20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Izglītība, kursi, semināri » Saeima atbalsta pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā
Saeima atbalsta pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 22. marts 2018, 16:05
Saeima ceturtdien, 22. martā, trešajā un galīgajā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai latviešu valodā, procesu noslēdzot 2021./2022. mācību gadā.



Par Vispārējās izglītības likumu nobalsoja 57 deputāti , pret – 16. Toties grozījumus Izglītības likumā atbalstīja 58, pret 18. Nevienā no abiem balsojumiem neviens neatturējās.

“Labāk vēlu nekā nekad. Tas laikam ir precīzākais komentārs, kādu var sniegt pēc tikko notikušajiem Saeimas balsojumiem. Daudzu apstākļu sakritība ļāva šiem balsojumiem kļūt par īstenību. Un tomēr apstākļi nesastātos pareizā secībā, ja neskaitāmi cilvēki, sabiedriski aktīvi pilsoņi, žurnālisti, viedokļu līderi ideju par skolu pāreju uz mācībām valsts valodā gadiem ilgi neuzturētu dzīvu. Balsojums dod gandarījuma sajūtu daudziem, kas savas pārliecības dēļ saukti par radikāļiem un tautu naidotājiem. Šodien ideja no pagrīdes aizliegtā sapņa kļuvusi par plaši pieņemtu un atzītu īstenību arī politiķu rindās,” pēc balsojuma izteicās Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Arī Hosams Abu Meri (V) pauda, ka ceturtdien būs pielikts punkts okupācijas sekām un būs sperts plats solis saliedētai sabiedrībai. “Es uzskatu, ka šodien ir svētki (..) Mēs mīlam šo valsti un šajā valstī ir tikai latviešu valoda,” teica Abu Meri.

Arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka ceturtdien būs pielikts punkts okupācijas sekām un būs sperts plats solis saliedētai sabiedrībai.

Izglītības un zinātnes ministrijas rosinātie grozījumi paredz likumā noteikt mācību valodas proporcijas bilingvālajā izglītībā pamatskolas posmā. 1.-6.klasē paredzēts, ka pusei jeb 50 procentiem mācību priekšmetu jābūt latviešu valodā, bet 7.-9.klasē valsts valodā bērniem jāapgūst 80 procenti mācību priekšmetu.

Savukārt vidusskolā paredzēts izveidot vienotu vidējās izglītības programmu latviešu valodā visām izglītības iestādēm, vienlaikus paredzot iespēju skolām turpināt mācīt mazākumtautību dzimto valodu un ar mazākumtautību identitāti un integrāciju Latvijas sabiedrībā saistītu mācību saturu.

Lai sekmētu raitāku pāreju uz mācībām latviešu valodā, paredzēti pedagogiem domāti atbalsta pasākumi. Īpašu uzmanību nepieciešams veltīt tieši pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu valodas prasmes pilnveidei.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats