29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Meja domā pagarināt Brexit pārejas periodu
Meja domā pagarināt Brexit pārejas periodu
Autors: Labdien.lv / 23. oktobris 2018, 11:54
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pieļāvusi iespēju pagarināt tā dēvēto “Brexit” pārejas periodu. Pēc viņas sacītā, tas ļautu izvairīties no stingrās robežas atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īriju pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).


Kā zināms, viens no smagākajiem “Brexit” sarunu jautājumiem joprojām saistīts ar “cieto” robežu starp Īriju un Ziemeļīriju. Eksperti brīdinājuši – ja starp Īriju un Ziemeļīriju atjaunos stingru robežkontroli, tas var no jauna piešķilt uguni konfliktam, kas šķietami ir aprimis.

Uzrunā parlementā Meja norādīja, ka “Brexit” ieviešanas perioda pagarināšana varētu būt alternatīva Briseles pieprasītajai muitas kontroles ieviešanai starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti.

Tajā pašā laikā Meja vēl neesot pieņēmusi galīgo lēmumu, jo arī šis risinājums uzskatāms par nevēlamu. Kā zināms, iepriekš Meja visai asi iebildusi pret šādu ieceri, norādot, ka ES ir panākta vienošanās par pārejas periodu un ir skaidri noteikts, ka tā īstenošanas periods beigsies 2020. gada decembrī.

Jau vēstīts, ka Apvienotā Karaliste izstāsies no ES 2019.gada marta beigās. Pārejas periods sāktos no 29.marta un ilgtu gandrīz divus gadus – līdz 2020. gada 31. decembrim.

Pārējas periodā paredzams, ka Apvienotajai Karalistei būs jāievēro ES tiesību normas. Saskaņā ar tā dēvēto sarunu direktīvu Lielbritānijai šajā laikā būs jāturpina ievērot ES tiesību normas gluži tāpat kā citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Izņēmums būs tikai tas, ka britu politiķi un diplomāti vairs nevarēs piedalīties kopīgo Eiropas lēmumu pieņemšanā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats