20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Izglītība, kursi, semināri » IZM lēmumu par RPIVA negrib atlikt
IZM lēmumu par RPIVA negrib atlikt
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 7. marts 2017, 10:03
Par spīti visiem iebildumiem, arī tiesībsarga, kas lūdz apturēt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzskata, ka kavēties nevajadzētu un valdībai lēmums jāpieņem jau šodien. Valdības koalīcija gan vakar nolēma atlikt šā jautājuma izskatīšanu vēl uz divām nedēļām.


«Jārīkojas un lēmums jāpieņem jau tagad, jo svarīgi ir nezaudēt laiku un resursus jaunu studiju programmu izveidē - to akreditācijai jānotiek 2019. gadā,» preses konferencē dienu pirms valdības sēdes paziņoja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Viņš atgādināja arī par līdzekļu ietaupījumu, ko iegūs, likvidējot RPIVA, proti, 2018. līdz 2020. gadā tie būtu 5,8 miljoni eiro, kurus plānots novirzīt pedagogu izglītībai. Tam esot arī jāpieskaita nākamā mācību gada finansiālie ieguvumi, ko veido RPIVA administrācijas algas (tam gadā tiekot tērēti apmēram 650 000 eiro) un ēku uzturēšana. Ministrs noraidīja viņam un IZM veltītos pārmetumus, ka lēmumi pieņemti sasteigti un komunikācija ar RPIVA bijusi slikta. Jau 2014. gada janvārī esot vienošanās ar RPIVA un IZM par sarunu uzsākšanu attiecībā par iespējamo apvienošanos ar Latvijas Universitāti (LU). Diskusijas, protams, varot turpināt, kā arī turpināt apskaust, piemēram, Igaunijas panākumus augstākajā izglītībā, kas arī gūti, ejot nebūt ne gludu reformu ceļu.

K. Šadurskis gan atzina, ka ministrija saņem daudz vēstuļu no RPIVA studentiem, kas esot saprotams, jo augstskola biedējot viņus ar vārdu «likvidācija». Šie sūtījumi gan vairāk izskatoties kā copy-paste (nokopēts - iekopēts) režīmā tapuši, jo visos esot gandrīz tie paši jautājumi. IZM atbildot uz katru no tiem, bet vēstuļu straume neapsīkstot un rodoties iespaids, ka tie, kas tās parakstījuši, atbildes nesaņemot. Tāpēc viņš gribot vēlreiz uzsvērt: visas studiju programmas saglabās ar visiem studējošajiem un mācībspēkiem. Nekādu problēmu ar kredītpunktu atbilstībām arī nebūšot. Tāpat neesot jāsatraucas par budžeta vietu zaudēšanu - tās saglabās, bet tiem, kas studē par maksu, nebūs jābažījas par tās palielinājumu. Saglabās arī RPIVA bonusu un atlaižu sistēmu filiālēs studējošajiem. K. Šadurskis teicās saprotam, kāpēc RPIVA administrācija ļoti intensīvi cīnoties par savu saglabāšanu, palaižot publiskajā telpā arī «viltojumus un pusviltojumus». Diemžēl visām šīm aktivitātēm tērējot ievērojamus augstskolas resursus, arī finansiālos, viņam esot informācija par apmēram 15 000 eiro. Esot jautājums, no kādiem līdzekļiem tos ņem - vai no studiju maksas vai valsts budžeta. «Kampaņa ir interesanta, un droši vien demokrātiskā sabiedrībā tas ir akceptējams,» rezumēja ministrs.

Savukārt IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa informēja «par tehniskām detaļām» un saskaņojumu procesu ar dažādām institūcijām. Viņa arī nenoliedza, ka ne visas atbalsta IZM piedāvāto reorganizācijas modeli, tā nozares arodbiedrība un Augstākās izglītības padome ierosinot citus, tomēr IZM tie nešķietot pieņemami.

Runājot par soļiem, ko spers, ja saņems valdības akceptu, pirmais būs likvidācijas komisijas izveide, tās uzdevums: izstrādāt likvidācijas plānu līdz šā gada 1. maijam, punktu tā īstenošanai pieliekot līdz 29. septembrim, norādīja A. Kiopa. Kamēr Torņakalnā nav uzcelta Rakstu māja, kur vieta paredzēta arī pedagoģijas studentiem, mācības notiks pašreizējā RPIVA ēkā - uz turieni pārcelsies arī LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, kas atrodas netālu no akadēmijas. Tāpat plānots izveidot darba grupu, kurā piedalīsies iesaistīto pušu pārstāvji, un tā izstrādās koncepciju jaunas skolotāju izglītības sistēmas izveidei.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats