20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Brexit: Eiropas Komisija uzstās uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesību ievērošanu
Brexit: Eiropas Komisija uzstās uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesību ievērošanu
Autors: BNA / 26. aprīlis 2017, 10:16
Trešdien, 26.aprīlī, vizītē Londonā ierodas Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, lai ar premjerministri Terēzu Meju pārrunātu svarīgus “Brexit” jautājumus.


Kā vēsta ārvalstu mediji, “Brexit” jaunas prasības pret Apvienoto Karalisti varētu būt saistītas ar imigrācijas, finanšu pakalpojumu un finanšu saistību jautājumiem. Lai tos pārrunātu Londonā ieradīsies Eiropas Komisijas prezidents Junkers ar Eiropas Komisijas ”Brexit” sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

Tikmēr Meja ir paziņojusi, ka Lielbritānija izstāsies arī no vienotā tirgus un ar Eiropas Savienību vēlas noslēgt tirdzniecības līgumu.

Sarunas ar EK varētu tikt balstītas uz stingru nostāju pilsoņu tiesību ievērošanā. “Mēs gribam nodrošināt, lai Lielbritānijā dzīvojošo Eiropas Savienības pilsoņu un Eiropas Savienībā dzīvojošo britu tiesības tiek ievērotas arī turpmāk,” pauda Junkera pārstāve.

Jau vēstīts, ka Lielbritānija marta beigās iesniedza Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, oficiāli uzsākot izstāšanās procedūru no Eiropas Savienības.

Lielbritānijas pilsoņu vairākums šā gada 23.jūnijā notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. “Brexit” atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Eiropas Parlaments bija pirmā ES institūcija, kas nāca klajā ar oficiālu nostāju “Brexit” sarunās un tās balsojums kalpos kā pirmais punkts grūtām un sarežģītām sarunām, lai definētu nosacījumus Lielbritānijas aiziešanai.

ES uzstāj, ka jaunu tirdzniecības līgumu starp abām pusēm būs iespējams parakstīt vienīgi pēc tam, kad Lielbritānija 2019.gadā būs no bloka izstājusies, tomēr nav izslēgta iespēja uzsākt sarunas par nākotnes attiecību “ietvaru” jau agrāk. Savukārt kā prioritāte sarunās tiek minēta Lielbritānijā dzīvojošo citu ES dalībvalstu pilsoņu un kontinentā mītošo britu tiesiskā statusa atrisināšana, aicinot saglabāt visas viņu tiesības, kas iegūtas pirms Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Tiek uzskatīts, ka smags jautājums būs Lielbritānijas aizjūras teritorijas – Gibraltāra – statuss. Kā zināms, Spānijas valdība vēlas atgūt suverenitāti pār šo teritoriju. Savukārt britu valdības vadītāja Terēza Meja norāda, ka arī turpmāk aizstāvēs šīs aizjūras teritorijas intereses.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats