28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Āfrikas cūku mēris Latvijai izmaksā dārgi
Āfrikas cūku mēris Latvijai izmaksā dārgi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 18. janvāris 2017, 10:12
Bīstamā cūku slimība Latvijai jau ir izmaksājusi aptuveni 13 miljonus eiro, tā ir skārusi 77 novadus, 46 saimniecības, un Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ divarpus gadu laikā jau ir likvidēts kopumā vairāk nekā 6000 mājas cūku.


Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Krimuldas cūku novietnē Rukas konstatēto ĀCM nosauca par traģēdiju gan cūku kompleksa saimniekiem, gan arī visai nozarei. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos Krimuldas, Ādažu un Salaspils novados ir izsludināta ārkārtas situācija. Tā darbosies vismaz līdz 17. aprīlim, un par darbības koordināciju ārkārtas situācijas laikā būs atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Ārkārtas situācija dod tiesības amatpersonām iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Cūkas varētu dedzināt arī sārtos

PVD direktors ģenerāldirektors Māris Balodis skaidro, ka Rukas cūku likvidēšana un blakusproduktu iznīcināšana notiek SIA Grow Energy Limbažu pagastā un PVD Dienvidlatgales pārvaldes dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtā Hurikan PRO 1000, kas atrodas Daugavpils novada Lauceses pagasta AS Balticovo teritorijā. (Līdz pirmdienas vakaram jau bija utilizētas 3173 cūkas no Rukas saimniecības.) Grow Energy varētu pārstrādāt aptuveni 450 tonnu, kas izmaksātu 103 500 eiro, bet Hurikan - 50 tonnu (kopējās izmaksas 20 800 eiro). Tomēr, ņemot vērā Rukas esošo cūku sugas dzīvnieku skaitu,

M. Balodis pieļauj, ka šo iekārtu darbības kapacitāte var būt nepietiekama, tāpēc pašvaldībām, iespējams, būs jāorganizē dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšana sārtos, saskaņojot šo darbību ar Valsts vides dienestu. Kopējās izmaksas tiek lēstas 124 300 eiro apmērā, ko ir plānots ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Tajā pašā laikā M. Balodis uzsvēra, ka ir cerības saņemt finansējumu no ES, kas vismaz daļēji kompensēs izdevumus.

Vienas tonnas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu utilizācija SIA Grow Energy izmaksā 230 eiro, tajā skaitā par elektrību - 30 eiro, siltumenerģiju - 69,30 eiro, transportēšanu - 13,53 eiro, algām - 12,22 eiro, iekārtas ekspluatācijas izmaksas - 104,95 eiro. Savukārt vienas tonnas sadedzināšana Hurikan PRO 1000 izmaksā 416 eiro, tajā skaitā iekārtas uzturēšana - 199,41 eiro, algām - 156,16 eiro (divu strādājošo nepārtraukts darbs, 7 dienas), blakusproduktu transportēšana - 60,61 eiro.

Kompensācijās izmaksāti jau 2 miljoni eiro

Dzīvnieku īpašniekam saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 35. panta pirmajā daļā noteikto ir tiesības saņemt kompensāciju par piespiedu kārtā nogalinātajiem dzīvniekiem un iznīcināto barību. Zemkopības ministrija norāda, ka precīzu kompensācijas apmēru šobrīd nav iespējams aprēķināt. Tas būs iespējams pēc tam, kad būs nogalināti visi novietnē esošie cūku sugas dzīvnieki un iznīcināta barība. Kompensācijas apmērs tiks aprēķināts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Kārtība, kādā piešķir un dzīvnieku īpašnieks saņem kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimības vai epizootijas uzliesmojuma laikā.

No 2014. gada līdz 2016. gada novembrim kompensācijās par 1088 likvidētajām mājas cūkām un par barības un inventāra iznīcināšanu izmaksāti 2 332 386,58 eiro. Var tikai minēt, cik lieli līdzekļi būs jānovirza kompensācijās šajā gadījumā, ja likvidējamo cūku skaits ir teju piecas reizes lielāks. Tiesa, pērn par pieaugušu sivēnmāti vai kuili kompensācijās maksāja vien 170 eiro, par nobarojamo cūku vai jauncūku - 120 eiro un par piena sivēnu - 35 eiro, pārējās izmaksas veidoja barības un inventāra iznīcināšanas kompensācijas.

Trešdaļa Latvijas

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Neatkarīgajai atklāj, ka šobrīd Latvijā no 110 novadiem ĀCM ir skāris jau 77 novadus un trīs pilsētas - Jūrmalu, Rēzekni un Pļaviņas. Kopumā Āfrikas cūku mēris konstatēts 2454 meža cūkām un 46 mājas cūku saimniecībās un fermās.

Veterinārārsti skaidro, ka ĀCM skarto dzīvnieku barības un inventāra likvidācija ir neizbēgama, lai neļautu slimībai plosīties tālāk. ĀCM ir vīrusu izraisīta, ļoti lipīga un bīstama infekcijas slimība, kas skar cūku dzimtas dzīvniekus. Slimība cūkām nav ārstējama. Situāciju padara sliktāku tas, ka nav izstrādāta vakcīna, kas pasargātu no tālākas dzīvnieku inficēšanās un slimības masveida izplatīšanās, turklāt šīs slimības patoģenēze labvēlīgi ietekmē slimības nekontrolētu izplatīšanos, jo antivielas, kas veidojas pret vīrusu, nav vīrusu neitralizējošas. Infekcijas avots ir slimās cūkas, bet mežacūkas ir vīrusa nēsātājas, kuras kopā ar Ornithodoros ģints ērcēm dabā veido vīrusa rezervuāru, tā vīrusam ļaujot saglabāties 10-12 gadus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats