28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Intervijas » Apinis: Nekad neesmu noliecies tajā pozā, kāda tagad varētu būt modē...
Apinis: Nekad neesmu noliecies tajā pozā, kāda tagad varētu būt modē...
Autors: Iveta Mediņa / NRA.lv / 28. novembris 2014, 12:05
Neatkarīgā uz redakciju aicinājusi cilvēku, kuru mēdz dēvēt par Latvijas medicīnas kardinālu. Ir pamats sarunai, jo šodien Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pārvēlē prezidentu. Līdz šim astoņus gadus to vadījis Pēteris Apinis – bijušais ārsts, anesteziologs, kādreizējais veselības ministrs, Saeimas deputāts, grāmatu izdevējs un aktīvs komentāru autors interneta vidē. Viņš ir cilvēks, ar kuru daudzi nevēlas sakašķēties. Īpaši, ja strīdi izraisās par alkohola vai tabakas industrijas lobēšanu. Apinis pieder pie trakajiem, kas gatavs iziet cauri sienām (ignorējot visus matērijas likumus), lai panāktu nodomāto.


– No daudzām nevalstiskajām organizācijām ik pa brīdim atskan žēlabas par naudas trūkumu. Kā ir Latvijas Ārstu biedrībai – tā nav pēdējā nabagmāja, zinot, cik niecīgas algas ir mediķiem?

– Ko jūs! Tā ir bagātākā nevalstiskā struktūra Latvijā, kas nesaņem ne centu no valsts.

– Kaut kas traks! Pirmo reizi dzirdu, ka kāds neņerkst, runājot par naudu, bet lepojas ar savu finansiālo statusu.

– Jā, tāpēc, ka tā ir Ārstu biedrības nopelnīta nauda.

– Pēter, kur jūs to naudu ņemat? Ārstu biedrība taču neražo ne desas, ne mēbeles...

– Mēs organizējam aptuveni 24 konferences vai kongresus gadā. Rīkojam seminārus un apmācības. Es nepieļauju, ka jebkāds no pasākumiem notiktu ar mīnusa budžetu. Intensīvi strādājam ar Eiropas fondiem. Mēs arī nekad neatsakām firmām, ja tās vēlas mūsu konferencēs izstādīt stendus un rādīt savu piedāvājumu. Biedrības žurnāls Latvijas Ārsts iznāk 3000 eksemplāru tirāžā, 11 reizes gadā, ir 80–106 lappušu biezs. Arī tam ir ļoti pozitīva bilance.

Kad ienācu biedrībā, te bija diezgan kluss. Tagad katru dienu notiek dažādi kursi, diskusijas un citi pasākumi. Mēs arī organizējam katastrofu medicīnas mācības, kurās lido helikopteri, gāžas vilcienu vagoni, braukā policija un ātrā palīdzība. Es gribēju panākt, lai Ārstu biedrība kļūst par centrālo medicīnas struktūru valstī. Dažbrīd šķiet, ka šis mērķis ir sasniegts. Iespējams, tagad situācija mainīsies, jo ministrija mēģinās pastiept to deķīti uz savu pusi.

– Kāds ir priekšstats par jauno veselības ministru, ārstu, biofiziķi Gunti Belēviču?

– Pazīstu viņu kopš brīža, kad vēl tikai gatavojāmies studēt medicīnu. Neesam draugi, taču es par Belēviču varētu teikt: ja cilvēks ir beidzis trīs augstskolas, aizstāvējis disertāciju, uztaisījis vairākus lielus biznesus, tas liecina, ka viņam ir saprotama rīcības sistēma. Un vēl kāda svarīga īpašība: šim cilvēkam piemīt godkāre, kas viņam ir pamatīgs dzinulis. Visus šos argumentus var vērtēt dažādi, taču, šķiet, ar to pietiek, lai nepieļautu nevajadzīgas kļūdas un mācētu noorientēties debespusēs. Guntis Belēvičs noteikti gribēs būt visu laiku labākais veselības ministrs ne tikai Latvijā, bet pat visā Eiropā.

– Kā jūsu vadītā organizācija ir sadzīvojusi ar politiķiem un ierēdņiem?

– Nekad politiķu priekšā neesmu noliecies tajā pozā, kāda tagad varētu būt modē. Pret vairākumu esmu noskaņots pozitīvi un ar cieņu, kas gan man netraucē viņus publiski kritizēt. Ceru, ka šis ir abpusējs process. Ārstu biedrības prezidentam ir pienākums vismaz reizi nedēļā aizvilkties uz Saeimu un Ministru kabinetu, dažkārt pat divas. Tāpat arī vismaz reizi nedēļā nākas parādīties Veselības ministrijā. Nav jau tā, ka durvis drīksti vērt ar kāju vaļā, bet ciet arī neviens manā priekšā kabinetus neslēdz.

– Interneta portālos bieži parādās jūsu komentāri par dažādām aktualitātēm. Jāatzīst – dažkārt griežat kā bez anestēzijas...

– Esmu slikts runātājs, tādēļ rakstu. Pēdējos 25 gadus strādāju par redaktoru. Kaut kā to vārdu krājumu paplašinu, izteiksmes formas un sintaksi apgūstu, tādēļ atļaujos izteikties īsprozā. Kad uzrakstu par kādu aktuālu tēmu, pa Jēkaba ielas namu sākas nervoza skraidīšana. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Pēteris Apinis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats