18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Iznāk jauna Latvijas simtgades monēta Lāčplēsis
Iznāk jauna Latvijas simtgades monēta Lāčplēsis
Autors: Dienas Ziņas / 2. oktobris 2018, 11:25
Šis gads paiet Latvijas simtgades zīmē – visa gada garumā tiek rīkoti dažādi simtgadei veltīti pasākumi un radītas arī īpašas simtgades monētas, pastmarkas, dizaina elementi un citi priekšmeti. Latvijas Monētu nams par godu Latvijas simtgadei dāvina tās iedzīvotājiem īpašu šim notikumam veltītu bezmaksas medaļu “Lāčplēsis”. Šis tēls Latvijas kultūrā simbolizē spēku, neatkarību un drosmi.


“Medaļā attēlotā Lāčplēša cīņa ar lāci simbolizē latviešu tautas spēku un nepārejošās alkas pēc neatkarības. Lāčplēsis ir spēcīgs latviešu gara un spēka simbols un tādēļ arī medaļas aversu ieskauj uzraksts “Varonis mīt katrā no mums”. Mēs aicinām katru latvieti apzināties šo spēku un svinēt Latvijas simtgadi kopā. Par godu šīm nozīmīgajam notikumam medaļu iespējams pasūtīt bez maksas, sedzot tikai piegādes izmaksas.” stāsta “Latvijas Monētu nams” tirdzniecības un mārketinga vadītājs Gints Rijnieks.

Gar medaļas reversa ārmalu vijas teksts “LATVIJAS VALSTS NEATKARĪBAI”. Centrā attēlots ozollapu vainags, kurš ieskauj uzrakstu “100 GADU”. Zem vainaga medaļas lejasdaļā ir nozīmīgie gada skaitļi no Latvijas dibināšanas līdz tās simtgadei “1918-2018”.

Īpašā Latvijas simtgadei veltītā medaļa tiek dāvināta mūsu valsts iedzīvotājiem pilnīgi bez maksas – interesentiem būs jāsedz tikai piegādes izmaksas 4,99 eur apmērā un šo simtgades medaļu tirāža ir tikai 25 000. Medaļu pasūtīšana tika uzsākta šī gada 5. septembrī un jau pirmo nedēļu laikā tika pasūtītas gandrīz 3000 medaļas, kas ir 12% procenti no visas tirāžas.

Medaļa ir izgatavota no bronzas. Tās diametrs ir 38,61 mm, savukārt svars 33,39g. Medaļas dizainu pēc Latvijas Monētu nama pasūtījuma veidojis  holandietis Elles Kloosterman. Medaļa izkalta uzņēmumā “Royal Dutch Mint” (Karaliskā Nīderlandes kaltuve). Tas ir uzņēmums ar vairāk nekā 200 gadu pieredzi monētu kalšanā un tā viens no darbības virzieniem ir monētu izgatavošana nacionālajām bankām visā Eiropas savienībā.

Monētas un medaļas ir veids, kā varam saglabāt liecības par šo laikmetu un nodot kultūras vērtības nākamajām paaudzēm. Latvijas monētu nams ir pārliecināts, ka šī monēta katrā mājā atradīsies goda vietā un būs lielisks emocionāls atgādinājums par Latvijas simtgades svinībām.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats