26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Lembergs: plāns piesaistīt darbaspēku no ārvalstīm ir stipri pārspīlēts
Lembergs: plāns piesaistīt darbaspēku no ārvalstīm ir stipri pārspīlēts
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 8. februāris 2018, 10:10
Valdība šonedēļ skatīs jautājumu par regulējuma izmaiņām, lai piesaistītu augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm. Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka, lai arī ir utopiski domāt, ka aizbraukušie Latvijas iedzīvotāji atgriezīsies mūsu valstī, viesstrādnieku piesaistīšana ne visas jomās ir atbalstāma.


Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais profesiju saraksts nosaka tās profesijas, kurām tiks atvieglotas prasības nodarbinātības tiesību iegūšanai, tādējādi paātrinot darba atļauju ārzemniekiem noformēšanas procesu, kā arī palielinot augsti kvalificēta darbaspēka pieejamību darba devējiem Latvijā. Kā zina stāstīt Ventspils mērs Aivars Lembergs, EM izveidotajā sarakstā iekļautas vairāk nekā 300 profesijas.

“Sarakstā minētas profesijas, kurām ir liels deficīts, piemēram, IKT jomā (…) Bet man vislielāko protestu izraisīja tas, ka pēc saraksta sanāk, ka Latvijā nav sagatavoti finanšu analītiķi,” pārsteigts ir Lembergs.

Viņš gan norāda, ka Latvijā teju ikviena augstskola gatavo ekonomistus, bet tagad no ārvalstīm būs jāieved šīs profesijas pārstāvji. Tikpat lielu sašutumu izraisījis tas, ka profesiju saraksta iekļautas arī zvejas kuģu vadība, lai gan Latvijā ir akadēmija, kas ražo šos speciālistu. “Tas nav vajadzīgs,” uzskata Ventspils norādot, ka “valdība ir atvēzējusies ne pa jokam.”

Daudz svarīgāk gan pēc Lemberga domām, esot noskaidrot, kā šī situācija veidojusies un kas ir gaidāms.

Viņš uzsver, ka šobrīd bagātās Eiropas Savienības (ES) valstis vilina prom jaunus, izglītotus Latvijas iedzīvotājus, jo šīs valstis pašas neatražo darbaspēku. “Šī problēma jārisina vai nu ES dalībvalstu, tostarp Latvijas, rēķina, vai Ziemeļāfrikas un citu valstu bēgļu,” norāda Lembergs.

Viņš gan iezīmē, ka Ziemeļāfrikas valstis nav tik izdevīgas darbaspēka piesaistē kā Latvija, jo tās ir mazāk izglītotākas un ar stipri atšķirīgu kultūru. “Vācijai un citām bagātajam ES valstīm ir svarīgi, lai darbaspēks no Latvijas pārceltos uz dzīvi pie viņiem, līdz ar to mums veidojas deficīts visās profesijās, un tas spiediens uz tautsaimniecību arī turpmāk pastiprināsies,” ir pārliecināts Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs.

Tanī pat laikā viņš uzsver, ka Latvija kā uzņēmējdarbības vieta ir ļoti interesanta, bet vajadzīgs darbaspēks. “Ja aizbrauc, veidojas caurums, bet doma, ka tie, kas ir aizbraukuši atgriezīsies ir utopiska,” uzskata Lembergs, norādot, ka līdz ar to ir sākts piesaistīt ārvalstu strādniekus no trešajām valstīm. Pēc viņa sacīta, uz Latviju brauks baltkrievi, ukraiņi, krievi un visa veida bēgļi.

“Uz tautsaimniecību ir izdarīts spiediens. Ir risinājumi – ir utopiski, un ir reāli, bet ne visi tiem aplaudēs,” sacīja Lembergs.

Kā zināms, Ministru kabineta komiteja novembrī lēma turpināt diskusijas par Ekonomikas ministrijas plānu piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm, tāpat turpmākajās diskusijās bija plānots meklēt risinājumus mazāk kvalificēta darbaspēka piesaistei no ārvalstīm.

Valdības plāns paredz piesaistīt aptuveni 200 līdz 300 viesstrādnieku gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats