28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » LBAS: Jaunā ģenerālvienošanās Darba likumā ir jāapstiprina šai Saeimai
LBAS: Jaunā ģenerālvienošanās Darba likumā ir jāapstiprina šai Saeimai
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 16. aprīlis 2018, 11:04
Jaunā ģenerālvienošanās, kas paredz, ka turpmāk darbiniekiem par pirmajām divām virsstundām būs jāpiemaksā ne mazāk kā 50% apmērā un par katru nākamo virsstundu – ne mazāk kā 100%, Darba likumā ir jāapstiprina vēl šī sasaukuma Saeimai, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītāja vietniece Irēna Liepiņa.


Intervijā Latvijas Radio Liepiņa norādīja, ka politiķiem būtu jāievēro Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes lēmums, kas paredz jauno ģenerālvienošanos, un jāvirzās uz priekšu. Pēc viņas sacītā, vienošanās jāapstiprina jau šajā Saeimas sasaukumā.

Liepiņa neslēpa, ka nozaru vidū pirmā vienošanās starp darba devējiem un darba ņēmējiem varētu būt būvniecībā, kur ir visaugstākais ēnu ekonomikas īpatsvars. Savukārt nākamā vienošanās ir iespējama jau vairākās nozarēs,. Liepiņa vien piebilda, ka viss ir atkarīgs no tā, vai pašas nozares ir gatavas strādāt atbilstoši Rietumu pieejai.

Kā zināms, valdība un uzņēmēji vienojušies atbalstīt 50% piemaksu par virsstundu darbu visās tautsaimniecības nozarēs.

Kā kompromisu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un pārējie sociālie partneri atbalstīja Ekonomikas ministrijas noformulētos grozījumus Darba likuma 68.pantā, kas paredz, ja ir noslēgta ģenerālvienošanās, kas paredz būtisku valstī noteiktās minimālās darba algas un būtisku stundas vai dienas likmes paaugstinājumu nozarē, tad šī ģenerālvienošanās var samazināt piemaksas apmēru par virsstundu darbu. Taču piemaksas apmērs nevar būt mazāks par 50% no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Saglabājas arī Darba likuma 110. pantā noteiktais, ka arodbiedrības biedru nevar atbrīvot no darba bez saskaņošanas ar arodbiedrību, un vienīgais LBAS kompromiss šajā jautājumā ir, ka darbiniekam ir jābūt arodbiedrības biedram ne mazāk kā 6 mēnešus. Sociālie partneri vienojās atbalstīt arī LBAS priekšlikumu – ja darbinieks – arodbiedrības biedrs nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums, tad jānotiek konsultācijām ar arodbiedrību, nevis kā to vēlējās LDDK – bez konsultēšanās.

Grozījumi Darba likumā paredz virsstundu apmaksas regulējuma maiņu, un to vēl ir jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats