28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Īrijas robežu jautājums apdraud Brexit procesu
Īrijas robežu jautājums apdraud Brexit procesu
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 18. aprīlis 2018, 10:38
Īrija brīdinājusi, ka neatbalstīs “Brexit” līgumu un pārējas laiku, kamēr Lielbritānija nenāks klajā ar risinājumu jautājumā par Īrijās robežu, kas joprojām nav ticis atrisināts.


Lielbritānijas valdība noraidījusi Briselē publicēto “Brexit” līguma priekšlikumu, kas paredz, ka Ziemeļīrija joprojām tiks uzskatīta par daļu no Eiropas Savienības “muitas teritoriju”. Tā vietā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka iebildīs pret jebkuru vienošanos, kas varētu izjaukt Apvienotas Karalistes normatīvo un juridisko vienotību.

Īrija cer, ka robežu jautājums tiks atrisināts līdz jūnijam, brīdinot, ka ja tas nenotiks, tad līgums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) var tikt uzskatīts par apdraudētu. “Ja nav līguma ar Īriju, tad nebūs arī “Brexit” līguma, un nebūs arī pārejas darījuma, ” izteicies Īrijas ārlietu ministrs.

Neapmierinātība jautājumā par to, kā saglabāt atvērtu robežu starp Ziemeļīriju un ES, ir sešu nedēļu ilga saruna starp Londonas un Briseles amatpersonām.

Briseles “Brexit” sarunu pārstāvis Mišels Barnjē norādījis, ka “Eiropas Savienība pašlaik meklē praktiskus risinājumus, lai izvairītos no stingras robežas, pilnībā ievērojot Ziemeļīrijas konstitucionālo statusu, kāds noteikts ar Lielās piektdienas vienošanos”.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka Apvienotās Karalistes palikšana Eiropas Savienības muitas savienībā arī pēc “Brexit” ir kategoriski izslēgta.

Viņa apstiprināja, ka Lielbritānija nepaliks muitas savienībā, norādot, ka Eiropas līderu ierosināto plānu, kas paredz, ka “Ziemeļīrijas teritorija, izņemot Apvienotās Karalistes teritoriālos ūdeņus, tiek uzskatīta par daļu no Savienības muitas teritorijas” ir neiespējami atbalstīt, jo tas mazinātu ES vienoto tirgu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats