18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Intervijas » Jānis Endziņš: Bilde, es teiktu, diezgan skarba
Jānis Endziņš: Bilde, es teiktu, diezgan skarba
Autors: Bens Latkovskis / NRA.lv / 30. oktobris 2014, 9:42
Saruna ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāju Jāni Endziņu par to, ko uzņēmēji gaida no jaunās valdības, kas jādara, lai notiktu ilgi gaidītais ekonomiskais izrāviens, un kas traucē to īstenot.


– Ko uzņēmēji gaida no jaunās koalīcijas un jaunās valdības?

– Būtībā jau to pašu, ko gaidīja no iepriekšējās, un šajā ziņā lietas nemainās.

– Ko jūs nesagaidījāt no iepriekšējās un cerat sagaidīt no jaunās valdības?

– Lai visiem – gan uzņēmējiem, gan parastiem iedzīvotājiem – lietas ietu daudz labāk un labklājība augtu, ir jāapzinās, ka mums ir vairāki lieli izaicinājumi. Jo būs lielāki budžeta ieņēmumi, jo varēs nodrošināt vairāk dažādu labumu. Kur tad tie budžeta ieņēmumi rodas? Budžeta ieņēmumi rodas nevis finanšu ministram kādā skapītī, kur stāv nauda, bet tie rodas uzņēmējdarbības rezultātā. Līdz ar to lielais izaicinājums ir tāds, lai mums būtu pēc iespējas vairāk uzņēmēju. Otra problēma saistās ar to, ka Latvijā ir katastrofāla demogrāfiskā situācija. Mums ir negatīva dzimstības un mirstības bilance, kā rezultātā Latvija katru dienu zaudē 21 cilvēku. Papildus tam katru dienu 39 cilvēki atstāj Latviju, dodoties emigrācijā. Tāda ir mūsu situācija – 65% no vidējā ES labklājības līmeņa un katastrofāla demogrāfiskā situācija, kurā katru dienu zaudējam 60 cilvēku. Bilde, es teiktu, diezgan skarba. Kas jādara, lai šo situāciju risinātu un uzlabotu? Jābūt pēc iespējas vairāk uzņēmumiem, un šiem uzņēmumiem jāsamaksā valstij pēc iespējas vairāk nodokļu. Kā to panākt? Ja mēs runājam par visu laukumu, tad pirmais, kas vajadzīgs, ir idejas. Otrais – spējas un prasmes. Trešais – resursi. Ceturtais – tirgi, kuros tas viss notiek. Piektais – spēles noteikumi. Sestais – infrastruktūra. Tās ir tās dimensijas, par kurām jārunā, un visās ir daudz ko darīt. Un pāri visam – motivācija. Motivācija ir ļoti nozīmīgs aspekts, un ir ļoti svarīgi, vai cilvēki un valsts uzņēmēju uztver kā kādu slikto, kurš dara kaut ko sliktu, vai uztver kā pozitīvo tēlu. Pamazām uzņēmējs kļūst par pozitīvu sabiedrības elementu. Šo tendenci ir jācenšas noturēt. Runājot par idejām, ir jādara viss, lai motivētu biznesa cilvēkus sadarboties ar pētniekiem. Nav pareizi, ja naudu pa tiešo dod tikai zinātniekiem vai pa tiešo tikai uzņēmējiem. Viņi ir jāmotivē, lai publiskais finansējums tiktu iedots tajos gadījumos, kad uzņēmēji un zinātnieki strādā kopā.

– Lai neieslīgtu abstraktā teoretizēšanā, gribētu, lai jūs iezīmējat situāciju, kāda tā ir patlaban, un kas jādara, lai tā mainītos uz labo pusi?

– Efektīvākais modelis varētu būt tāds, ka publisko naudu [valsts finansējumu] dod tajos gadījumos, kad uzņēmēji un zinātnieki atrod kopīgu valodu. Kad zinātnieki saka, ka viņiem ir interese pētīt, bet uzņēmēji gatavi teikt – mūs šī lieta interesē, esam gatavi investēt un taisīt komercializējamu preci. Tad nāk klāt šis publiskais finansējums. Šobrīd ir pašsaprotami, ka zinātne saņem naudu par dažādiem pētījumiem, bet vai tie ir komercializējami, nav īsti skaidrs. Pārsvarā gadījumu ne. Cilvēkiem patīk dažas lietas pētīt, un viņi apmierina šīs vēlmes. Vai tas kaut kur tālāk ir komerciāli izmantojams vai nav, zinātniekus vairs neinteresē.

– Tas, jūsuprāt, ir slikti?

– Jā, tas ir slikti.

– ASV ļoti lieli resursi tiek tērēti tā saucamajiem fundamentālajiem pētījumiem, kuriem nav nekādas tūlītējas ekonomiskās atdeves. Piemēram, Visuma dzīļu pētīšanai un tamlīdzīgi. Tie veido noteiktu akadēmisko auru.


– Tāpēc jau sāku ar lielo problemātiku. Mēs esam viena no ES nabadzīgākajām valstīm, un cilvēki nez kāpēc pamet valsti. Neticu, ka tie, kuri aizbrauc, to dara tāpēc, ka šeit ir slikti kaut kādu melno caurumu pētnieki; ir pārāk maz kultūras namu; pārāk maz veloceliņu. Taču nē. Cilvēki aizbrauc, jo nevar atrast pietiekami labu darbu, ar kuru var nopelnīt, lai apmierinātu savas vajadzības. Tad ir jautājums, vai valsts ar visiem saviem resursiem cenšas šo problēmu risināt, vai, kā jūs sakāt, pēta melnos caurumus Visuma dzīlēs. Es iesaku tos melnos caurumus nolikt uz citu laiku, kad dzīvosim lielākā labklājībā. Tagad koncentrējam spēkus, lai cilvēki neuzskatītu par pareizu atstāt Latviju, bet paliktu šeit. Katru dienu mēs zaudējam 60 cilvēku. Tas ir vesels vilciena vagons. Ja mēs pumpēsim naudu nosacīti melno caurumu pētīšanai, tad šajā ziņā nekas nemainīsies. Tāpēc mēs esam par to, lai Latvijā tiešām notiktu šis ekonomikas izrāviens, un visa enerģija jākoncentrē šajā virzienā.

– Tātad maksimāli jāatbalsta tāda zinātne, kura var dot komerciālu efektu?

– Jā. Nesaku, ka 100%, bet vismaz 50% no visa publiskā finansējuma būtu mērķtiecīgi jānovirza tā saucamajai lietišķajai zinātnei. Proti, tai zinātnes sadaļai, kuru var komercializēt. Pēc desmit divdesmit gadiem, kad būs cits labklājības līmenis, tad varbūt varēs atlicināt resursus cita veida lietām, bet tagad jākoncentrējas uz to, lai katrs investētais eiro dotu atpakaļ divus trīs eiro. Otra svarīga dimensija ir spējas un prasmes – te jārunā par izglītības sistēmu. Šajā sistēmā problēmzona ir nepietiekams daudzums adekvātas prakses visos izglītības līmeņos. Tas nozīmē, ka cilvēks, kurš pabeidz profesionālās vai augstākās izglītības iestādi, ne vienmēr uzreiz ir gatavs strādāt atbilstoši tirgus prasībām. Uzņēmumi ir spiesti šo cilvēku vēlreiz apmācīt praktiskam darbam.

– Izglītības jautājums ir ļoti aktuāls un atrodas politiskajā fokusā. Bija Ķīļa eksperiments, tagad Druviete vienīgā no ministriem netika ievēlēta Saeimā. Ko gaidāt šajā sfērā tieši no valdības un jaunā ministra?

– Kas attiecas uz profesionālo izglītību, tad tur jāturpina iesāktais kurss uz duālo jeb darba vidē balstīto izglītību. Tas ir Vācijas modelis, un tā būtība – cilvēks, kurš mācās profesionālās izglītības iestādē, paralēli praktizē un reāli strādā.

– Vai šobrīd Latvijā šis modelis darbojas?

– Šajā virzienā darbojas pilotprojekts. Tajā ir iekļāvušies ap 400 uzņēmumu, kuros praktizē profesionālo skolu audzēkņi. Tas ir tikai sākums. Izskatās cerīgi, un pēc iespējas ātrāk jānonāk no pilotprojekta līdz sistēmai.

– Augstākā izglītībā?

– Augstākajā izglītībā tas pats. Ir jāvirzās uz ciešu sazobi starp studijām un praksi. Pagaidām tas notiek pārāk maz. Prakses bieži vien ir formāla rakstura, ko gan nevar teikt par visiem gadījumiem. Ļoti spēcīgas prakses ir Stradiņa universitātē, jo visi saprot – ja tas ķirurgs neko nebūs iemācījies, tad tas var būt vienkārši bīstami. Citur šīs prakses ir nepietiekamas, un svarīgi ir iemācīt studentiem veidot pareizu sazobi ar uzņēmējiem. Svarīgi, lai jau studiju laikā studenti risinātu konkrētu uzņēmēju reālas problēmas un, skatoties bakalaura vai maģistra darbus, tur būtu reāli uzņēmēju problēmu risinājumi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Endziņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats