugt
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 15. janvāris 2015, 11:23
Māju un dzīvokļu vidējās kadastrālās vērtības šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, būtiski nav mainījušās, liecina NRA veiktais pētījums. Tā kā arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes šogad paaugstinātas netiek, nodoklim par īpašumu nevajadzētu pieaugt.


Valsts zemes dienests (VZD) informē, ka šis gads ir izņēmums: kadastrālo vērtību bāze, kas tiek izmantota kadastrālo vērtību aprēķinam 2015. gadā, nav mainījusies un ir saglabājusies 2014. gada līmenī visās īpašumu grupās, tai skaitā arī lauku zemju grupā.

NRA.lv pārliecinājās, ka pēdējo trīs gadu laikā daudzdzīvokļu māju dzīvokļu kadastrālās vērtības tikpat kā nav mainījušās. Šogad atšķirībā no pērnā gada nav pieaugušas arī lauku zemju kadastrālās vērtības, taču VZD norāda, ka nākamgad šai īpašumu grupai gaidāms kadastrālo vērtību kāpums. «Ja apbūves īpašumiem (dzīvojamās, komercdarbības, sabiedriskās, ražošanas) bāzes vērtības šogad nebija jāmaina, jo to neuzrādīja 2012. un 2013. gada nekustamā īpašuma tirgus informācija, tad ar lauku īpašumiem ir savādāk. Lauku zemēm tirgū joprojām saglabājās izteikts cenu kāpums visā valsts teritorijā – ne tikai aktīvajā un vērtīgajā Zemgalē, bet arī pārējās teritorijās, kurās iepriekš tirgus bija salīdzinoši neaktīvs. Kaut arī lauksaimniecības zemei bāzes vērtības tika paaugstinātas jau uz 2014. gadu, kadastrālo vērtību un darījumu cenu analīze uzrādīja, ka lauksaimniecības zemēm 2014. gada kadastrālās vērtības atkal ir par aptuveni 50% zemākas nekā 2012. un 2013. gada tirgus darījumu cenas. Lai tās tuvinātu tirgus cenām, praktiski visās lauku pašvaldību teritorijās lauksaimniecībā izmantojamai zemei bāzes vērtības bija jāpaaugstina vidēji par 30%, savukārt meža zemei – vidēji par 20% izmaiņu dēļ kokmateriālu tirgū un mežizstrādes un meža apsaimniekošanas izdevumos.  Tomēr Ministru kabinetā kāpumu kadastrālajās vērtībās neatbalstīja, jo tas izraisītu strauju pieaugumu nekustamā īpašuma nodokļa maksājumā. Rezultātā tika nolemts, ka paaugstinātās bāzes vērtības lauksaimniecības un meža zemei piemērojamas tikai ar 2016. gadu, vienlaikus rodot risinājumu nodokļa pieauguma ierobežošanai,» skaidro VZD.

Līdz ar to, ja apbūves īpašumiem 2015. gada kadastrālās vērtības ir pamatotas ar 2012. un 2013. gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju, tad lauku īpašumiem tās 2015. gadā būs balstītas uz 2011. uz 2012. gada darījumu cenām.

Rīgā nodokļa likmes nemainās

Īpašumu kadastrālās vērtības tiek izmantotas, lai aprēķinātu nekustamā īpašuma nodokli. Pagaidām nekustamo īpašumu īpašnieki nav saņēmuši jaunos nekustamā īpašuma nodokļa rēķinus, taču tiem nevajadzētu būt augstākiem nekā pērn aprēķinātajiem. Tomēr iespējams, ka nodokļa apmērs būs mainījies, jo katra pašvaldība var noteiktā diapazonā variēt ar nodokļa likmes lielumu un atlaižu piešķiršanu. Tāpat nodokļa apmērs var mainīties, ja pagājušā gada laikā kadastra informācijas sistēmā ir reģistrētas izmaiņas kadastra objektu raksturojošos datos.

Nekustamā īpašuma nodokļa likmes Rīgā šogad salīdzinājumā ar 2014. gadu nav mainījušās, NRA apstiprināja Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieka vietniece, juridiskās nodaļas vadītāja Ināra Papina. «Nekustamā īpašuma nodoklis var palielināties tiem zemes īpašniekiem, kas bauda NĪN atvieglojumus par zemi, uz kuras atrodas vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša māja. Šajā gadījumā NĪN atvieglojumus nepiešķirs ne tikai par pašu būvi, bet arī par būvei piekritīgo zemi,» skaidroja I. Papina.

Pērn tika veikti grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā, tomēr tie neskar māju un dzīvokļu īpašniekus. Tie paredz atvieglojumus pašvaldības kapitālsabiedrībām, kuras nodarbojas ar zooloģiska un ekoloģiska rakstura zināšanu sniegšanu iedzīvotājiem.

Grozījumos noteikti atvieglojumi par zemi, kas ir nodota bezatlīdzības lietošanā pašvaldības budžeta iestādei ar mērķi izmantot to teritorijas labiekārtošanai sabiedriskām vajadzībām.

Jūrmalā atlaides jau dod augļus

Jūrmalas pilsētas dome, lemjot par 2015. gada budžetu, saglabāja atbalstu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Jūrmalā deklarētiem iedzīvotājiem. Iedzīvotājiem, kas deklarējuši dzīvesvietu Jūrmalā, ir jāmaksā tikai 30% no Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem aprēķinātā nodokļa summas. «Šis stratēģiski pareizais virziens ir nesis augļus – Latvijā ir praktiski uz rokas pirkstiem saskaitāmas pašvaldības, kurās aug deklarēto iedzīvotāju skaits, un Jūrmala ir viena no tām. Tas savukārt atstāj pozitīvu ietekmi uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, kam ir vislielākais īpatsvars pašvaldības budžetā – 59,9% no kopējiem pamatbudžeta ieņēmumiem,» skaidroja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Jūrmalā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugums šogad tiek rēķināts par 10,3% lielāks nekā pērn, un domes vadītājs uzskata, ka tas tieši saistīts ar NĪN atlaidēm. «2015. gads būs pirmais gads, kad sajutīsim taustāmu atdevi no nekustamā īpašuma nodokļa likmes samazināšanas deklarētajiem jūrmalniekiem. Pirms diviem gadiem rūpīgi izsvērtais un stratēģiski pareizi pieņemtais lēmums Jūrmalai noņēma sociālo spriedzi, veicināja deklarēto iedzīvotāju skaita pieaugumu un, kā šobrīd redzam, arī reālu iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasējumu palielināšanos,» uzsvēra G. Truksnis.

Tukumā atbalsts uzņēmējdarbībai

Tukuma novadā šogad ir stājušies spēkā jauni saistošie noteikumi nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai, kuros ir paredzētas atlaides uzņēmējdarbības atbalstīšanai. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus Tukuma novadā līdzīgi kā citviet Latvijā var izmantot maznodrošinātas personas, ģimenes, kurās aug bērns invalīds, kā arī 1. grupas un 2. grupas invalīdi. Taču Tukuma novadā NĪN atlaides paredzētas arī uzņēmējiem, kuri pagājušajā gadā ieguldījuši līdzekļus novada attīstībā (ūdensvada, kanalizācijas sistēmas izbūvē, ielu, ietvju izveidošanā vai labiekārtošanā ārpus piederošā īpašuma robežām) bez pašvaldības līdzfinansējuma. Tāpat Tukuma novadā NĪN atlaidi šogad piešķirs nodokļu maksātājiem, kuri pērn palielinājuši jaunu daudzdzīvokļu dzīvojamo fondu un ieguldījuši līdzekļus bez pašvaldības līdzfinansējuma, arī nodokļa maksātājiem, kuri iepriekšējā taksācijas periodā renovējuši ēkas vai remontējuši ēkas fasādi Tukuma pilsētas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā bez pašvaldības līdzfinansējuma.

NĪN atlaides šogad varēs saņemt arī citi uzņēmēji, piemēram, pasažieru pārvadājumu, siltumenerģijas, viesnīcu un sabiedriskās  ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji un citi, iekļaujoties noteiktās prasībās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Valsts zemes dienests

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats