29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Ārzemnieki tomēr varēs pirkt lauksaimniecības zemi Latvijā
Ārzemnieki tomēr varēs pirkt lauksaimniecības zemi Latvijā
Autors: BNA / 20. jūlijs 2016, 14:05
Zemkopības ministrija (ZM) un Ekonomikas ministrija (EM) neatbalsta ierosinājumu par lauksaimniecības un mežu zemes pārdošanas aizliegumu ārzemniekiem, jo Latvijai ir jāievēro starptautiskās saistības, kuras valsts ir piekritusi pildīt.


ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā norādīja, ka pašreizējās saistības Eiropas Savienībā neļauj noteikt aizliegumu pārdot zemi ES pilsoņiem. Tāpat jāņem vērā, ka no 2019.gada tiesības iegādāties zemi Latvijā būs arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu pilsoņiem.

Lai to mainītu, būtu jāgroza Latvijas iestāšanās līgumi ES un OECD, bet ZM skatījumā tas nav aktuāli, norādīja Arnītis. Viņš sacīja, ka Latvija jau ir noteikusi vairākus ierobežojumus zemes iegādei, bet pret atsevišķiem no tiem Eiropas Komisija (EK) ir sākusi pārkāpuma procedūru.

Arī EM pārstāvis norādīja, ka konkrēto iniciatīvu ministrija nevar atbalstīt.

ZM parlamentārais sekretārs norādīja, ka Latvijai vajadzēs atteikties no noteikuma par lauksaimniecības jomas izglītības nepieciešamību zemes iegādei. Par šo nosacījumu EK ir sākusi pārkāpuma procedūru.

Saeimas komisija konceptuāli vienojās atbalstīt iesaistīto pušu priekšlikumu nodot šo iniciatīvu tālākai izskatīšanai Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kurā jau tiek skatīti saistītie likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" grozījumi. Par šī jautājuma nodošanu Tautsaimniecības komisijai vēl būs jābalso gan Mandātu komisijai, gan Saeimai.

Kā ziņots, portālā "manabalss.lv" iepriekš savākti vairāk nekā 10 000 parakstu Saeimas deputāta Armanda Krauzes (ZZS) iniciatīvai par Latvijas zemes saglabāšanu tikai Latvijas pilsoņu īpašumā.

Iniciatīvas pieteikumā Krauze uzsvēra, ka vēlas saglabāt Latvijas lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un "izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem". Līdz ar to viņš aicinājis Saeimas deputātus izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kas pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem.

Tikmēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš skaidroja, ka šī iniciatīva ir iesniegta 2013.gadā, bet Latvija nav ieinteresēta nonākt pie diskusijas par līguma maiņu ar ES, tāpēc jāmeklē citi veidi, kā varētu atbalstīt Latvijas zemniekus un zemes īpašniekus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats