20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Gada laikā gandrīz par pusi samazinājies ārvalstu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās
Gada laikā gandrīz par pusi samazinājies ārvalstu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 5. novembris 2018, 13:34
Latvijas banku sektorā (jo īpaši t.s. ārvalstu klientus apkalpojošajās bankās), pārskatot līdzšinējo biznesa pieeju, kopumā ir paveikts pašattīrīšanās process, atsakoties no pārāk riskantā ārvalstu klientu segmenta. Nepilna gada laikā teju par pusi samazināts ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos, 2018. gada septembrī – 20,5% (2017 - 39,7%). Pakāpeniski ārvalstu klientu noguldījumu segmentā vērojama stabilizācija.


Vērtējot ārvalstu klientu naudas līdzekļu apgrozījumu pārmaiņu periodā, redzams, ka būtiski samazinājies ne tikai riskanto noguldījumu apmērs, bet arī ārvalstu klientu maksājumu apmērs, jo īpaši ASV dolāros. Maksājumi būtiski saruka jau 2016. gadā,kad tika pastiprināti NILLTFN riska mazināšanas pasākumi. Savukārt, salīdzinot š.g. trešo ceturksni ar 2015. gada attiecīgo periodu, ASV dolāru maksājumi Latvijas bankās ir mazinājušies vairāk nekā 10 reizes, līdz ar to par dominējošo maksājumu valūtu Latvijas finanšu sektorā arvien nostiprinoties eiro.

Minētie notikumi nav negatīvi ietekmējuši Latvijas iekšzemes noguldījumus, kuri pēdējos gados turpina pieaugt. Līdz ar jauno risku mazināšanas pieeju Latvijas banku sektors ir aktīvāk pievērsies ES un EEZ klientu piesaistei. Latvijā šobrīd dominē iekšzemes (80%) un Eiropas Savienības valstu (10%) noguldījumi, kuru apjoms kopā sasniedz jau 90% no visiem banku noguldījumiem Latvijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats