20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Kāda būs Solvitas Āboltiņas ugunīgā atriebība?
Kāda būs Solvitas Āboltiņas ugunīgā atriebība?
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 8. novembris 2017, 11:03
Iespējams, ka Vienotība, atbrīvojoties no Solvitas Āboltiņas, ilgtermiņā patiešām būs ieguvēja. Tiesa, līdz tam partijas valdei būs jāspēj savaldīt procesus Saeimas frakcijā, un tie solās būt dramatiski. Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja amatu patriektā politiķe negrasās atdot bez cīņas.


Jau vēstīts, ka Vienotības valde daudziem par pārsteigumu pirmdien pieņēma lēmumu no partijas izslēgt ilggadējo organizācijas vadītāju S. Āboltiņu. Viņai tika pārmesta valdes nesankcionēta nākamā ekonomiskas ministra kandidatūras meklējumu komentēšana, kas bija deleģēta ekskluzīvi partijas priekšsēdētājam Arvilam Ašeradenam. Ar šādu apsūdzību valdē vērsās deviņi no 15 tās locekļiem, ieskaitot A. Ašeradenu. Saskaņā ar valdes apstiprināto ziņojumu sabiedrībai šādi S. Āboltiņa plaisu starp Vienotības Saeimas frakciju un valdi darījusi plašāku un veidojusi organizācijā divus varas centrus.

Šādam viedoklim nepiekrīt S. Āboltiņa, kas uzskata, ka Vienotība, viņu izslēdzot, rīkojusies pretrunā ar pašas organizācijas paustajām demokrātiskajām vērtībām un pārkāpjot partijas statūtus, kuros noteikts, ka partijas biedrs izslēdzams tikai pēc viņa paskaidrojumu uzklausīšanas. Viņa liktenīgajā valdes sēdē nepiedalījās, jo lēmums par viņu skarošā jautājuma izskatīšanu pirmdienas sēdē pieņemts negaidīti.

Politiķe arī neuzskata, ka, komentējot A. Ašeradena pēcteča meklējumus, būtu kaut ko pārkāpusi, jo viedokļa paušanas aizliegums demokrātiskā sabiedrībā būtu kas neiedomājams. Turklāt viņa neesot teikusi neko tādu, ko publiskajā telpā nebūtu paudusi jau iepriekš.

S. Āboltiņa pašas veidotās partijas jaunajai valdei pārmet neieklausīšanos frakcijā un nevajadzīgu tās dalīšanu partijai piederīgajos un nepiederīgajos. Situācijā, kad Vienotības pozīcijas vairs nav tik spēcīgas kā iepriekš, pretnostatīt partijas biedru un sadarbības partneru intereses neesot tālredzīgi, uzskata S. Āboltiņa. Nedrīkstot arī ignorēt faktu, ka Vienotības frakcijā strādājošie, partijai nepiederošie deputāti nereti bijuši disciplinētāki un atbildīgāki pret organizācijas mērķiem nekā tās biedri.

Jautāta, vai viņa labprātīgi atkāpsies no frakcijas vadītājas amata, S. Āboltiņa atteica, ka ļaus šo jautājumu izšķirt pašai frakcijai, kurā viņai joprojām ir liels atbalsts, kas pēc Vienotības valdes lēmuma apliecināts atkārtoti.

Partijas valde uzskata, ka pēc S. Āboltiņas atstādināšanas no šā amata piemērotākais viņas pēctecis ir Hosams Abu Meri, kurš tika minēts kā viens no kandidātiem šim amatam arī iepriekš un jau paudis apņemšanos respektēt valdes pausto uzticību, ja tam piekritīs arī frakcija.

Taču frakcijā ideju par S. Āboltiņas nomaiņu ar H. Abu Meri neuzņem ar nedalītu sajūsmu. Vienotību nule pametušais, bet frakcijā strādāt turpinošais Anrijs Matīss uzskata, ka H. Abu Meri trūks pieredzes, lai vadītu frakciju un sarunas ar Saeimā ievēlēto partiju līderiem. Viņš pauž, ka frakcijā pastāv viedoklis, ka tās vadītāja pienākumus var uzticēt Jurim Šulcam (Tukuma pilsētai un novadam). Viņš gan nav Vienotības biedrs, bet vēl pagājušonedēļ A. Matīss ar citiem no Latgales ievēlētajiem Vienotības frakcijas biedriem kā cienījamu ekonomikas ministra amata kandidatūru mudināja izskatīt bijušo Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi, kurš nav ne Vienotības biedrs, ne Saeimas deputāts.

J. Šulcs gan Neatkarīgajai pauda, ka nav gatavs uzņemties šos pienākumus. Taču noraidīja viņš šo godu nevis ideoloģisku apsvērumu dēļ, bet tādēļ, ka uzskata - frakcija jāvada jaunākam cilvēkam. «Atvainojos, paldies. Domāju, ja kādam dot šo iespēju, tad jaunam cilvēkam,» teica deputāts.

Savukārt, kā, vērtējot S. Āboltiņas nomaiņu, lems četri Vienotības reģionālie partneri, deputāti vēl apspriedīšot, un tas nevarot notikt agrāk par nākamās nedēļas pirmdienu. Tādēļ politiķi cer, ka šis jautājums šīsdienas frakcijas sēdē netiks izskatīts.

Ja S. Āboltiņas nomaiņa Vienotību novedīs kārtējā strupceļā, partijai arī nebūs vienkārši panākt viņas izslēgšanu no frakcijas, jo šādam lēmumam nepieciešams divu trešdaļu jeb astoņu deputātu atbalsts. Šajā atklātnē nedrīkst aizmirst, ka pēc S. Āboltiņas izslēgšanas no partijas Vienotības frakcijā no 22 deputātiem tikai desmit ir organizācijas biedri.

***

Viedoklis

Filips Rajevskis, politologs:

- Kopumā Vienotība būs ieguvēja, jo Āboltiņa ir persona, kas ļoti polarizējusi sabiedrības viedokļus un viņas esamība kā vienam no redzamākajiem politiķiem radīja negatīvu ietekmi uz Vienotības reitingiem. Neraugoties uz to, ka frakcijas vadības maiņa varētu izvērsties par diezgan nepatīkamu procesu, ilgtermiņā, ja viņa pazudīs no TV ekrāniem kā viena no Vienotības sejām, tas viennozīmīgi nāk par labu gan Arvilam Ašeradenam, gan Vienotībai kopumā, jo tas pierādīs, ka Vienotība ir iespējama bez Solvitas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats