18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Saskaņas vara Daugavpilī brūk
Saskaņas vara Daugavpilī brūk
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 24. augusts 2017, 15:47
Pirms aptuveni diviem mēnešiem izveidotā koalīcija Daugavpils domē izjukusi – Mūsu partijas deputāti nolēmuši pamest koalīciju ar līdzšinējo koalīcijas biedru – Saskaņu. Tas nozīmē, ka Daugavpils domē var mainīsies spēku samērs un iespējamas jaunas Daugavpils mēra vēlēšanas.


Mūsu partijas saraksta līderis Rihards Eigims vakar paziņoja, ka Mūsu partija patur sev tiesības risināt sarunas par domes vadības veidošanu un būs priecīgi, ja saņems atbalstu no visiem Daugavpilī ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. Šāda lēmuma pamatā esot A. Elksniņa izteiktā neuzticība R. Eigimam. Tā kā A. Elksniņš izteicies, ka viņš nestrādās komandā ar cilvēkiem, kuriem neuzticas, R. Eigims to uztvēris kā «norādi uz durvīm». Arī A. Elksniņš pieļauj, ka par demarša iemeslu varētu būt kļuvusi viņa saruna ar R. Eigimu, kuram viņš izteicis dažādus piedāvājumus. Kas tie bija par piedāvājumiem, A. Elksniņš gan neatklāj, jo nevēloties «publiski mazgāt veļu», ziņo LETA.

Pašvaldību vēlēšanās šā gada jūnijā Daugavpilī uzvarēja iepriekšējā Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša vadītā Latgales partija, iegūstot sešas vietas. Saskaņai tika piecas vietas, bet Mūsu partijai - četras vietas. Saskaņai un Mūsu partijai izveidojot koalīciju, par pilsētas mēru kļuva Saskaņas deputāts Andrejs Elksniņš, savukārt Latgales partija palika opozīcijā.

Izstājoties no koalīcijas, Mūsu partija cer, ka varēs sadarboties ar pašreiz opozīcijā esošo Latgales partiju. Tādā gadījumā Daugavpils domē mainīsies spēku samērs un paredzamas jaunas Daugavpils mēra vēlēšanas.

Taču Daugavpils domē visplašāk pārstāvētas partijas - Latgales partijas - līderis Jānis Lāčplēsis jau vakar paziņoja, ka nepretendēs uz mēra amatu. Tomēr Latgales partija esot gatava strādāt ar visiem pašvaldībā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, «kas strādās pilsētas labā».

Taču vēl pirms divarpus mēnešiem, kad Daugavpilī notika sarunas par iespējamās koalīcijas izveidi starp Saskaņu un Mūsu partiju, J. Lāčplēsis izteicās, ka «ultimāts par Rihardu Eigimu kā nākamo Daugavpils mēru Latgales partijai neesot pieņemams».

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Neatkarīgajai neslēpa, ka jūnijā, kad Daugavpils domē norisinājās sarunas par iespējamās koalīcijas izveidi, abi politiķi tikušies ar viņu. «Jau tobrīd bija skaidrs, ka R. Eigims vēlas sadarboties ar J. Lāčplēsi un Latgales partiju. Taču, tā kā no J. Lāčplēša mutes izskanēja visai skarbi teksti, adresēti R. Eigimam, notika tas, kas notika. Dzīve nes daudz pārmaiņu, un politikā nekad nedrīkst teikt «nekad». Tomēr atturos prognozēt, vai šī kopdzīve būs ilglaicīga. Es teiktu, ka tas, kas notiek šobrīd Daugavpils domē, ir troņu spēles. Karalis tiek gāzts, lai dzīvo karalis!» teica A. Brigmanis.

Politologs Filips Rajevskis savukārt uzskata, ka koalīcija Daugavpils pašvaldībā tika veidota uz ļoti merkantiliem pamatiem un uz ļoti vēsu aprēķinu, ziņo LETA. Tādēļ, pēc viņa domām, nekādu simpātiju starp R. Eigimu un A. Elksniņu nav, un ambīcijas abiem ir gana lielas. Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra pieļauj, ka A. Elksniņš kādu brīdi pildīs savus pienākumus, kamēr noteiktā laika periodā notiks sarunas par kādu iespējamu jaunu koalīciju. «Ja šī R. Eigima rīcība nav darījums ar A. Elksniņu un nav balstīts materiālas dabas interesēs, bet tas ir politisks, publisks ultimāts A. Elksniņam. Tad būs sarunas ar J. Lāčplēsi, un redzēs, ar ko šīs sarunas beigsies,» aģentūrai LETA piebilda O. Skudra.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats