20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Prokurors: Rīdzenes sarunās noziedzīga nodarījuma sastāvu atrast nav iespējams
Prokurors: Rīdzenes sarunās noziedzīga nodarījuma sastāvu atrast nav iespējams
Autors: Renāte Logina / 22. augusts 2017, 15:18
Neraugoties uz sabiedrībā sacelto ažiotāžu saistībā ar tā dēvētajām “Rīdzenes sarunām”, pierādījumus, kas liecinātu par noziedzīga nodarījuma sastāvu šajās sarunās atrast nav iespējams. Šādu viedokli LTV7 raidījumā  "Točki nad i" pauda kādreizējais “oligarhu lietas” uzraugošais prokurors Māris Leja.


Raidījumā, kuru vadīja žurnālists Aleksejs Dunda, Leja atkārtoja jau iepriekš publiski pausto viedokli, ka “Rīdzenes sarunas” tikai radīja aizdomas par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, taču pierādījumi nebija pietiekami, lai uzrādītu personām apsūdzības un lietu nodotu tiesai.  

Leja uzsver, ka "oligarhu lietā" pierādījumu bāze ir pat daudz mazāka nekā slavenajā "Grinberga lietā", kuru Ventspils mērs Aivars Lembergs uzvarēja un saņēma kompensāciju no valsts. Līdz ar to nav bijis pat nekāda loģiska pamata šo lietu virzīt uz tiesu.

Izskatot “oligarhu lietu” 2011. gadā, galvenā uzmanība tika veltīta aizdomām par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, ko varētu būt veikuši Ainārs Šlesers un Andris Ameriks. Saistībā ar Aināru Šleseru izmeklēta viņa ietekme uzņēmumā – “Rīgas tirdzniecības osta”.

Prokurors min, ka ir būtiski visas noklausītās sarunas skatīt kopumā nevis katru atsevišķi, uzsverot, ka pēc būtības t.s. "oligarhu lietas" sarunās, ja skatās tās visas kopā, vispār nekādu noziedzīga nodarījuma sastāvu pierādīt nav iespējams. “Ja sākotnēji bija kaut kādi mēģinājumi tirgoties, tad vēlāk viņi no tā atteicās,” runājot par pierādījumiem saistībā ar Šlesera rīcību un iespējamo kukuļdošanu, norādīja Leja.

Leja arī aicināja mediju pārstāvjus biežāk doties uz tiesas sēdēm, lai labāk saprastu un redzētu kā prokuratūras darbiniekiem tiesas procesā jāstrādā ar pierādījumiem t.i. ar vienām sarunām ir krietni par maz, lai dotos uz tiesu, bet šajā t.s. "oligarhu lietā" bez sarunām faktiski nekā cita nav, nekāda iesaistīto pušu rīcība jeb darbību kopums neseko.

Jau vēstīts, ka darbu uzsākusi Saeimā izveidotā “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisija, kura apņēmusies četru mēnešu laikā noskaidrot, kādēļ bez personu saukšanas pie atbildības tika izbeigta skandalozā “oligarhu krimināllieta”.

Pagaidām viss liecina par to, ka “oligarhu lietas” atkārtota izskatīšana varētu noslēgties bez rezultātiem un Ventspils mēra Aivara Lemberga, kā arī vairāku citu ekspertu paustais viedoklis, ka žurnālā “Ir” publiskotās sarunas ir daļa no 13. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas un jauno partiju reitingu celšanas mēģinājums, varētu izrādīties patiess. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats