20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Plūdos cietušie Latvijas zemnieki varētu saņemt atbalstu no ES fondiem
Plūdos cietušie Latvijas zemnieki varētu saņemt atbalstu no ES fondiem
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 20. oktobris 2017, 14:21
Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers sola sniegt visu iespējamo atbalstu plūdos cietušajiem Latvijas zemniekiem.


Kā pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS), ir cerība, ka plūdu seku likvidēšanai un meliorācijas sistēmas uzlabošanai Latvijas zemnieki varētu saņemt atbalstu no Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Šis bija viens no svarīgākajiem jautājumiem, ko Kučinskis vēlējās izrunāt ar Junkeru un, kā norāda premjers, saruna esot bijusi laba, un tagad Eiropas Komisijas eksperti izvērtē, kādu atbalstu no Solidaritātes un citiem fondiem ir iespējams sniegt.

“Attiecībā uz solidaritāti, tas ir maksājums, ko var saņemt meliorācijas sistēmām, kas ir Latvijā vajadzīgas, lai vairāk tā nebūtu. Attiecībā uz tiešmaksājumiem, tur vairāk tiek skatītas iespējas. Mēs no savas puses, cik varēsim, arī valsts dosim. Otrdien jau būs šis jautājums dienaskārtībā. Centīsimies panākt atbalstu arī no Eiropas,” sacīja Kučinskis.

Vēlāk arī Junkers paziņoja, ka sniegs visu iespējamo atbalstu Latvijas zemniekiem. Atbalstu no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda Eiropas Komisijas vadītājs solīja nodrošināt arī Portugālei un Spānijai, kas ir cietušas no meža ugunsgrēkiem, kā arī Īrijai, kur nesen plosījās vētra.

Kā teikts iepriekš, plūdi Latvijas zemniekiem radījuši 37 miljonu eiro zaudējumus, no kuriem 19,8 miljoni eiro ir zaudējumi par tiešajiem ieguldījumiem. Lauksaimnieki līdz noteiktajam laikam Lauku atbalsta dienestā (LAD) iesnieguši 2935 kompensāciju pieprasījumus par kopumā 37 miljonu eiro zaudējumiem.

Augusta otrajā pusē Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Plūdu dēļ 29 Latvijas novados bija izsludināta ārkārtas situācija.

Biedrība “Zemnieku saeima” iepriekš norādīja, ka lietavu izraisīto plūdu radītie postījumi lauksaimniekiem Latvijā varētu būt nodarījuši zaudējumus aptuveni 50-60 miljonu eiro apmērā. Bet zemkopības ministrija iepriekš pieļāva iespēju kopā ar Igauniju un Lietuvu vērsties pēc palīdzības Eiropas Komisijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats