19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Lietavu dēļ zemnieki varētu būt zaudējuši 50-60 miljonus eiro
Lietavu dēļ zemnieki varētu būt zaudējuši 50-60 miljonus eiro
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 19. septembris 2017, 12:49
Plūdu radītie postījumi lauksaimniekiem varētu būt nodarījuši zaudējumus aptuveni 50-60 miljonu apmērā, intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” atzina biedrības “Zemnieku saeima” vadītājs Juris Lazdiņš.


Viņš informēja, ka līdz šim Latvijā varētu būtu nonākti 80% graudaugu, bet apmēram 20% vēl ir uz lauka. Viņš gan norādīja, ka zemnieki vēl cer, ka lietavas mitēsies un varēs novākt vismaz daļu kultūraugu.

“Visu šā gada ražu, visticamāk, graudkopji šogad nevarēs novākt. Graudu kopraža šogad Latvijā varētu būt divi miljoni tonnu,” norādīja Lazdiņš.

Viņš pauda, ka lauksaimnieki cer uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu. Nosacījumi paredz, ka, lai varētu pretendēt uz ES atbalstu, zaudējumu apmēram jābūt noteiktam procentam no iekšzemes kopprodukta. Tiem Latvijas gadījumā būtu jābūt aptuveni 140 miljoniem eiro.

Tā, kā plūdi radījuši zaudējumus visā Baltijas reģionā, šo argumentu plānots izmantot sarunās par ES atbalstu.

Jau ziņots, ka Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 7.septembrī, atbalstīja arī valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 29 novados Latgalē un Vidzemē saistībā ar lietavu un plūdu izraisītajām sekām.

Ārkārtējā situācija līdz šī gada 30.novembrim izsludināta Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados.

Šogad augusta beigās stiprs lietus skāra visu Latgali, lielu daļu Sēlijas un Vidzemes novadu, tādējādi iznīcinot lielās platībās lauksaimniecības augu kultūru sējumus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats