20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Oligarhu lietas izmeklēšanas komisijas pārstāvis: Judins populismā līdzinās Strīķei un Jurašam
Oligarhu lietas izmeklēšanas komisijas pārstāvis: Judins populismā līdzinās Strīķei un Jurašam
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 14. novembris 2017, 17:56
Tā dēvētas “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) loceklis Andrejs Judins (V), pazemojot citus, vēlas izcelties un demonstrēt savu pārākumu, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā Rīta avīze” pauda Latvijas Reģionu apvienības deputāts un “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretārs Mārtiņš Šics.


Šics atzina, ka viņā negatīvas sajūtas pēc pēdējās “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes radījis Andreja Judina neētiskums un nekoleģialitāte pret uzaicināto.

“Uz kārtējo sēdi komisija diemžēl saņēma “kurvīti” no Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes speciālistiem, kā arī vēstuli, ka viņi aizņemtības dēļ nevarēšot piedalīties PIK sēdēs arī nākotnē. Tomēr uz aicinājumiem atsaucās un sēdē ieradās ilggadējais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemribo, godājams profesionālis, kas piedalījies Latvijas valsts tieslietu sistēmas veidošanā. Nevaru atbrīvoties no manī radušās sajūtas, ka Andrejs Judins nemitīgi centās viņu pazemot, mēģinādams atrast jebkādus viesa iespējamās nekompetences pierādījumus, sēdes sākumu pārvēršot par farsu, bet vēlāk savos jautājumos ieprogrammējot pašam vēlamas atbildes. Katram no mums ir tiesības lūgt uzaicināt uz komisijas sēdi jebkuru cilvēku, kas šķiet nepieciešams, bet daži acīmredzot vēlas izcelt vienīgi sevi,” uzskata Šics.

Viņš uzsvēra, ka pēc tam Gvido Zemribo loģiski, pat filozofiski izklāstīja savu skatījumu par jēdzienu “valsts nozagšana”, uzsverot būtisku ietekmi, ko rada pats likumdevējs un biežās likumdošanas izmaiņas, arī par negatīvo ietekmi uz likumu gara saglabāšanu, veicot tiesu reformas, kā arī par Policijas akadēmijas likvidēšanu.

“Viņš kā bijušais Policijas akadēmijas mācībspēks norādīja uz iespējamiem, ļoti svarīgiem apstākļiem, kādēļ ar šo sarežģītās krimināllietas izmeklēšanu procesa virzītājs varēja netikt galā, un komentēja izskanējušos faktus par izmeklēšanas kvalitāti, pētot “oligarhu” lietu. Taču, kā gan tai būt augstā līmenī, ja kadru sagatavošana ir neprofesionāla?” vaicāja Šics.

Runājot vēl par Judinu, viņš norādīja, ka deputāts, kas demonstratīvi uzsver savu pārākumu krimināltiesību jomā, populismā līdzinās Strīķei un Jurašam. Pēc politiķa sacītā, Judins veido savu politisko kapitālu, izmantojot darbošanos parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

“Viņa politiskais statuss ir īpatnējs. Kaut Judina kungs ir aizgājis no Vienotības, viņš ar domubiedriem ir saglabājis un bauda visu Vienotības iedalīto amatu priekšrocības un samaksu par darbu komisijās. Trīs mēnešu laikā neesmu redzējis, ka viņš būtu piedāvājis risināt un virzīt kādas komisiju interesējošās iniciatīvas,” uzsvēra Šics, norādot, ka viņš personīgi savu nelielo piemaksu par darbu komisijā bez zīmēšanās ziedo labdarībai.

Jau vēstīts, ka “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde pirmdien, 6. novembrī, iesākās ar apvainojumiem un deputāts Andrejs Judins (V) kārtējo reizi nolaidās līdz citu pazemošanai.

Komisijas sēdē bija paredzēts vērtēt iespējamu, ar “oligarhu lietu” saistītu, Satversmes apdraudējumu, bet lielākā daļa aicināto konstitucionālo tiesību ekspertu bija atteikušies ierasties. Aicinājumam bija atsaucies vien bijušais LR Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemribo, kurš, neskatoties uz savu cienījamo pieredzi, izpelnījās apvainojošus izteikumus no deputāta Andreja Judina.

Deputāts uzskatīja, ka Zemribo aicināšana uz sēdi ir necieņas izrādīšana pret viņu. “Tā vietā, lai aicinātu cilvēkus, kurus Latvijā respektē, kuru viedokļus mēs varēsim citēt un būs respekts, Sudrabas kundze izvēlējās citu taktiku – man šķiet, te ir mērķis nevis veikt izmeklēšanu, bet panākt, lai darbs nebūtu sekmīgs,” pārmeta Judins.

Pēc sēdes Zemribo saņēma atvainošanos no komisijas locekļa Igora Pimenova (S) un citiem, savukārt Judins tā arī nespēja atzīt savu netaktisko izturēšanos un neuzskatīja par vajadzību atvainoties cienījamajam tiesnesim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats