25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Izglītība, kursi, semināri » Šadurskis: RPIVA studentu priekšlikumi ir ņemti vērā
Šadurskis: RPIVA studentu priekšlikumi ir ņemti vērā
Autors: NRA.lv / 6. marts 2017, 10:02
Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis apgalvoja, ka Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizācijas procesā ir ņemti vērā studentu un mācībspēku priekšlikumi.


Ministrs pauž, ka rīt gaidāmajā Saeimas koalīcijas balsojumā tiks gūts atbalsts, jo ministrijai esot pārliecinoši argumenti par RPIVA reorganizāciju. "Visi priekšlikumi, kas nebija administrācijas žēlabas, ir ņemti vērā. Piemēram, tiks saglabātas visas filiāles un mācību organizēšanu tajās. Tiks turpinātas tieši tās pašas programmas, kā arī saglabāsies iepriekšēja studiju maksa. Arī jautājums par budžeta vietām ir atrisināts," pauž K. Šadurskis.

Ministrs arī min, ka visi pasniedzēji, kas šobrīd strādā RPIVA tiks pārvietoti kopā ar savām amata vietām. Situācija varētu mainīties 2019. gadā, kad notiks augstskolu akreditācija un ir plānots likvidēt vairākas pedagoģijas studiju programmas. K. Šadurskis stāsta, ka pēc šīs akreditācijas par amata vietām savā ziņā sacentīsies bijušie RPIVA docētāji un Latvijas Universitātes (LU) docētāji. ''Tas būs godīgs konkurss. Es nevaru pateikt skaitu docētāju ziņā. Ja šobrīd mums ir 55 studiju programmas, tad paliks 20 -30 programmas. Līdz ar to arī darba vietas docētājiem samazināsies. Bet galvenā uzmanība tiks likta uz studentu,'' stāsta K. Šadurskis.

Taujāts par jauno profesionāļu pārprodukciju izglītības jomā, K. Šadurskis apgalvo, ka šāda pārprodukcija pastāv. Katru gadu augstskolas pabeidz aptuveni 1000 jauno pedagogu, bet uz skolu strādāt aiziet vien aptuveni 300. Viņaprāt, būtu jāmaina studiju programmas tajās vairāk iekļaujot tieši praktiskās nodarbības skolās.

''Skola ir jālikvidē, ja tā nav rentabla. Mazajā lauku skolā ir jābūt vairāk par 10 - 20 skolēniem, citādi skolotāji nevar nopelnīt normālu algu. Tomēr jāsaprot, ka skolām ir jābūt gatavām reorganizācijai, jo nav iedomājama situācija, kur vidusskolas klasēs ir tikai daži skolēni, lai gan pilsētas skolās vidusskolas klasēs ir vismaz divas paralēlās klases,'' stāsta ministrs, runājot par mazo skolu reorganizāciju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats