29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Loģistika, transports » VID: Auto tirdzniecības ieņēmumi budžetā šogad pieauguši par 7,4 miljoniem eiro
VID: Auto tirdzniecības ieņēmumi budžetā šogad pieauguši par 7,4 miljoniem eiro
Autors: VID / 27. augusts 2018, 14:53
Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad īpaši aktīvi turpinājis uzraudzīt transportlīdzekļu tirdzniecības jomu, kas ļāvis būtiski ierobežot nelegālo tirgu šajā nozarē. Salīdzinājumā ar 2017. gada pirmo pusgadu, šajā pašā laika periodā 2018. gadā budžeta ieņēmumi palielinājušies par 7,4 miljoniem eiro. 


Lielā mērā tas saistīts ar VID organizētajiem kontroles pasākumiem, kā arī dažādām kampaņām, sadarbojoties ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Latvijas Auto asociāciju. 

Transportlīdzekļu tirgus uzraudzības jomā VID aktīvi ir strādājis trīs virzienos. 

Pirmajā pusgadā veiktas 100 tematiskās pārbaudes lietoto automobiļu tirgotājiem. Šajās pārbaudēs tikai divos gadījumos netika konstatēti pārkāpumi. Izplatītākie pārkāpumi saistīti ar nepilnībām grāmatvedības reģistros, piemēram, nepareizi aprēķināti nodokļi no darba algām, kā arī nav nodrošināta iespēja izsekot tirdzniecības darījumus. Kā ierasts, VID kontrolēs piemēroja “Konsultē vispirms” principu, un lielākajā daļā gadījumu komersanti nepilnības novērsa. Pārējos gadījumos tika piemērots naudas sods; sešiem komersantiem saimnieciskā darbība tika apturēta.

Virziens, pie kā VID intensīvi strādāja pirmajā pusgadā, bija arī auto reģistrācijai iesniegto dokumentu pārbaudes. VID darbinieki CSDD  transportlīdzekļu reģistrācijas vietās veica klātienes dokumentu pārbaudes. To nolūks bija saprast, vai tiešām fiziska persona automašīnu ārvalstīs ir iegādājusies un ievedusi pati. Daudzos gadījumos tirgotājs, kas veic nelegālu komercdarbību, pārdodot no ārvalstīm ievestus auto, piespiež pircēju reģistrācijā CSDD norādīt, ka auto ir ievedis pats klients. VID pārbaudīja 127 personu iesniegtos dokumentus, 24 gadījumos auto reģistrācija tika atteikta.

Kopš pērnā gada ir stājies spēkā tā sauktais auto atsavināšanas lieguma likums. Tas nozīmē, ka juridiskai personai reģistrējot auto, Valsts ieņēmumu dienestam ir dotas 15 dienas laika veikt risku analīzi, lai pārliecinātos, vai nav saskatāmi PVN izkrāpšanas riski. Šogad pirmajos sešos mēnešos VID veica 1086 padziļinātās riska analīzes, 96 gadījumos tika lemts par lieguma pagarināšanu, jo tika konstatēti dažādi pārkāpumi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats