24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Izglītība, kursi, semināri » Lembergs: IZM virzītā izglītības reforma faktiski ir balagāns
Lembergs: IZM virzītā izglītības reforma faktiski ir balagāns
Autors: BNA / 23. novembris 2017, 17:51
Ventspils mērs Aivars Lembergs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzīto izglītības reformu, kuras mērķis ir it kā veicināt kvalitatīvas izglītības pieejamību skolēniem visā Latvijas teritorijā, sauc par balagānu. Pēc viņa sacītā, nav nekādu oficiālu dokumentu un kritēriju, kas iepazīstinātu ar reformu un izskaidrotu tajā ietvertos jēdzienus.

Ventspils mērs, kurš jau iepriekš asi kritizējis ministrijas virzīto izglītības reformu, uzskata, ka tā ir nepārdomāta.

Lembergs uzsver, ka nav neviena oficiāla dokumenta, kas iepazīstinātu ar reformas plāniem un izskaidrotu tās ietvaros skaļi minētos jēdzienus. “Dokumentu nav. Ir tikai privāts pētījums,” preses konferencē uzsvēra Lembergs, norādot, ka ir aicinājis izglītības ministriju iepazīstināt ar reformas dokumentiem.

“Tiek paziņots, ka ir skolas, kas dod kvalitatīvu izglītību un ir skolas, kas dod nekvalitatīvu izglītību, taču tādu jēdzienu nav ne likumā, ne Ministru kabineta (MK) noteikumos,” skaidro Lembergs, norādot, ka nav arī kritēriju, pēc kuriem skolas sniegtā izglītībā uzskatāma par kvalitatīvu vai nekvalitatīvu.

“Tagad moderni ir lietot jēdzienu “kompetencēs balstīta izglītība”. Lūdzam iepazīstināt arī ar to, taču tāda jēdziena nav. Vērtējums notiek, bet nav ne jēdziena, ne kritēriju,” stāsta Lembergs.

Viņš IZM reformu salīdzina ar situāciju , kad “visi brauc ar mašīnām, bet ceļu satiksmes noteikumu nav”.

“Tas faktiski ir balagāns, bet diemžēl tajā iesaistīti visi mūsu bērni un vecāki. Trakākais, ka tiek taisītas tā saucamās reformas, bet neviens nezina, kas tās ir,” norāda Ventspils mērs.

Kā jau vēstīts, Izglītības un zinātnes ministrija šobrīd virza izmaiņas Izglītības likumā ar mērķi noteikt minimālo skolēnu skaitu skolās un klasēs.

Trešdien, 22.novembrī, Saeimā galīgajā lasījumā apstiprināja grozījums “Izglītības likumā”, kas ietver deleģējumu Ministru kabinetam noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu un kritērijus maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaita noteikšanai klasē un klašu grupās pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs vidusskolas posmā.

Izglītojamo skaita kritēriji tiks attiecināti uz 10. -12. klasēm.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats