24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Elektrības rēķinu pieauguma dēļ zemnieki apsver prasīt Ašeradena demisiju
Elektrības rēķinu pieauguma dēļ zemnieki apsver prasīt Ašeradena demisiju
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 14. februāris 2018, 10:56
Ja Ekonomikas ministrija (EM) neatradīs risinājumu situāciju, kuras dēļ zemniekiem elektrības rēķini pieauguši par 40% – 80%, “Zemnieku saeima” martā gaidāmajā kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju. Tā LTV raidījumā “Rīta panorāma” atzina “Zemnieku saeimas” līderis Juris Lazdiņš.


Viņš norādīja, ka lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojas vienā rēķina pozīcijā – “jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem”, t.i. maksājums par pieslēguma jaudu, kaut nesezonas laikā tā netiek izmantota. Rēķini maziem un vidējiem zemniekiem pieauguši par 40% – 80%, kas ir no 50 līdz 600 eiro mēnesī.

“Tas rada problēmas saimniecībām, kur ir sezonālie darbi, piemēram, graudkopībā, kur kaltes izmanto vien 2 – 3 mēnešus gadā, arī dārzeņu saimniecībām, ” skaidroja Lazdiņš.

Ekonomikas ministrija kā risinājumu min atteikšanos no liekajām jaudām, tomēr tas bija iespējams vien 2017.gadā. Sākot ar šo gadu, jaudu objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt nav iespējams. Tāpat nav izprotama jaunās izmaksu pozīcijas “jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem” būtība un mērķis.

“Vai nu Ekonomikas ministrija nav informējusi sabiedrību par šo pieaugumu, vai vienkārši nav sapratusi sekas,” sacīja Lazdiņš.

“Pārējā laikā jaudu ir jāsamazina, tomēr AS “Sadales tīkls”, pēc mums pieejamās informācijas, kopš 2018.gada 1.janvāra nepiedāvā tādu iespēju, kā samazināt jaudu daļēji uz laiku. Lauksaimniekiem kā risinājums tiek piedāvāts objektā uzstādīt divus elektroenerģijas skaitītājus un vienu no tiem uz laiku līdz 6 mēnešiem atslēgt. Tās atkal ir papildus izmaksas, kas atsevišķos gadījumos varētu būt mērāmas tūkstošos eiro. Uzskatām, ka valdībai vajadzētu izvērtēt, vai izmaiņas obligātās iepirkuma komponentes finansēšanas modelī nebija pārsteidzīgs solis, kā arī meklēt samērīgus risinājumus arī mazo un vidējo patērētāju pastāvēšanai laukos,” jau iepriekš paudis biedrības līderis.

Ja tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija neatrisinās šo situāciju, 9.martā gaidāmajā “Zemnieku saeimas” kongresā varētu prasīt ekonomikas ministra demisiju.

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā biedrība “Zemnieku saeima” saņem neskaitāmus zvanus no lauksaimniekiem, kuri pauž neizpratni un sašutumu par janvāra elektroenerģijas rēķiniem, kas ir 40%-60% augstāki nekā rēķini par decembri.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats