16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Mārtiņš Šics: Oligarhu nopludinātāju atklāšana ir KNAB pastāvēšanas jautājums
Mārtiņš Šics: Oligarhu nopludinātāju atklāšana ir KNAB pastāvēšanas jautājums
Autors: Elita Veidemane / NRA.lv / 14. novembris 2017, 9:39
Intervija ar Saeimas deputātu no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un «oligarhu» parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) sekretāru Mārtiņu Šicu – par darbu komisijā, arī par LRA perspektīvām.


- Nesen beidzās kārtējā parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) sēde. Kas jauns «oligarhu» pasaulē? Ar kādām sajūtām nācāt uz interviju?

- Nācu ar sajūtu, ka man ir iespļauts dvēselē.

- Nelietīgie «oligarhi» to bija pastrādājuši?

- Arī viņi, bet šoreiz sajūtas manī radījis PIK locekļa Andreja Judina neētiskums un nekoleģialitāte pret uzaicināto. Uz kārtējo sēdi komisija diemžēl saņēma «kurvīti» no Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes speciālistiem, kā arī vēstuli, ka viņi aizņemtības dēļ nevarēšot piedalīties PIK sēdēs arī nākotnē. Tomēr uz aicinājumiem atsaucās un sēdē ieradās ilggadējais Augstākās tiesa priekšsēdētājs Gvido Zemribo, godājams profesionālis, kas piedalījies Latvijas valsts tieslietu sistēmas veidošanā. Nevaru atbrīvoties no manī radušās sajūtas, ka Andrejs Judins nemitīgi centās viņu pazemot, mēģinādams atrast jebkādus viesa iespējamās nekompetences pierādījumus, sēdes sākumu pārvēršot par farsu, bet vēlāk savos jautājumos ieprogrammējot pašam vēlamas atbildes. Katram no mums ir tiesības lūgt uzaicināt uz komisijas sēdi jebkuru cilvēku, kas šķiet nepieciešams, bet daži acīmredzot vēlas izcelt vienīgi sevi.

Pēc tam Gvido Zemribo mierīgi, loģiski, pat filozofiski izklāstīja savu skatījumu uz jēdzienu «valsts nozagšana», uzsverot būtisku ietekmi, ko rada pats likumdevējs un biežās likumdošanas izmaiņas, arī par negatīvo ietekmi uz likumu gara saglabāšanu, veicot tiesu reformas, kā arī par Policijas akadēmijas likvidēšanu. Viņš kā bijušais Policijas akadēmijas mācībspēks norādīja uz iespējamiem ļoti svarīgiem apstākļiem, kādēļ ar šo sarežģītās krimināllietas izmeklēšanu procesa virzītājs varēja netikt galā, un izskanējušo par izmeklēšanas kvalitāti, pētot «oligarhu» lietu. Taču, kā gan tai būt augstā līmenī, ja kadru sagatavošana ir neprofesionāla?

- Bet vai komisijas darbs iet uz priekšu noteiktajā grafikā?

- Jā, un darbs virzās uz rezultātu. Tā, piemēram, pēdējā sēdē no bijušā Dienas darbinieka Ulda Salmiņa sniegtās informācijas sapratām, ka šā laikraksta īpašnieki (pat ja aiz tiem slēpās «oligarhi») žurnālistiem bija saglabājuši žurnālistisko un redakcionālo neatkarību, bet šajā jautājumā komisijai vēl jāiztaujā tā laika redaktors Guntis Bojārs.

- Komisijas nākamā sēde nav tik drīz, taču laika līdz gala ziņojumam arī vairs nav daudz.

- Sēdes nenotiks vien divas nedēļas, jo Saeimā opozīcijai šīs būs smagākās negulētu nakšu darba nedēļas. Iesniegtie budžeta likumi un desmiti koalīcijas sagatavoto likumprojektu ir nekvalitatīvi. Acīmredzot Judina kungs balsos pēc brūkošās Vienotības stabules, kā to darīs arī koalīcija. Varu apliecināt, ka pēc budžeta pieņemšanas PIK locekļi, lai iztaujātu katru ieteikto, kuram ir noderīga informācija, ir gatavi strādāt papildus, arī brīvdienās. Ir uzaicināts bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, un līdz 18. decembrim būs jāiztaujā ap divdesmit uzaicināto. Tie būs Aivars Lembergs, Andris Ameriks, Jānis Straume, Andris Šķēle, Viesturs Koziols, Jānis Dūklavs un virkne citu personu. Maz gan ir cerību, ka būs iespējams iztaujāt no valsts aizbēgušo Bertoltu Fliku.

- Un kādus secinājumus varat izteikt jau šobrīd?

Pilnu interviju lasiet šīsdienas NRA.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats