19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Zemnieki sašutuši: Regulatora lēmums OIK sloga mazināšanai problēmu nerisina
Zemnieki sašutuši: Regulatora lēmums OIK sloga mazināšanai problēmu nerisina
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 3. aprīlis 2018, 10:29
Šī gada 1. aprīlī stājās spēkā izmaiņas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kuri paredz papildu risinājumus un iespējas sezonāla rakstura elektroenerģijas lietotājiem. Vienlaikus vairums lauksaimnieku uzskata, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pretimnākšana ir tikai formāla.


Jaunais pakalpojums paredz iespēju vienu reizi 12 mēnešos samazināt elektrotīkla pieslēguma jaudu līdz 9 mēnešiem un bez maksas to atjaunot, ja izpildās šādi kritēriji: pirms pieslēguma jaudas samazināšanas klienta pieslēgums vismaz vienu mēnesi ir izmantots efektīvi (vismaz 7%); pieslēguma jaudai jābūt virs 100 A; sistēmas pieslēguma atļautā slodze tiek samazināta vismaz par 50%. ZSA pozīcija bija 6%, 50A un 30%.

Lai arī ir zemnieki, kas atbalsta šādas izmaiņās, lielākā daļa mazo un vidējo zemnieku joprojām spiesti maksāt par jaudu, kuru tie lielāko daļu laika neizmanto.

Galvenā zemnieku problēma ir šogad ieviestais OIK maksājums par pieslēguma jaudu. Par to zemnieki cēla trauksmi jau februārī un bija gatavi pieprasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradens (V) demisiju.

Kopš lauksaimnieki saņēma neadekvāti augstos elektroenerģijas rēķinus, ir pagājuši gandrīz divi mēneši. Šajā laikā ir notikušas neskaitāmas tikšanās un diskusijas, tomēr joprojām nav pieņemts lēmums par problēmas risinājumu. Lauksaimnieki ir neizpratnē par lēmumpieņēmēju neizlēmību tautsaimniecībai tik būtiskā jautājumā.

“Elektroenerģijas jaudu problēma ir jārisina pēc būtības, nevis jāveic “kosmētiskais remonts”. Šobrīd Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un Ekonomikas ministrijas piedāvājums problēmu risinātu tikai nelielai daļai lauksaimnieku, kas mums noteikti nav pieņemami. Pēc aptuveni divām nedēļām lauksaimnieki saņems jau trešo nesamērīgi lielo rēķinu par elektroenerģiju un tā turpinās maksāt par ierēdņu nekvalitatīvi paveikto darbu,” nesen paudis biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Lai arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nākusi zemniekiem pretī, un no aprīļa stājušies spēkā atviegloti nosacījumi elektroenerģijas jaudu samazināšanai un atjaunošanai, Zemnieku Saeimas skatījumā gan izmaiņas ir tikai formālas, jo rēķinus ļaus samazināt tikai lielajiem zemniekiem.

Vienlaikus “Zemnieku Saeimā” cer, ka Ekonomikas ministrija vēl turpinās meklēt risinājumus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats