20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Bažām par Maizīša drošību nav pamata
Bažām par Maizīša drošību nav pamata
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 12. maijs 2017, 10:13
Gandrīz neiespējami, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Maizīša dzīvokļa apzagšana bija sagadīšanās, taču satraukties par viņa nepietiekamo apsardzi nav pamata. Par to pārliecināti par valsts drošības jautājumiem informēti eksperti.


Ielaušanās J. Maizīša īrētajā dzīvoklī Rīgā notikusi šajā nedēļā. Zagļi nozaguši personīgu informāciju saturošu datoru un nebūtiskus sīkumus. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzīst, ka rajonā, kurā atrodas J. Maizīša īrētais dzīvoklis, zādzības bieži nenotiek, taču nevēlas steigties ar versiju izvirzīšanu par zādzības motīviem. Arī pats J. Maizītis pagaidām nekādas versijas par notikušā motīviem neizvirza. Viņam esot «grūti spriest», vai zādzība būtu saistāma ar viņa darba pienākumiem.

Sabiedrība paudusi izbrīnu un pat sašutumu - kā tas iespējams, ka SAB vadītāja dzīvokli var apzagt, un vai J. Maizīša dzīvoklim bijusi pietiekama apsardze. Taču eksperti uzskata, ka garantēt kādas personas un tās īpašuma simtprocentīgu drošību nav iespējams.

Pirmais SAB vadītājs Lainis Kamaldiņš pastāstīja, ka, stājoties amatā, bijuši piedāvājumi piekomandēt viņam un īpašumam apsardzi, taču viņš atteicis. L. Kamaldiņš uzskata, ka rūpēšanās par mājokļa drošību ir tā iemītnieka ziņā. «Es teiktu, ka tas ir paša ziņā. Protams, cita lieta, ka tādā amatā pietiekami labi vajadzētu zināt, ko vajag izdarīt. Taču neteiktu, ka būtu nepieciešams sēdināt sargu pie durvīm,» pauž bijušais SAB vadītājs un piebilst, ka I. Maizītis, iespējams, uzskatījis, ka dzīvoklī nav nekā ņemama, tāpēc īpašu uzmanību tā drošībai nav pievērsis.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas sekretārs Ringolds Balodis uzskata, ka katram piekomandēt apsardzi nav iespējams un tas pat nav jādara. Taču viņš ir pārliecināts, ka J. Maizīša dzīvokļa apzagšana nav bijusi nejaušība. «Es izslēdzu sakritības iespēju. Ielauzties SAB vadītāja dzīvoklī un nozagt tikai datoru, tas tā nenotiek. Iespējams, ka tiek gatavota kāda provokācija vai Maizīša kompromitēšana, izmantojot datorā atrasto informāciju. Bet, pat ja nekas tāds nenotiks, viņš visu laiku domās par šādu iespēju, bet nopietnāku apsardzi gan nevajag, katram miesassargu nepieliksi,» saka R. Balodis.

Tam, ka ielaušanās SAB vadītāja dzīvoklī bijusi sakritība, netic arī Juris Vectirāns, kura vadītais Latvijas Republikas drošības dienests pirmos gadus pēc neatkarības atgūšanas rūpējās par valsts augstāko amatpersonu drošību. Viņš uzskata, ka ielaušanās jāvērtē plašākā kontekstā. J. Vectirāns gan uzskata, ka valstij būtu lielāka uzmanība jāpievērš savu augstāko ierēdņu drošībai.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, no trim līdzšinējiem SAB vadītājiem uzbrukumus personai vai tās īpašumam nav cietis tikai L. Kamaldiņš. Jau vēstīts, ka J. Maizīša priekštecis Jānis Kažociņš 2014. gadā, kad jau vairākus mēnešus bija pametis amatu, cieta uzbrukumā, kad Rīgas centrā viņu piekāva vairāki vīrieši.

Vēlāk aizdomās par šo noziegumu tika aizturēti 1977., 1983. un 1986. gadā dzimuši vīrieši. Vienam no vīriešiem tika inkriminēta nozieguma organizēšana, bet pārējiem - izpildīšana.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats